sobota, 10 listopada 2012

Kurczak w cieście francuskim





        Właściwie to powinnam jeszcze dodać kurczak w cieście francuskim z brokułami. Tak się bowiem składa, że w moim gotowaniu staram się "przemycić" jak najwięcej warzyw, które uwielbiam. Danie nie jest skomplikowane, choć może na pierwszy rzut oka tak wyglądać. Farsz można przygotować wieczorem, a na drugi dzień tylko dokończyć danie.

Składniki:

  • 40-50 dkg mięsa mielonego z kurczaka /dobrej jakości i chude, bardzo lubię też  z indyka/, przyprawy:sól, pieprz, tymianek, pietruszka, 1 jajko, łyżka musztardy, ząbek czosnku, drobno pokrojona cebula, mieszamy, lekko podsmażamy na łyżce oliwy
  • brokuł /najlepiej ugotować na parze/ następnie wymieszać z mięsem i dodać jeszcze jedno jajko, żeby masa ładnie się skleiła w cieście francuskim
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sałata /w moim daniu są to różne sałaty + marchewka i ogórek pokrojone w słupki + sos winegret/





 Brokuł gotujemy na parze i dzielimy na małe różyczki







Mięso lepiej lekko podsmażyć, bowiem ciasto francuskie jest delikatne i piecze się góra 15-20 min.




Razem z brokułami mieszamy i dodajemy jeszcze jedno jajko


Ciasto francuskie rozwinąć i lekko przewałkować
Ja je dzielę na połowę, wolę bowiem dwie mniejsze sztuki /lepiej się piecze, kroi oraz łatwiej podaje/



Technika "zaplatania" jest łatwa, należy tylko równo ponacinać ciasto i "zaplatać" z dwóch stron




Piec należy jakieś 15 - 20 min.
Ciasto francuskie należy wkładać zawsze do nagrzanego piekarnika /200-220 stopni/ inaczej nie wyrośnie








Sałata mix z sosem winegret /plus marchewka pokrojona w cienkie słupki i ogórek/

Przygotowanie jest tak proste, że.....










....można założyć szpilki :)


tunic / Zara
pants / Zara
shoes / Deichmann


... i jeszcze COŚ

?

Zostałam nominowana do Libster blog przez: 
http://mojepasje-wiolkaa93.blogspot.com
Bardzo serdecznie Dziękuję!

 
Informacja o zasadach jest skopiowana z Twojego bloga (ale nic tu nowego nie wymyślę, więc chyba mogę?)
Wyróżnienie Liebster blog otrzymane jest od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również wyróżnia 11 osób, informując je o nominacji i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, od którego otrzymało się wyróżnienie.
Odpowiadam na pytania:
1. Jaki masz kolor włosów?
blond
2. Masz w domu jakieś zwierzę?
oczywiście psa
3. Ulubiony kosmetyk?
bez kremu Nivea ani rusz
4. Lubisz słodycze?
z umiarem
5. Kiedy założyłaś bloga?
28 sierpnia 2012
6. Masz gdzieś kolczyka?
wprawdzie jestem ssakiem, ale żadne znakowanie ciała!
7. Lubisz się malować?
z umiarem
8. Wolisz spodnie czy spódnice?
to zależy od sytuacji :)
9. Ulubiony film?
Hair i Lot nad kukułczym gniazdem
10. Twój ulubiony lakier do paznokci?
french manicure
11. Co robisz w wolnym czasie?
rozwijam się i pomagam innym 
Nominuję:
 
Oto pytania: 
 1. Co lubisz czytać?
2. Kogo lubisz słuchać?
3. Kogo lubisz oglądać?
5. Kto jest dla Ciebie autorytetem? 
6. Czy uważasz się za patriotkę? 
7. Dlaczego założyłaś bloga?
8. Co najbardziej cenisz u innych?
9. Wolisz sok czy wodę mineralną? 
10. Brunet czy blondyn a może rudy? 
11. Jakie masz marzenia?
Pozdrawiam, życzę miłego świętowania naszego Święta Narodowego.
 

