Och, jak wiele jest wersji różnych ciast z jabłkami. One zazwyczaj urzekają aromatem, smakiem, zapachem cynamonu.... Przedstawiam jedną z wielu wersji, która jest prosta i zawsze się udaje. Oprócz tego to ciasto możemy robić "przy okazji", czyli w trakcie wykonywać także wielu innych czynności, tak jak to my kobiety mamy w zwyczaju.
Jabłecznik z musem porzeczkowym
Składniki na ciasto/spód:
- 2szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko i 1 żółtko (białko zostawić na górę)
- kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy/wyrabiamy
Na około pół godziny wkładamy do lodówki
Ciasto kładziemy na spód formy do pieczenia/widelcem robimy nakłucia
Lekko pieczemy na złocisty kolor
Składniki na masę jabłeczną:
- 2 - 2,5 kg jabłek (obieramy)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego
Obieramy/gotujemy/dodajemy pozostałe składniki/mieszamy
Masę jabłeczną wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy 30-35 min.
Składniki na ciasto/góra
- 1 jajko, 1 białko
- 2 łyżki cukru/ubijmy
- 2 łyżki płaskie mąki
- szczypta proszku do pieczenia (1/2łyżeczki) dodajemy mąkę i proszek do pieczenia/mieszamy
Wylewamy na górę ciasta
Rozkładamy równomiernie
Pieczemy około 10 min.
Posypujemy cukrem pudrem
Składniki na mus:
- szklanka porzeczek/mogą być mrożone
- płaska łyżka cukru
- 2-3 łyżki wody/miksujemy
Jabłecznik z musem porzeczkowym
Przepis na pewno wykorzystam ;) Lubię się bawić w różne wypieki, a jabłecznik to jedne z moich ulubionych ciast. Zwłaszcza teraz jesienią zapach cynamonu i jabłek jest niezastąpiony :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jabłkowe, do tego pięknie je podałaś z tym musem :)
OdpowiedzUsuńSe ve delicioso!! su procedimiento me ha resultado sencillo..voy a intentar cocinarlo :)
OdpowiedzUsuńGracias por compartir
Besitos.
Teraz własnie scieram reszte cieknacej sliny z brody.,
OdpowiedzUsuńKochana takie smakowitosci z rana?
Toz to musi byc przepyszne!
Matko, kobieto, zlituj się, ślinka mi cieknie, że chyba nie dotrwam do obiadu i lece do kuchni po coś słodkiego :)))
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie miałam przyjemności robić jabłecznika ale po zmusiłaś mnie do tej czynności :D Bosko podane, jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie:) mniam mniam
OdpowiedzUsuńMmmm... Aż zrobiłam się głodna:) Zwłaszcza, że uwielbiam szarlotki:)
OdpowiedzUsuńPięknie podane!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, szarlotki itp ! :) muszę zatem wypróbować taki przepis! :) smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
hypnotizingfashion.blogspot.com
Mus jabłkowy mnie oczarował!
OdpowiedzUsuńCudowny deser.
jabłecznik wygląda obłędnie :) i jak cudownie podany
OdpowiedzUsuńzaśliniłam stół :( ale pyyyycha!!! :)
OdpowiedzUsuńZostał kawałek? ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, dla kochanych blogowiczek :)
OdpowiedzUsuńAaaaaa...zaraz zjem monitor :D Uwielbiam jabłeczniki. Porzeczki też bardzo lubię. Pięknie podane! Może pora wybrać się do Master Chefa?;)
OdpowiedzUsuńO, to nie moje klimaty.... :)
Usuńpyszne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDelicious!!! seems easy to do...
OdpowiedzUsuńHave a wonderful weekend! and my G+ for you...
Besos, desde España, Marcela♥
Dziękuję za odwiedziny, przygnała mnie ciekawość. Przyznam, że nie żałuję bo lubię szperać po blogach kulinarnych z nutką fantazji. Fantastycznie pokazujesz cały proces tworzenia, świetne to jest do odtworzenia i obiecuję, że nie odczepię się już od twojej strony. Z pozdrowieniami
OdpowiedzUsuńTo miłe, dziękuję.
OdpowiedzUsuńprzepięknie podany!
OdpowiedzUsuńnaprawdę robi wrażenie;)
omg, i'm totally in love with this. it looks so yummiiiiii
OdpowiedzUsuńmmmmm pycha!
OdpowiedzUsuń