Tajemnicza gwiazda prowadziła trzech Mędrców
do Betlejem
Święto
Trzech Króli jest
najwcześniej ustanowionym świętem przez Kościół.Na Wschodzie obchodzone było
już w III wieku. Kościół wschodni łączył święto Trzech Króli z Bożym
Narodzeniem. Natomiast w Kościele rzymskim jest to święto niezależne od Bożego
Narodzenia.
W Ewangelii
św. Mateusza czytamy:
"Gdy zaś Jezus narodził się w Betlejem w Judei za
panowania króla Heroda oto mędrcy ze Wschodu przybyli do Jerozolimy i pytali,
gdzie jest narodzony nowonarodzony król żydowski. Ujrzeliśmy bowiem jego
gwiazdę na Wschodzie i przybyliśmy oddać mu pokłon (…) Gwiazda, którą widzieli
na Wschodzie szła przed nimi aż przyszła i zatrzymała się nad miejscem, gdzie
było dziecię. Gdy ujrzeli gwiazdę, bardzo się uradowali (…) zobaczyli dziecię z
matka jego Maryją, upadli na twarz i oddali mu pokłon i otworzywszy swe skarby,
ofiarowali mu dary – złoto, kadzidło i mirrę”.
A u
mnie na Święto Trzech Króli gwiazda. Wprawdzie nie betlejemska ale serowa.
Zapraszam.
Serowa gwiazda
Składniki na ciasto drożdżowe:
- · 500 g mąki
- · około 200 ml letniego mleka
- · 40 g drożdży
- · ½ szklanki cukru
- · 3 jajka
- · 50 g roztopionego masła
Jak zrobić ciasto?
- do letniego mleka (nie może być gorące)
dodaj łyżkę cukru, drożdże i łyżkę mąki , wymieszaj
- do jajek dodaj resztę cukru i ubij na pianę
- do ubitych jajek dodawaj na przemian
rozczyn drożdżowy i mąkę, wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne
- na końcu dodaj roztopione masło i wyrabiaj
aż wszystko się połączy
- odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 40
min. – powinno w tym czasie podwoić objętość
Masa serowa
Składniki:
- · około 500 g sera twarogowego, do wypieków, drobno zmielonego (ja miałam robiony z mleka prosto od krowy)
- · 2 łyżki syropu daktylowego (możesz zastąpić miodem)
- · 2 łyżki ksylitolu
Jak zrobić masę serową?
- wszystkie składniki dobrze wymieszaj
Jak zrobić gwiazdę drożdżową?
- wyrośnięte ciasto podziel na 4 części
- każdą część rozwałkuj dość cienko i wykrawaj
krążki (użyłam dna z tortownicy), posmaruj serem
- układaj krążki jeden na drugim na blaszce
wyłożonej pergaminem
- na środku połóż coś okrągłego (może być
mniejsza szklanka)
- podziel okrąg tak jak zegar: najpierw na 4
części a patem każdą ćwiartkę na 4 części
- weź 2 cząstki przekrojonego ciasta,
przekręć ją „od siebie” 4 razy, końce podwiń, powstanie jedno ramię gwiazdy
- zrób tak samo z pozostałymi częściami
- posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i odłóż
do wyrośnięcia na 30 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika na 35-40 min.
- po wystygnięciu posyp ciasto delikatnie
cukrem pudrem
Większość blogów zdominowana jest tematami dotyczącymi wyprzedaży. A ja w tym roku nie wchodzę do sklepów, przynajmniej na razie - cóż kobieta zmienną jest. Skusiłam się jednak na srebrne botki z Zary ale online. Kurier przywiózł pięknie zapakowana paczkę, a ja.. No cóż mimo śniegu nie mogłam się powstrzymać przed przymierzeniem. I tak srebrne botki wylądowały na śniegu. Oczywiście jednorazowo bowiem mam na nie inny pomysł.
A z wyprzedażami ostrożnie. Warto sobie zadać standardowe pytania: Gdzie to założę? Do czego to pasuje? Czy naprawdę tego potrzebuję? I pytanie nieco humorystyczne (przynajmniej w stosunku do mnie): Czy w tym można wyglądać jak milion $?
