Choć drożdżowe to niezwykle kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Są również bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Proponuję od razu podwoić przepis bowiem znikają ze stołu nie wiadomo kiedy. Ważne jest nadzienie i najlepiej aby było ze swojej spiżarni. Jeśli nie, to powinna to być dobra marmolada. Jeśli ma być dietetycznie wystarczy w rogalika zawinąć małą ćwiartkę jabłka delikatnie posypanego cynamonem.
Zapraszam na rogaliki jak u babci.
Kruche, drożdżowe rogaliki
Składniki:
- 300 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia (dodaje rogalikom kruchości)
- 100 g masła
- 25 g drożdży (użyłam Babuni)
- 50 ml mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru (użyłam brązowego)
- 1 jajko
- szczypta soli
- szklanka marmolady do nadziewania lub 2-3 jabłka
Jak zrobić rogaliki?
- roztop delikatnie masło
- do letniego mleka dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki, wymieszaj, odczekaj około 10 min.
- wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
- do mąki dodaj rozczyn drożdżowy, partiami roztopione (nie może być gorące) masło, śmietanę, jajko i zagniataj ciasto
- kiedy ciasto będzie elastyczne odstaw je na 25-30 min. do wyrośnięcia
- rozwałkuj ciasto dość cienko, ponacinaj w trójkąty
- nałóż na trójkąty marmoladę lub jabłko, zwijaj trójkąty i kładź na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
- posmaruj rogaliki jogurtem z mlekiem lub rozmąconym żółtkiem, pozostaw do wyrośnięcia na 10-15 min.
- włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 20 min.
- po wyjęciu możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem
Moja rada:
- ilość mleka zależy od wilgotności mąki
Rogaliki wycinam albo na kole albo na prostokącie
A to moja koszulka - prezent na Dzień Matki
Sympatyczny prezent i smaczne rogaliki , wersja z jabłkiem do wypróbowania
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają te rogaliki.
OdpowiedzUsuńmniam, z chęcią bym sobie jadła teraz takiego do kawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńBoska, jak nic - takie rogaliki piecze pyszne. Kochana umówmy się w końcu na jakiś weekend w Silesii na kawe, ploty i jakieś małe zakupki :)
OdpowiedzUsuńO taak! Tylko, że ostatnio ją ewakuowali.
UsuńUwielbiam domowe rogaliki:):):)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
miłego weekendu:)
Fantastycznie wyglądają te rogaliki :) Podoba mi się przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Z dżemem pyszne, ale wolę z serem. :) Moja mama takie robi.
OdpowiedzUsuńWspaniała koszulka. :)
Świetna koszulka Boska Matko Polko...
OdpowiedzUsuńZawsze u Ciebie tak apetycznie, że ślinka cieknie.
Pozdrawiam serdecznie Ava...
Na takie rogaliki zawsze mam smaka. Małe, smaczne i nigdy się nie znudzą.
OdpowiedzUsuńKoszulka świetna. Prezent trafiony :) Serdecznie, cieplutko Cię pozdrawiam :)