sobota, 28 listopada 2015

Zapiekana z kaszą jaglaną i makaronem Conchiglioni









Chcecie zrobić dobry obiad albo kolację? Lubicie zapiekanki czyli dania, które można zrobić wcześniej i zapiec przed podaniem? To właśnie dania idealne kiedy nie można stać przy piecu a wszystko można zrobić nawet wieczorem. Wegetarianie mięso mogą zastąpić posiekanymi i lekko przesmażonymi warzywami. Idealna jest marchewka, seler, pietruszka i cebula. Zapiekankę podałam z marynowaną marchewką, ogórkiem, zieloną sałata i sosem winegret. Zapraszam.








Zapiekana z kaszą jaglaną


Składniki na farsz:
  • 150 g dobrego mięsa mielonego
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej
  • łyżeczka bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić farsz?
- do mięsa dodaj pastę pomidorową i kaszę, wymieszaj
- dodaj pozostałe przyprawy, dopraw do smaku


Składniki na sos pomidorowy:
  • szklanka pomidorów z puszki
  • 3-4 średnie pomidory bez skórki
  • łyżeczka bazylii
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić sos?
- pokrój pomidory w kostkę, wymieszaj z pozostałymi składnikami
- zagotuj 1-2 min


Sos beszamel

Składniki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • około 1 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatowej
  • szczypta soli himalajskiej

Jak zrobić sos?
- do roztopionego masła dodaj mąkę, wymieszaj
- dolej mleko i zagotuj ciągle mieszając
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj






*dodatkowo: około 150 - 200 g makaronu Conchiglioni, jedna cukinia, 2 łyżki pokruszonej fety, szklanka potartego, twardego sera



Jak zrobić zapiekankę?

- ugotuj makaron w osolonej wodzie około 2-3 min. (powinien być prawie twardy)
- wysmaruj dno naczynia żaroodpornego oliwą
- potnij cukinię w długie wstążki i ułóż na dnie naczynia
- pokrusz fetę i całość delikatnie skrop beszamelem
- napełniaj makaron farszem jaglano-mięsnym i układaj w naczyniu
- dodaj resztę beszamelu
- następnie dodaj pomidory z sosem 
- całość posyp serem
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i zapiekaj pod przykryciem około 50 - 60 min
- pod koniec zapiekania odkryj naczynie















7 komentarzy:

  1. ze zwykłych, najprostszych składników potrafisz wyczarować cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smakołyki.Pozdrawiam
    P.S
    Moja córka już by mi kazała wstawiać do piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszna ta zapiekanka. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och! Jutro na pewno zrobię. Moje wnuki uwielbiają włoskie dania ..i kluski w kazdej postaci:) Przepis zapisany.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)