Niezawodny przepis na szybkie ciasto z owocami. Możesz dodać różne. Ja wybrałam rabarbar. Zostałam nim obdarowana. Łodyżki były jednak bardzo cienkie więc nawet ich nie obierałam tylko pokroiłam w drobne plasterki.
Jeśli chcesz aby ciasto było mniej kaloryczne możesz zrezygnować z kruszonki. Muszę przyznać jednak, że nieźle podnosi walory smakowe. Wybór pozostawiam tobie.
Składniki: (blaszka 27x21)
- 4 jajka
- szklanka cukru (możesz użyć brązowego)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- około 3/4 kg rabarbaru (po obraniu miałam pełny, ze stożkiem talerz)
Składniki na kruszonkę
- około 80 g masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki
Jak zrobić ciasto?
- umyte łodygi rabarbaru pokrój w cienkie plasterki
- roztop masło i połącz z suchymi składnikami tak aby powstały małe grudki (kruszonka)
- ubij jajka z cukrem na sztywną pianę i pod koniec zmniejszając obroty dolewaj cienką strużką olej
- delikatnie mieszając dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj
- wylej ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę
- na ciasto rozsyp równomiernie pokrojony rabarbar i posyp wszystko kruszonką
- włóż ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 45- 50 min.
- kiedy ciasto przestygnie możesz delikatnie posypać cukrem pudrem
Robie identyczne
OdpowiedzUsuńRabarbar u mnie obrodził, czas na ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki z rabarbarem
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto!!! Nie ma bez niego lata! :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasto z rabarbarem, ale dzieci za nim nie przepadają, więc niezbyt często robię.
OdpowiedzUsuńZ kruszonka jednak zawsze lepsze:)
OdpowiedzUsuńOch pyszności KOchana, niebo w gębie to musi być!
OdpowiedzUsuńU mnie też gości latem i nie tylko, gdyż mam w zamrażalniku zawsze rabarbar do stycznia. Pycha ciasto a rabarbarem a babeczki z nim też piekę. Kompot z truskawkami i rabarbarem też uwielbiam.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Uwielbiam!!! A na zielonej trawce to już w ogóle pycha:)
OdpowiedzUsuńściskam bardzo serdecznie:):):)
Przy takiej "instrukcji" to i chyba mi by się udał :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła. Może zrobię w wolnej chwili.
OdpowiedzUsuńmmmm ciasto z rabarbarem - PYCHA - super przepis - pozdrawiam Margot
OdpowiedzUsuńtakie ciasta to ja lubię :)
OdpowiedzUsuń