wtorek, 26 sierpnia 2014

Zrób sobie mleko kokosowe - Coconut Milk










     Jeden tani orzech a tyle korzyści. Zrobisz z niego mleko kokosowe, które możesz dodać do kawy, możesz wykorzystać je w kuchni do zrobienia zup, ryżu w różnych wersjach i innych smakowitości. Woda kokosowa zdrowia i wigoru ci doda. Natomiast wiórki ususz w piecu i wykorzystaj do ciast i ciasteczek. Bez konserwantów, ulepszaczy a tylko chwila roboty. Najtrudniej jednak do niego się dobrać, potem to już pestka :)


Mleko kokosowe

Składniki:

  • 1 orzech kokosowy
  • około 500 ml ciepłej przegotowanej wody


Jak zrobić mleko koksowe?

- nakłuj orzech przynajmniej w dwóch miejscach (tam gdzie są zaznaczone dziurki)
- odwrócony postaw na naczyniu, tak aż wypłynie woda kokosowa
- rozłup orzech (u mnie potrzebna pomoc)
- obierz orzech z łupin, a następnie obierz nożem z ciemnej skórki
- pokrój miąższ na mniejsze kawałki 
- dodaj wodę i pokrojony miąższ z orzecha do miksera i miksuj około 3-4 min.
- do miski włóż gęstą gazę lub płótno i wlej na nie zwartość z miksera
- ściśnij końce ściereczki i postaraj się wycisnąć jak najwięcej płynu
- mleko kokosowe przelej do butelki, możesz przechowywać w lodówce 2 - 3 dni
- wiórki kokosowe wysyp na blaszkę i susz w piekarniku w temperaturze 60 - 80 stopni 2-3 godz.

Prawda, że proste :)

O zaletach orzecha kokosowego możesz przeczytać:  http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/orzech-kokosowy-coconut.html



















Robicie domowe mleko kokosowe?





26 komentarzy:

  1. Właśnie to dobranie do środka jest najtrudniejsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam:) Potem to już pestka:)

      Usuń
  2. I tyle? Tak łatwo? ;d Jeden kokos a tyle korzyści! Super! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiła, ale wygląda dość prosto;)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłabym chętnie ale to twardy orzech do zgryzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba wole kupić puszkę ;);)

    OdpowiedzUsuń
  6. też robię, jest super:) wychodzi duża ilość mleczka, a do tego zawsze mam jeszcze mąkę kokosową:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Okazuje się, że mamy w zasięgu ręki tyle prostych sposobów na zrobienie smacznych, zdrowych i fantastycznych potraw, deserów. Dzięki Avo za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super potrawy można przygotować z dodatkiem mleka kokosowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Stawiam na domowej roboty :) cała rodzinka polubiła.

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny przepis, może go kiedyś wypróbuję, bardzo prosty, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Nigdy nie robiłam, ale muszę kiedyś spróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mleko kokosowe własnej produkcji super:)
    pozdrawiam kochana

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosto, smacznie i zdrowo! Ja czasem robię mleko owsiane, ewentualnie kokosowe, ale z wiórków, bo ciężko u mnie dostać orzech :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja do tej pory spotkałam się z mlekiem robionym z wiórek kokosowych, to już jest level hard :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł, ale nie wiem, jak by sie to skończyło przy moim braku zdolności manualnych - pewnie wielkim sprzątaniem :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Najtrudniej dobrać się do środka, potem już łatwizna! :) Uwielbiam mleko kokosowe zwłaszcza do potraw z ryżem :)Kokos to wogóle mój nr 1! Kocham jego zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  17. och, uwielbiam wszysko co kokosowe :) pozdrawiam weekendowo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ! Tez robie I pije wode z kokosa - super zdrowa :) x

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)