Pasta z makreli to kultowe danie kuchni polskiej. Prezentuję wam wersję light ale bardzo pyszną. Jest lżejsza, delikatniejsza i bardzo puszysta. Kiedy robisz ją latem warto dodać więcej zielonej ulubionej natki. Najlepiej jeśli będzie to szczypior, pietruszka lub kolendra. Świetnie się również sprawdza świeże zielone oregano. A ogórki? No cóż mogą być konserwowe lub kiszone. Ja dodałam takie niedokiszone bowiem robiłam je dwa dni wcześniej. Zamiast ogórka świetnie sprawdza się również pomidor. Tak więc dodatki - takie jak masz pod rękę. Najważniejsza jest w tym przepisie baza. Zapraszam
Pasta z makreli
Składniki:
- 1 wędzona makrela średniej wielkości
- 1 kopiasta łyżka jogurtu greckiego
- 2 kopiaste łyżki serka homogenizowanego
- 2 małe ogórki kiszone
- 4 łyżki posiekanej ulubionej zieleniny (u mnie tym razem pietruszka)
- pieprz - do smaku
Jak zrobić pastę?
- obierz makrelę i rozgnieć widelcem
- posiekaj ogórki
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- dopraw pieprzem
- podawaj najlepiej z ciemnym pieczywem z dodatkiem świeżych kiełków - u mnie kiełki z rzodkiewki
Jak wam się podoba taka propozycja?
Właśnie mi uświadomiłaś ze u nas nie ma wędzonych ryb ....
OdpowiedzUsuńWiem Aniu. Za to masz inne smakowitości.
UsuńPasty z ryb wędzonych robię, ale też i z sardynki w oleju, ze zwykłym białym serem i cebulką. Na pastę kładę jajko na twardo z odrobiną papryki czerwonej słodkiej (w proszku) pół śliwki w occie, lub plasterek ogórka konserwowanego i posypuję żółtym serem, a co na bogato. Z kiełkami jeszcze nie jadłam. Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńKocham makrelę w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńPychotka - uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńzapisałam sobie Twój przepis,chętnie zrobię tą pastę w najbliższych dniach :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie -> KLIK :)
Pycha!
OdpowiedzUsuńprzygarniam przepis :)
OdpowiedzUsuńJak za rybami nie przepadam, tak makrelę uwielbiam. Podoba mi sie ta propozycja. Zwlaszcza ze szczypiorkiem. :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką pastę- tym bardziej z kiełkami- bardzo zdrowymi z resztą...
OdpowiedzUsuń