Właściwie to powinnam jeszcze dodać kurczak w cieście francuskim z brokułami. Tak się bowiem składa, że w moim gotowaniu staram się "przemycić" jak najwięcej warzyw, które uwielbiam. Danie nie jest skomplikowane, choć może na pierwszy rzut oka tak wyglądać. Farsz można przygotować wieczorem, a na drugi dzień tylko dokończyć danie.
Składniki:
- 40-50 dkg mięsa mielonego z kurczaka /dobrej jakości i chude, bardzo lubię też z indyka/, przyprawy:sól, pieprz, tymianek, pietruszka, 1 jajko, łyżka musztardy, ząbek czosnku, drobno pokrojona cebula, mieszamy, lekko podsmażamy na łyżce oliwy
- brokuł /najlepiej ugotować na parze/ następnie wymieszać z mięsem i dodać jeszcze jedno jajko, żeby masa ładnie się skleiła w cieście francuskim
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sałata /w moim daniu są to różne sałaty + marchewka i ogórek pokrojone w słupki + sos winegret/
Brokuł gotujemy na parze i dzielimy na małe różyczki
Mięso lepiej lekko podsmażyć, bowiem ciasto francuskie jest delikatne i piecze się góra 15-20 min.
Razem z brokułami mieszamy i dodajemy jeszcze jedno jajko
Ciasto francuskie rozwinąć i lekko przewałkować
Ja je dzielę na połowę, wolę bowiem dwie mniejsze sztuki /lepiej się piecze, kroi oraz łatwiej podaje/
Technika "zaplatania" jest łatwa, należy tylko równo ponacinać ciasto i "zaplatać" z dwóch stron
Piec należy jakieś 15 - 20 min.
Ciasto francuskie należy wkładać zawsze do nagrzanego piekarnika /200-220 stopni/ inaczej nie wyrośnie
Sałata mix z sosem winegret /plus marchewka pokrojona w cienkie słupki i ogórek/
....można założyć szpilki :)
tunic / Zara
pants / Zara
shoes / Deichmann
... i jeszcze COŚ
?
Zostałam nominowana do Libster blog przez:
pants / Zara
shoes / Deichmann
... i jeszcze COŚ
?
http://mojepasje-wiolkaa93.blogspot.com
Bardzo serdecznie Dziękuję!
Informacja o zasadach jest skopiowana z Twojego bloga (ale nic tu nowego nie wymyślę, więc chyba mogę?)
Wyróżnienie Liebster blog otrzymane
jest od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę".
Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę,
która blog wyróżniła. Następnie również wyróżnia 11 osób, informując je o
nominacji i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, od którego
otrzymało się wyróżnienie.
Odpowiadam na pytania:
1. Jaki masz kolor włosów?
blond
2. Masz w domu jakieś zwierzę?
oczywiście psa
3. Ulubiony kosmetyk?
bez kremu Nivea ani rusz
4. Lubisz słodycze?
z umiarem
5. Kiedy założyłaś bloga?
28 sierpnia 2012
6. Masz gdzieś kolczyka?
wprawdzie jestem ssakiem, ale żadne znakowanie ciała!
7. Lubisz się malować?
z umiarem
8. Wolisz spodnie czy spódnice?
to zależy od sytuacji :)
9. Ulubiony film?
Hair i Lot nad kukułczym gniazdem
10. Twój ulubiony lakier do paznokci?
french manicure
11. Co robisz w wolnym czasie?
rozwijam się i pomagam innym
Nominuję:
2. sweet candy
8. ciornaofca
Oto pytania:
1. Co lubisz czytać?
2. Kogo lubisz słuchać?
3. Kogo lubisz oglądać?
5. Kto jest dla Ciebie autorytetem?
6. Czy uważasz się za patriotkę?
7. Dlaczego założyłaś bloga?
8. Co najbardziej cenisz u innych?
9. Wolisz sok czy wodę mineralną?
10. Brunet czy blondyn a może rudy?
11. Jakie masz marzenia?
Pozdrawiam, życzę miłego świętowania naszego Święta Narodowego.
Thank you for your comment. Of course ...
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, chętnie bym Cię poczęstowała :)
UsuńDziękuję, już się zapoznaję...
OdpowiedzUsuńWoowww, looks so so yummy, I 'm hurry now haha ! xx
OdpowiedzUsuńcolourful-inspiration.blogspot.com
Thanks for your comment.
Usuńi to jakie piękne szpilki!
OdpowiedzUsuńja głodna czekam na obiad, a tu takie pyszności! uwielbiam brokuły.
Są zdrowe i pyszne!
