Leczyć bezpiecznie, szybko, przyjemnie.
Asklepiades
Czas przeziębień raczej z nami i
przed nami. W jednym z moich postów pisałam o uodparniającej kuracji woda
+ miód + cytryna. Działa - jednak musi być stosowana już w końcu
lata i przynajmniej przez trzy miesiące, a najlepiej ją powtarzać 2-3 razy w
roku. Polecam także wręcz cudowne właściwości wywaru z imbiru, który zimą pijemy gorący, a jeśli z miodem to letni.
Domowych sposobów akceptowanych,
przez lekarzy na przeziębienie, katar i uciążliwy kaszel jest wiele. Przez lata
wypróbowałam wiele z nich, bo stoję na stanowisku, że antybiotyki to
ostateczność.
Często jest też tak, że
przeziębienie mija, a uporczywy kaszel zostaje. Niektóre
warzywa mają wyjątkową moc i można z nich robić zdrowe mikstury, które leczą,
wspomagają, uodporniają… Najważniejsze, że są naturalne i skuteczne.
Moje dwa sprawdzone na rodzinie i
bliskich sposoby to: syrop z cebuli i syrop z
buraków.
Można podawać nawet małym dzieciom i kobietom w ciąży, a działanie jest rewelacyjne!
Syrop z cebuli/właściwości:
Pomaga na kaszel,
szczególnie suchy, nie tylko leczy ale uodparnia. Zawiera olejki lotne, kwas
foliowy, witaminy: E, B1, B2, B6, C oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń,
mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten.
Syrop z cebuli
leczy także anemię dzięki
wysokiej zawartości żelaza. Obniża również poziom cholesterolu i zapobiega
zawałom serca. Jest sprzymierzeńcem w walce z zakażeniami, brakiem odporności,
przeziębieniami, a nawet chorobami
pęcherza i dróg moczowych.
Stosowanie: 2–3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty, raczej powyżej drugiego roku życia.
Składniki:
- 2 cebule
- Łyżka miodu lub dwie łyżki cukru
Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w
plastry, warstwami ułóż w słoiku, przesyp cukrem lub przełóż miodem. Na drugi
dzień przelej przez plastykowe sitko lub gazę do ciemnej butelki lub słoiczka.
Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Dodam, że pozostałą cebulę
wykorzystałam do pieczeni.
Syrop z
buraków/właściwości:
Leczy szczególnie uporczywy kaszel
i chrypkę, oczyszcza, drogi oddechowe i działa wykrztuśnie. Zawiera dużo
żelaza, co jest ważne dla cierpiących na anemię oraz dla przyszłych mam, bowiem
jest także źródłem kwasu foliowego.
Składniki:
- 1 duży burak
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Obierz dużego buraka ćwikłowego, pokrój w drobną kostkę i zasyp cukrem. Odstaw na jeden dzień, następnie przecedź.
Stosowanie: podawaj
2 – 3 razy dziennie po łyżeczce. Już dla dzieci powyżej 1 roku życia.
Można przechowywać w lodówce
2-3 dni
Pyszne syropy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je,bo znam od dzieciństwa.
Moja babcia syrop z buraków ćwikłowych robiła tak,że wybierała jak największy burak,ścinała wierzch,wydrążała nieco środek,sypała cukier i przykrywała tym ściętym plastrem.
Burak stawiała w kącie na kaflowej kuchni i wkrótce puszczał sok.
Można też do piekarnika...
OdpowiedzUsuńO syropie z cebuli słyszałam, ale o buraku peirwsze słysze:)
OdpowiedzUsuńJest bardo słodki ale skuteczny.
Usuńteż nie słyszałam o syropie z buraka akurat, ale generalnie bardzo wierzę w takie specyfiki
OdpowiedzUsuńpiesio na fotkach jest boski
... a ja myślałam, że to bardzo znana mikstura...
OdpowiedzUsuńmój tata kiedyś wspominał o syropie z cebuli xD
OdpowiedzUsuń... no tak, po to jest to starsze pokolenie...
OdpowiedzUsuńDla dorosłych polecam dodać do buraka czosnek . Razem dadzą miksturę na przeziębienie:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWiem o tym, ale wydaje mi się, że wtedy nie bardzo można wyjść do ludzi (zapach).
OdpowiedzUsuńHas despertado a todos mis sentidos.Entrar a tu blog es sumirse en un mar de sabores y colores.Un abrazo.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię syrop z cebuli, ale z buraka? Super, człowiek całe życie się uczy :D
OdpowiedzUsuńOsobiście wole z buraka, jest troszkę cierpki, ale słodziutki i w sumie łatwiej go przełknąc niz ten drugi..
OdpowiedzUsuńSyrop z cenuli.. zawsze jak miałam go połknąc to zatykałam sobie nos, ten zapach... bleee.
ale co prawda to prawda- oba leczą rewelacyjnie:)
Post dla mnie jak znalazł, właśnie walczę z uporczywym kaszlem :) Już za chwilkę lecę przygotować syropki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ja też znam obydwa syropy i myślę, że są doskonałe na kaszel! Kiedy pierwszy raz zrobiłam syrop z cebuli swoim dzieciom myślałam, że nie będą chciały pić ze względu na zapach, ale im bardzo posmakował!!!
OdpowiedzUsuńZnam syropy i też uważam że są świetne...przeważnie z cebuli robię :)))Świetny post :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńhttp://namelessfashionblog.blogspot.it/
http://www.facebook.com/NamelessFashionBlog
syropek z cebulki znam i uwielbiam, jak byłam mała raczyła mnie nim babcia ;) o buraku pierwszy raz słyszę, warto wiedziec :)
OdpowiedzUsuń...bo babcie są kochane i to skarbnice wiedzy...
Usuńz cebuli ja też znam, z buraka nie słyszałam- do teraz :]
OdpowiedzUsuńBeautiful pics! So Yum!
OdpowiedzUsuń<3 from: www.thedocndiva.com
www.facebook.com/thedocndiva
Zapach z czosnku zniweluje natka z pietruszki lub żucie ziarnka kawy :) podobno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę zdrowia!