58 komentarzy:

  1. Woowww, looks so so yummy, I 'm hurry now haha ! xx

    colourful-inspiration.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. i to jakie piękne szpilki!
    ja głodna czekam na obiad, a tu takie pyszności! uwielbiam brokuły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie, tylko brokuł nie lubię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, ależ to miesko w cieście francuskim wygląda wspaniale;)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo super, dziękuję ;* odpowiem na zabawę jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje bardzo;* juz odpowiadam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyle głowę az do samej zieli, Twoje potrawy powolają mnie na kolana, juz jedna wypróbowałam, mam nadzieję, że się nie gniewaz, że pozyczam przepisy, ale Twoje DZIELA SZTUKI sa najlepsze jakie kiedykolwiek widziałam na świecie. Jesteś moja inspiracją:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, jak miło, dziękuję Co bardzo. Bloga prowadzi się między innymi także żeby zainspirował, więc tym bardziej Ci dziękuję. Zresztą u Ciebie jest pysznie i ciekawie.

      Usuń
  8. Super przepis, przyznam, że jeszcze nigdy takiego nie robiłam. Podoba mi się i na pewno będę próbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczak wygląda smakowicie :) Bardzo lubię ciasto francuskie.

    A szpilek zazdroszczę :)

    Pozdrawiam,
    Julia

    OdpowiedzUsuń
  10. Mistrzowskie danie! cudnie wyglada, a brokulki - moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję za nominację :* ps. apetyczne danie! na 100% zrobię w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto francuskie i skoro można to ugotować w szpilkach...to biorę się do roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ZGŁODNIAŁAM <3 Wygląda to przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super to wygląda, często robiłam coś podobnego, ale kroiłam ciasto francuskie na kwadraciki i potem wychodziły z tego takie "kieszonki". Twoja wersja wygląda znacznie lepiej, pewnie też łatwiej ją pokroić :) Na pewno skorzystam z pomysłu.
    A szpilki piękne!

    OdpowiedzUsuń
  15. No i znowu zrobiłam się głodna czytając Twojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale super uczta!!! pieknie to przygotowalas !! wow obserwuje :)))))))))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda na pyszny i smakowity przepis! :)
    Z chęcią zapoznam go z moją mamą i może razem go upichcimy! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pyszota, normalnie muszę to zrobić:) A jaka zgrabna kuchareczka;)

    OdpowiedzUsuń
  19. uh,bardzo smacznie wygląda :D
    Może spróbuję zrobić coś takiego z mamą..

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję za wizytę. ja to śledziłem na ulicy albowiem jak nie musze to w domu siedzieć nie lubię.
    Misterna robota z tym daniem!!!!!!!!!
    Dziękuje i smacznego!!!!!!!
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  21. a czym on kochana tak Ci podpadł ? :)
    ojjjj wygląda smakowicie, może kiedys zrobię :) zazwyczaj robie paróweczki w ciescie francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  22. achhhh i bardzo Ci dziękuję za opinię, że recenzja jest dobra :) nie recenzuje często dlatego to dla mnie dośc ważne :) dziękuję raz jeszcze :*

    i za nominację do tagu także :)

    OdpowiedzUsuń
  23. mmm, nie słyszałam jeszcze o kurczaku w cieście francuskim, muszę sama wypróbować ten przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Delicious post!!!!
    Congratulations for your award!!!
    Have a good week! and my G+ for you...

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie wypieczone, wygląda wyjątkowo apetycznie!
    Ładne buciki:))
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. OMG, I am hungry now!
    http://namelessfashionblog.blogspot.it/
    http://www.facebook.com/NamelessFashionBlog

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie pyszne!
    I wygląda bardzo dekoracyjnie.
    Obserwuję...

    OdpowiedzUsuń
  28. Mmmm brzmi świetnie :) Lubię brokuły więc chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Smacznie i pięknie,fantastyczne jest to o robisz:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. oj, ciasto francuskie, stęskniłam się za nim! chyba upichcę coś podobnego - nie jem mięska, więc ta wersja odpada, ale może tarta porowa, albo ze szpinakiem? :) no zobaczę jeszcze ;) taka kobieta w domu, co i ugotuje, a do tego zrobi to w tak obłędnym stroju, to podwójny bonus dla mężczyzny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Great outfit and sense of style! Also, the cooking is EXTRA good. Oh my! Seriously!

    OdpowiedzUsuń
  32. zgłodniałam :D
    dziękuję za komentarz ;)
    zapraszam ponownie, tym razem na KONKURS ! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. I have an award for you in my blog!!!
    Hope you like
    Have a wonderful weekend!

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo fajne danie, zaplatania delikatnie się boję ale może kiedyś spróbuje tej metody! Efekt wizualny niewątpliwie jest tego wart.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)