wtorek, 17 stycznia 2017

Tarta z jabłkami - bez glutenu i cukru na Dzień Babci - Apple pie - gluten free










Dzień Babci i Dziadka tuż tuż, a z babcią zawsze kojarzy się szarlotka. Tak niedawno uczyłam moje dzieci wierszyków i piosenek a jedna z nich miała takie słowa:


U babci jest słodko,
świat pachnie szarlotką,
a może chcesz placka spróbować?
Popijasz herbatę i słońce nad światem
już świeci jak złoty samowar.

W tym roku oprócz innych smakołyków na Dzień Babci i Dziadka będzie zdrowa szarlotka. Mogą ją jeść dzieci uczulone na gluten. Zamieniłam też biały cukier na ksylitol, który jest nie tylko mniej kaloryczny ale przede wszystkim zdrowszy.



Ksylitol - co to takiego?

Ksylitol  inaczej cukier brzozowy lub alkohol cukrowy to jedna z najzdrowszych alternatyw dla cukru.
Występuje w niektórych owocach takich jak truskawki, maliny, śliwki, jagody, gruszki, a także kolby kukurydzy i grzyby. Najczęściej jednak jest  pozyskiwany z kory brzozy. W niewielkiej ilości produkuje go organizm ludzki.

Ksylitol zawiera nie tylko mniej kalorii niż cukier (prawie 40 % mniej) ale ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim ma niski  indeks glikemiczny dlatego poleca się go przede wszystkim cukrzykom i osobom odchudzającym się.  Ponadto ksylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie  wapnia. Amerykańskie badania naukowe opublikowane w "Journal of American Dental Association", potwierdziły, że ksylitol chroni zęby i pomaga zapobiegać próchnicy. Jako cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny i tym samym zmniejsza czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Ksylitol także hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów. Walczy z drożdżami candida albicans i zmniejsza możliwość infekcji ucha u dzieci. Posiada odczyn zasadowy i stabilizuje równowagę kwasowo – zasadową organizmu.

Z niczym nie można przesadzić – również z ksylitolem. Więc z umiarem, bo w nadmiarze może powodować biegunki i wzdęcia.

Zastosowanie:

Ksylitol idealnie nadaje się do wypieków i przetworów owocowych. Polecany nie tylko dla dzieci ale i dla seniorów, zwłaszcza tych, którzy nie mogą żyć bez cukru i kochają słodkie wypieki. Warto więc zastosować w szarlotce babci ksylitol, zwłaszcza jeśli mają ją jeść ukochane wnuczęta. Tu jednak zaznaczam, że ksylitolu nie powinny spożywac dzieci poniżej 3 roku życia.
 Uwaga: ksylitol jest szkodliwy a nawet zabójczy dla psów.



Kochane Babcie zachęcam do częstowania swoich skarbów smakołykami, które są pyszne ale i zdrowe. Tyle śmieciowego jedzenia i cukru dookoła, że warto postarać się dla tych, których kochamy o zdrowe zamienniki.







Tak oto powstała szarlotka - tarta z mąki kukurydzianej, z dodatkiem ksylitolu i oczywiście polskich jabłek.



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 200 g masła


Jak zrobić ciasto?

- posiekaj nożem masło i wymieszaj z masłem i ksylitolem
- formę na tartę posmaruj delikatnie masłem, wysyp mąką kukurydzianą
- wylep formę ciastem (mały kawałek ciasta został na górę) i włóż do lodówki na około 25-30 min.
- resztę ciasta rozwałkuj i wytnij np. kółka (mogą być inne kształty), włóż do lodówki
- wyjmij formę z ciastem z lodówki i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min.
- wyjmij podpieczone ciasto i wyłóż na nie masę z jabłek
- poukładaj na górze wycięte kształty z ciasta i (jeśli maja kształt jabłek to w każdy wbij goździk i z ciasta łodyżkę)
- posmaruj ciasto delikatnie /tylko ciasto/ jogurtem (możesz też rozmąconym jajkiem - dla tych co nie tolerują laktozy)
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 -45 min.
- kiedy ciasto wystygnie pokrój i częstuj wszystkich, których kochasz






Składniki na nadzienie:
  • około kilograma jabłek
  • 2 łyżki ksylitolu (jeśli jabłka są słodkie to nie trzeba słodzić)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej


Jak zrobić nadzienie?

