niedziela, 29 listopada 2015

Tort z kremem na bazie bezy szwajcarskiej na 3 latka Zosi - Sofia's 3rd Birthday Cake





6 listopada Zosia skończyła 3 latka !






    W listopadzie najważniejszym wydarzeniem były urodzinki Zosi. Było to dość dawno bo 6 listopada. Nasza kochana Zosia skończyła już 3 latka. Dziecięca radość, błyszczące ze szczęścia oczka, czekanie na gości, rozpakowywanie prezentów... ach być dzieckiem chociaż raz i móc się tak cieszyć. Bezcenne!


    6 listopada było w piątek więc jak to u nas w tradycji, torty były dwa. Jeden mały w dniu urodzin i duży na sobotnie przyjęcie. Tym razem tort nie był ubrany w masę cukrową tylko dekorację stanowił krem na bazie bezy szwajcarskiej. Ta właśnie konsystencja doskonale nadaje się do strojenia babeczek i wszelakich wariacji na tortach. Krem może wygląda na skomplikowany ale tak naprawdę prosty. Wystarczy robić wszystko krok po kruku i wyjdzie. Jest bardzo plastyczny i można pofantazjować z dekoracjami. Warto też do toru dodać coś aromatycznego aby miał wyjątkowy i kuszący smak. W torcie dla Zosi była masa śmietankowa z owocami i tradycyjny biszkopt. Przedstawiam więc przepis na krem, który stanowi o całym efekcie.




Krem na bazie bezy szwajcarskiej (średnica: 24 cm)

Składniki:
  • 400 g miękkiego masła
  • 5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta barwnika w żelu

Jak zrobić krem?

-  dodaj białka do metalowej miski, dodaj cukier i ustawić miskę nad kąpielą wodną

- podgrzewaj masę cały czas mieszając energicznie rózgą aż cukier się dobrze rozpuści
- odstaw do lekkiego ochłodzenia
- następnie ubijaj masę aż  będzie sztywna i bardzo gęsta (około 10 minut)
- nie przerywając ubijania zacznij stopniowo dodawać masło po małych kawałkach
- masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być aż krem z rzadszego stanie się gęsty
- dodaj ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i barwnik, wszystko dobrze wymieszaj
- przełóż krem do szprycy z tylką łezką i dekoruj w falbanki lub inne wzory











Moja rada:
do małego tortu użyłam 1/3 proporcji z przepisu (średnica sukienki laleczki wynosiła 16 cm)
















\


Który tort wam się bardziej podoba?


18 komentarzy:

  1. Oba są śliczne i najważniejsze, że z miłością robione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oczywiście, że róziowy! ;D trzy latka, to piękny wiek! :) a co to za śliczna pani na ostatnim zdjęciu trzyma Zosię na rękach!!! :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Oba torciki wspaniale i na pewno wybornie smakuja! Zosia jest urocza wnusia, podobnie jak babcia!! Obie wygladacie cudownie :) Serdeczne zyczenia dla solenizantki oraz dla jej uroczej i kochanej babci:) Takie piekne torty zrobila:) Moje gratulacje, Avo!!

    Pozdrawiam Was cieplo i mocna sciskam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje dla wnuczki, najbardziej uroczej babci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you, it's nice what you write :0

      Usuń
  5. przepiękne:) mimo, że spóźnione to wszystkiego naj dla Zosi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oba torty są śliczne. Takie wypracowane. A ten różowy to taki akurat dla małej księżniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczna ta Wasza Zosia , a torty wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hehe śliczny tort dla ślicznej Zosi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w listopadzie też trochę takich imprez...piękna ta Twoja Zosia /jak babcia/...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego najlepszego dla prześlicznej wnusi! A babcia także urocza. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia, oryginalne przepisy - jednym słowem super prowadzony blog
    Zapraszam do mojego bloga: http://modanazdrowie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)