Chcecie zrobić dobry obiad albo kolację? Lubicie zapiekanki czyli dania, które można zrobić wcześniej i zapiec przed podaniem? To właśnie dania idealne kiedy nie można stać przy piecu a wszystko można zrobić nawet wieczorem. Wegetarianie mięso mogą zastąpić posiekanymi i lekko przesmażonymi warzywami. Idealna jest marchewka, seler, pietruszka i cebula. Zapiekankę podałam z marynowaną marchewką, ogórkiem, zieloną sałata i sosem winegret. Zapraszam.
Zapiekana z kaszą jaglaną
Składniki na farsz:
- 150 g dobrego mięsa mielonego
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki pasty pomidorowej
- łyżeczka bazylii
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić farsz?
- do mięsa dodaj pastę pomidorową i kaszę, wymieszaj
- dodaj pozostałe przyprawy, dopraw do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
- szklanka pomidorów z puszki
- 3-4 średnie pomidory bez skórki
- łyżeczka bazylii
- ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić sos?
- pokrój pomidory w kostkę, wymieszaj z pozostałymi składnikami
- zagotuj 1-2 min
Sos beszamel
Składniki
- łyżka masła
- łyżka mąki
- około 1 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatowej
- szczypta soli himalajskiej
Jak zrobić sos?
- do roztopionego masła dodaj mąkę, wymieszaj
- dolej mleko i zagotuj ciągle mieszając
*dodatkowo: około 150 - 200 g makaronu Conchiglioni, jedna cukinia, 2 łyżki pokruszonej fety, szklanka potartego, twardego sera
Jak zrobić zapiekankę?
- ugotuj makaron w osolonej wodzie około 2-3 min. (powinien być prawie twardy)
- wysmaruj dno naczynia żaroodpornego oliwą
- potnij cukinię w długie wstążki i ułóż na dnie naczynia
- pokrusz fetę i całość delikatnie skrop beszamelem
- napełniaj makaron farszem jaglano-mięsnym i układaj w naczyniu
- dodaj resztę beszamelu
- następnie dodaj pomidory z sosem
- całość posyp serem
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i zapiekaj pod przykryciem około 50 - 60 min
- pod koniec zapiekania odkryj naczynie
Uwielbiam Tooje przepisy!
OdpowiedzUsuńze zwykłych, najprostszych składników potrafisz wyczarować cuda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smakołyki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńP.S
Moja córka już by mi kazała wstawiać do piekarnika!
Ślinka leci .... co za pycha !
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna ta zapiekanka. :)
OdpowiedzUsuńOch! Jutro na pewno zrobię. Moje wnuki uwielbiają włoskie dania ..i kluski w kazdej postaci:) Przepis zapisany.
OdpowiedzUsuń