Jakoś mi ostatnio drożdżowo...
Chyba każdy lubi drożdżowe ciasto. Jest jeszcze pora truskawek więc powstały drożdżówki z truskawkami na budyniowej kołderce. To ciasto piknikowe i "na drogę". Pachnie letnim powiewem truskawek. Warto się skusić na jedną i poczęstować wszystkich dookoła.
Drożdżówki z truskawkami
Składniki na ciasto:
- 2 duże szklanki mąki (500 g)
- niepełna szklanka mleka (200ml)
- 50 g drożdży
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 żółtka
- 2 kopiaste łyżki masła
Jak zrobić ciasto?
- do letniego mleka dodaj drożdże i cukier, wymieszaj
- rozpuść masło
- do mąki wyrabiając ciasto dodawaj rozczyn drożdżowy, letnie (nie może być ciepłe) masło i żółtka
- wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne
- odstaw ciasto na około 40 min. - powinno podwoić objętość
- posyp stolnicę mąką, uformuj 3 - 4 grube wałki z ciasta i nacinaj nożem 2 cm krążki
- kładź ciasto na blaszce wyłożonej pergaminem
- spłaszcz dłonią ciasto na środku a brzegi posmaruj jogurtem zozmieszanym z mlekiem
- na środku każdego krążka połóż 1 - 2 łyżeczki ugotowanego budyniu i kilka plasterków truskawek
- posyp kruszonką i włóż blaszkę do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na 12 - 14 min.
- możesz polukrować
Składniki na kruszonkę:
- kopiasta łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- łyżka cukru
Jak zrobić kruszonkę?
- roztop masło i wymieszaj z pozostałymi skałdnikami tak aby powstały grudki
Dodatkowo:
- kilkanaście truskawek pokrojonych w grube plastry
- budyń waniliowy lub śmietankowy ugotowany według przepisu
Szkoda że już nie ma sezonu na truskawki, super drożdżóweczki.
OdpowiedzUsuńTak smakuje lato:):):) ale pyszne!!!
OdpowiedzUsuńmoc uścisków:)
Wyglądają lepiej niż z piekarni :)
OdpowiedzUsuńOoo, mój ulubiony typ😀
OdpowiedzUsuńPyszności Kochana!
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne :) Najlepsza w nich jest kruszonka ;) Jaka szkoda, że sezon na truskawki się kończy.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :-).
OdpowiedzUsuńPyszności! Do porannej kawusi idealne :)
OdpowiedzUsuńO kurde! Obśliniłem klawiaturę.
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń