niedziela, 18 listopada 2012

Syrop z cebuli i buraka





Leczyć bezpiecznie, szybko, przyjemnie.

Asklepiades



Czas przeziębień raczej z nami i przed nami. W jednym z moich postów pisałam o uodparniającej kuracji woda + miód + cytryna. Działa - jednak musi być stosowana już w końcu lata i przynajmniej przez trzy miesiące, a najlepiej ją powtarzać 2-3 razy w roku. Polecam także  wręcz cudowne właściwości wywaru z imbiru, który zimą pijemy gorący, a jeśli z miodem to letni.  





Domowych sposobów akceptowanych, przez lekarzy na przeziębienie, katar i uciążliwy kaszel jest wiele. Przez lata wypróbowałam wiele z nich, bo stoję na stanowisku, że antybiotyki to ostateczność.

Często jest też tak, że przeziębienie mija, a uporczywy kaszel zostaje. Niektóre warzywa mają wyjątkową moc i można z nich robić zdrowe mikstury, które leczą, wspomagają, uodporniają… Najważniejsze, że są naturalne i skuteczne.

Moje dwa sprawdzone na rodzinie i bliskich sposoby to: syrop z cebuli i syrop z buraków. Można podawać nawet małym dzieciom i kobietom w ciąży, a działanie jest rewelacyjne!



Syrop z cebuli/właściwości:

Pomaga na kaszel, szczególnie suchy, nie tylko leczy ale uodparnia. Zawiera olejki lotne, kwas foliowy, witaminy: E, B1, B2, B6, C oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten.
Syrop z cebuli leczy także anemię dzięki wysokiej zawartości żelaza. Obniża również poziom cholesterolu i zapobiega zawałom serca. Jest sprzymierzeńcem w walce z zakażeniami, brakiem odporności, przeziębieniami, a nawet chorobami pęcherza i dróg moczowych.


Stosowanie: 2–3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty, raczej powyżej drugiego roku życia.


Składniki:
  •  2 cebule
  • Łyżka miodu lub dwie łyżki cukru

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w plastry, warstwami ułóż w słoiku, przesyp cukrem lub przełóż miodem. Na drugi dzień przelej przez plastykowe sitko lub gazę do ciemnej butelki lub słoiczka. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Dodam, że pozostałą cebulę wykorzystałam do pieczeni.













Syrop z buraków/właściwości:

Leczy szczególnie uporczywy kaszel i chrypkę, oczyszcza, drogi oddechowe i działa wykrztuśnie. Zawiera dużo żelaza, co jest ważne dla cierpiących na anemię oraz dla przyszłych mam, bowiem jest także źródłem kwasu foliowego.


Składniki:

  •  1 duży burak
  •  3 łyżki cukru







Przygotowanie:

Obierz dużego buraka ćwikłowego, pokrój w drobną kostkę i zasyp cukrem. Odstaw na jeden dzień, następnie przecedź.




















Stosowanie: podawaj 2 – 3 razy dziennie po łyżeczce. Już dla dzieci powyżej 1 roku życia.
Można przechowywać w lodówce 2-3 dni











23 komentarze:

  1. Pyszne syropy!
    Uwielbiam je,bo znam od dzieciństwa.
    Moja babcia syrop z buraków ćwikłowych robiła tak,że wybierała jak największy burak,ścinała wierzch,wydrążała nieco środek,sypała cukier i przykrywała tym ściętym plastrem.
    Burak stawiała w kącie na kaflowej kuchni i wkrótce puszczał sok.

    OdpowiedzUsuń
  2. O syropie z cebuli słyszałam, ale o buraku peirwsze słysze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też nie słyszałam o syropie z buraka akurat, ale generalnie bardzo wierzę w takie specyfiki
    piesio na fotkach jest boski

    OdpowiedzUsuń
  4. ... a ja myślałam, że to bardzo znana mikstura...

    OdpowiedzUsuń
  5. mój tata kiedyś wspominał o syropie z cebuli xD

    OdpowiedzUsuń
  6. ... no tak, po to jest to starsze pokolenie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla dorosłych polecam dodać do buraka czosnek . Razem dadzą miksturę na przeziębienie:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem o tym, ale wydaje mi się, że wtedy nie bardzo można wyjść do ludzi (zapach).

    OdpowiedzUsuń
  9. Has despertado a todos mis sentidos.Entrar a tu blog es sumirse en un mar de sabores y colores.Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię syrop z cebuli, ale z buraka? Super, człowiek całe życie się uczy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Osobiście wole z buraka, jest troszkę cierpki, ale słodziutki i w sumie łatwiej go przełknąc niz ten drugi..
    Syrop z cenuli.. zawsze jak miałam go połknąc to zatykałam sobie nos, ten zapach... bleee.
    ale co prawda to prawda- oba leczą rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Love your blog! Wanna follow each other on bloglovin or GFC? Please leave me a comment or follow me and I will follow you =)

    http://lepetitplastique.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Post dla mnie jak znalazł, właśnie walczę z uporczywym kaszlem :) Już za chwilkę lecę przygotować syropki :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też znam obydwa syropy i myślę, że są doskonałe na kaszel! Kiedy pierwszy raz zrobiłam syrop z cebuli swoim dzieciom myślałam, że nie będą chciały pić ze względu na zapach, ale im bardzo posmakował!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam syropy i też uważam że są świetne...przeważnie z cebuli robię :)))Świetny post :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Yummy!
    http://namelessfashionblog.blogspot.it/
    http://www.facebook.com/NamelessFashionBlog

    OdpowiedzUsuń
  17. syropek z cebulki znam i uwielbiam, jak byłam mała raczyła mnie nim babcia ;) o buraku pierwszy raz słyszę, warto wiedziec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...bo babcie są kochane i to skarbnice wiedzy...

      Usuń
  18. z cebuli ja też znam, z buraka nie słyszałam- do teraz :]

    OdpowiedzUsuń
  19. Beautiful pics! So Yum!

    <3 from: www.thedocndiva.com
    www.facebook.com/thedocndiva

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapach z czosnku zniweluje natka z pietruszki lub żucie ziarnka kawy :) podobno.
    Pozdrawiam i życzę zdrowia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)