To jest przepis na rewelacyjną tartę. Spód to same dobre składniki a z farszem można trochę pofantazjować. Muszę jeszcze dodać, że tarta jest doskonała na zimno. Jest więc świetnym daniem piknikowym i takim na szwedzki stół.
Pyszna tarta z warzywami
Składniki na ciasto:
- 130 g mąki
- 130 g twarogu chudego
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 50 g twardego masła
- sól himalajska i pieprz do smaku
Jak zrobić ciasto?
- przesiej mąkę, posiekaj masło i zagnieć wszystkie składniki
- formę do tarty wysmaruj i wysyp bułką tartą
- wylep formę ciastem, ponakłuwaj widelcem i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki
Składniki na farsz
- 250 ml śmietanki 12 lub 18 %
- 1 jajko
- płaska łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki twarogu chudego
- 1 cebulka dymka
- 1 cm papryczki chili
- 3/4 szklanki wypłukanej białej fasoli z puszki
- 3 średnie różyczki kalafiora
- kilka liści bazylii
- 3-4 gałązki rozmarynu
- sól himalajska i pieprz do smaku
- kilka plasterków sera camembert na górę ( nie musi być)
Jak zrobić farsz?
- do śmietanki dodaj posiekany rozmaryn, jajko, sól i pieprz, wymieszaj
- kalafior podziel na bardzo małe różyczki
posiekaj zioła i przyprawy,dodaj fasolę i wszystko wymieszaj z mokrymi składnikami
- ciasto wyjmij z lodówki i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 - 25 min.
- wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie farsz i ewentualnie połóż na górze plasterki sera
- włóż do piekarnika i zapiekaj 25-30 min
- tartę możesz podawać na ciepło lub zimno
Poniżej najgrzeczniejsze dziecko świata - Basia i taki zwłykły strój dnia :) Wszyscy latem mają paski - mam i ja :)
Kocham tę piosenkę:
Wygląda pysznie ta tarta. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
wygląda mega smacznie i na pewno też tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Pięknie ozdobiona jest Twoja tarta. Pewnie pysznie smakuje to ciasto z nutą migdałów i ten farsz... umm, mniam, mniam :) Serdeczności dla Ciebie AVO :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam jakiegoś pomysłu co by tu przyrządzić i zupełnie zapomniałam o tartach. Świetna propozycja.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki niebieski kolor. :)
bardzo ciekawa
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygląda ta tarta :) poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńKOchana a u CIebie jak zawsze pyszności!!!
OdpowiedzUsuńGdy zaczęłam robić tarty, to nie mogą teraz przestać:) Są pyszne:)
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiałam, co dziś na obiad zrobić :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta tarta!
OdpowiedzUsuńWyglada.bardzo.smacznie,wspaniala.Basia.pozdrawiam.i,.gratuluje.BASI
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam sama upiec tartę :) może tym razem?
OdpowiedzUsuńZawsze bałam się tart - ale ten przepis wygląda na prosty. Chyba spróbuję - pozdrawiam Margot
OdpowiedzUsuń