- obrane jabłka pokrój na ćwiartki, 
- dodaj do garnka 50 ml wody, obrane jabłka, nakryj pokrywką i duś na rozgrzanym palniku 3-4 min.
- odkryj garnek, wymieszaj jabłka i co jakiś czas mieszając gotuj na wolnym ogniu (około 15-20 min.)
- kiedy jabłka będą miękkie i odparowane, dodaj ksylitol i pozostaw do ostygnięcia
- do zimnej masy z jabłek dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj
- wyłóż jabłka na podpieczone ciasto 







Moja rada:

- mąka kukurydziana nie ma takiej zwartej konsystencji jak mąka pszenna dlatego po zagnieceniu ciasta należy wykleić formę i włożyć ją do lodówki
- próbowałam to ciasto robić również w wersji z olejem kokosowym zamiast masła, ciasto jest równie dobre, choć wydaje się nieco bardziej tłuste i ma oczywiście lekki posmak kokosu



















Matką Boską Polską już byłam na Dzień Matki to teraz kolej na babcię. Pozdrawiam wszystykie Super Babcie!



21 komentarzy:

  1. Musi byc pyszna. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. KOchana, jesteś piękna, genialną Babcią, Twoje wnuki mają ogromne szczęście! Pamiętam ten wierszyk z dzieciństwa :) A przepis kradnę i podsunę Mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Super Babci zawsze Najpyszniej . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale sie prezentuje, musi byc pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję fajnego pomysłu na siebie. Super babcia to jest coś. Szarlotka wygląda pięknie więc skorzystam z przepisu. Moje wnuczęta będą zachwycone. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzialam juz na FB ta Twoja superową koszulke :) aż żałuję, że nie jestem jeszcze bavbcią! apetyczny przepisik, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twoje przepisy:) ślicznie wyglądasz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A tasty recipe, a fantastic phrase and a wonderful woman in the photos.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smakowicie wyglada! uwielbiam jabłuszka pod każdą postacią:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta z jabłkami wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czemu z szarlotke, moja z plackiem ze sliwkami ;)
    szarlotke w mojej rodzinie robie dopiero ja ;)

    jestem uczulona na mode na diete bezglutenowa , poza celiaklia nie ma zadnych mocnych badan medycznych potwierdzajacych zasadnosc tej mody , co wiecej sam autor, nie pamirtam nazwiska, sie ze swoich teorii wycofal... a biznes sie kreci, lobby nowego rynku i nowych produktow swieci trimpfy
    zdrowe jedzenie naszych babci bylo ze smietanka, mlekiem , grubo maslem i jak cos ma byc slodkie to takie bylo ;) zdrowy jest umiar i roznorodnosc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a patrzac na koszulke, to w moim srodowisku nosi sie
      mowie po polsku, a ty jakie masz super moce

      Usuń
    2. Aniu, a ja uważam, że są babcie, które mają wnuczęta uczulone na gluten, stąd też w moich przepisach staram się dawać różne alternatywy. Nikogo do niczego nie zmuszam. Poza tym uważam, że mąka kukurydziana jest ciekawą odmianą - jeśli oczywiście nie jest z modyfikowanej kukurydzy. O glutenie można i naukowo i w innym aspekcie, tak samo jak o kuchni naszych babć, które moga mieć super moc jak i w niektórych środowiskach super moce, wszystko zależy od poczucia humoru. Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę samych radości i dobrych humorów :)

      Usuń
  12. Ksylitolu nigdy nie używałam :) mam nadzieję że moja babcia zrobi szarlotkę omomo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudna tarta jabłkowa i piękna koszulka. Bycie babcią to jest faktycznie supermoc :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie lubię jabłek, ale jakby była z gruszkami to chętnie zjadłabym ja :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczna, a do tego zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zgadzam się - bycie babcią jest super !!! ciekawy pomysł na ciasto. Mam stewię - czy ją też można zastosować do ciasta? Jak myślisz. Pozdrawiam serdecznie super Babcię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Ewuniu, jest tylko nieco słodsza od cukru, buziaki :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)