Jak tam wasze wyprzedaże?
Piękne zdjęcia na śniegu, super wyglądasz. Botki - wow!
OdpowiedzUsuńSame pyszności pokazujesz. Pozdrawiam Ava cieplutko...
Ale apetycznie wygląda, ja od Sylwestra nic nie piekłam.
OdpowiedzUsuńCiekawie skonstruowane ciasto - i gwiazda jak się patrzy. Ekstrawaganckie botki,ale karnawał trwa więc śmiało można choćby na tą okazję założyć. Pomyślności w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńPyszności KOchana!
OdpowiedzUsuńJak zwykle u Ciebie wszystko smacznie, apetycznie i kusząco. Ta serowa gwiazda... umm. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zimowe zdjęcia. Buciki mnie urzekły. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
Bardzo apetycznie wygląda :) z chęcią wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńMNIAM :) wygląda pysznie :) i zapewne jeszcze lepiej smakuje. Zbieram te Twoje przepisy w nadziei, że kiedyś mnie najdzie ;) :D . Botki srebrne - fantastyczne - baaaardzo mi się podobają. Pozdrawiam serdecznie - Margot :)
OdpowiedzUsuńBotki są prześliczne, sama bym zakupiła! A Ty i gwiazda pięknie wyglądacie- jak prawdziwe gwiazdy!
OdpowiedzUsuńJa odkąd ściągnęłam aplikację kcalmar, to zakochałam się w ciastach na spodach owsianych, jaglanych czy mące kokosowej. Coś pysznego Dziewczyny! Polecam Wam serdecznie! No i można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie zmienia to faktu, że od święta, wracam właśnie do takich naszych, staropolskich przepisów. Idealny Autorko bloga! Widzę, że robisz wszystko, by było zdrowo i smacznie! Ekstra!
OdpowiedzUsuńOjj zjadłabym porządny kawałek tej gwiazdy :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna gwiazda. :-)
OdpowiedzUsuńMnie wyprzedaże nie ruszają. Chyba, ze te gdzie można kupić jakieś mniejsze i większe drobiazgi do kuchni ;)))
OdpowiedzUsuńCiacho pysznie wygląda, chyba je upiekę :)
Ściskam ciepło, Avo :*
Wygląda obłędnie smacznie!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda i z pewnością smakowała pysznie! ja robiłam na 3króli rogale serowe zwane szczodrakami, jesli używasz fb zapraszam do akcji https://www.facebook.com/events/246609932435951/permalink/247716408991970/
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miły komentarz, a jeśli masz ochotę wziąć w udział w losowaniu mojego haftu, zapraszam do zabawy;)
Cudowne ciasto. Na pewno jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Bardzo podoba mi sie to , że umieszczasz zdjęcia z etapów przygotowania ;)
OdpowiedzUsuńGwiazda serowa super, w ciastach drożdżowych specjalizuje się mój mąż. Podziwiam zdjęcia, botki cudne i niezła z Ciebie laska:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, jeśli masz ochotę to zapraszam też na Pani od biblioteki...bo Bibliomaniak jest raczej oficjalnie biblioteczny:-)
Piękną gwiazdę zrobiłaś, bardzo ładna prezentacja przepisu krok po kroku. Fotki na sniegu piękne.Pozdraiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa gwiazda :D
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądasz:)
Obserwuje:)
grlfashion.blogspot.com
Dziękuję za wspólne pieczenie i Twój przepis zamieszczam na swoim blogu :)
OdpowiedzUsuńFajny wypiek Wiesiu :-) Fajnie sie razem świętowało :-) Wklej prosze listę osób współpieczących Ciasta na Trzech Króli, takie mamy zasady :-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Przepis na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu:) Ciasto wygląda pysznie, częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać częściej. Pozdrawiam. Iza:)
Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTwoja gwiazda wygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspólne pieczenie ciasta! Pozdrawiam.
Super przepis, świetnie ta gwiazda wygląda. Z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńŚliczna i bardzo smakowita gwiazda <3 A Ty Kochana wyglądasz jak milion dolarów :) Pozdrawiam ciepło :*
OdpowiedzUsuńAch! Jak piękna gwiazda! :)
OdpowiedzUsuń