UsuńWygląda bardzo smacznie, tylko brokuł nie lubię. ;)
OdpowiedzUsuńPrzekonaj się do nich, Twoja uroda jeszcze bardziej zyska :)
Usuńmmm, ależ to miesko w cieście francuskim wygląda wspaniale;)
OdpowiedzUsuń..i tak też smakuje...
Usuńoo super, dziękuję ;* odpowiem na zabawę jutro ;)
OdpowiedzUsuńCzekam i pozdrawiam.
UsuńDziekuje bardzo;* juz odpowiadam;)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zerkam!
UsuńChyle głowę az do samej zieli, Twoje potrawy powolają mnie na kolana, juz jedna wypróbowałam, mam nadzieję, że się nie gniewaz, że pozyczam przepisy, ale Twoje DZIELA SZTUKI sa najlepsze jakie kiedykolwiek widziałam na świecie. Jesteś moja inspiracją:))
OdpowiedzUsuńO, jak miło, dziękuję Co bardzo. Bloga prowadzi się między innymi także żeby zainspirował, więc tym bardziej Ci dziękuję. Zresztą u Ciebie jest pysznie i ciekawie.
Usuńświetna potrawa :)
OdpowiedzUsuń... i do tego prosta...
UsuńSuper przepis, przyznam, że jeszcze nigdy takiego nie robiłam. Podoba mi się i na pewno będę próbowała :)
OdpowiedzUsuńNapisz jak Ci wyszło.
UsuńKurczak wygląda smakowicie :) Bardzo lubię ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńA szpilek zazdroszczę :)
Pozdrawiam,
Julia
Dziękuję a szpilek nigdy za dużo...
UsuńMistrzowskie danie! cudnie wyglada, a brokulki - moje ulubione!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam brokuły.
Usuńdziękuję za nominację :* ps. apetyczne danie! na 100% zrobię w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńNapisz jak wyszło.
UsuńSmacznie to wyglada:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zrobienia.
UsuńUwielbiam ciasto francuskie i skoro można to ugotować w szpilkach...to biorę się do roboty ;)
OdpowiedzUsuńPrzecież jesteś kobietą, a my potrafimy... :)
UsuńZGŁODNIAŁAM <3 Wygląda to przepysznie!
OdpowiedzUsuńOch, jakbym chciała Cię poczęstować!
UsuńSuper to wygląda, często robiłam coś podobnego, ale kroiłam ciasto francuskie na kwadraciki i potem wychodziły z tego takie "kieszonki". Twoja wersja wygląda znacznie lepiej, pewnie też łatwiej ją pokroić :) Na pewno skorzystam z pomysłu.
OdpowiedzUsuńA szpilki piękne!
No i znowu zrobiłam się głodna czytając Twojego bloga:)
OdpowiedzUsuńale super uczta!!! pieknie to przygotowalas !! wow obserwuje :)))))))))))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszny i smakowity przepis! :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zapoznam go z moją mamą i może razem go upichcimy! :D
Ale pyszota, normalnie muszę to zrobić:) A jaka zgrabna kuchareczka;)
OdpowiedzUsuńuh,bardzo smacznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńMoże spróbuję zrobić coś takiego z mamą..
Dziękuję za wizytę. ja to śledziłem na ulicy albowiem jak nie musze to w domu siedzieć nie lubię.
OdpowiedzUsuńMisterna robota z tym daniem!!!!!!!!!
Dziękuje i smacznego!!!!!!!
Vojtek
a czym on kochana tak Ci podpadł ? :)
OdpowiedzUsuńojjjj wygląda smakowicie, może kiedys zrobię :) zazwyczaj robie paróweczki w ciescie francuskim :)
achhhh i bardzo Ci dziękuję za opinię, że recenzja jest dobra :) nie recenzuje często dlatego to dla mnie dośc ważne :) dziękuję raz jeszcze :*
OdpowiedzUsuńi za nominację do tagu także :)
mmm, nie słyszałam jeszcze o kurczaku w cieście francuskim, muszę sama wypróbować ten przepis ! :)
OdpowiedzUsuńDelicious post!!!!
OdpowiedzUsuńCongratulations for your award!!!
Have a good week! and my G+ for you...
Besos, desde España, Marcela♥
Pięknie wypieczone, wygląda wyjątkowo apetycznie!
OdpowiedzUsuńŁadne buciki:))
Pozdrawiam serdecznie!
OMG, I am hungry now!
OdpowiedzUsuńhttp://namelessfashionblog.blogspot.it/
http://www.facebook.com/NamelessFashionBlog
Jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńI wygląda bardzo dekoracyjnie.
Obserwuję...
Sounds delicious and so yummy!
OdpowiedzUsuńCome back soon to visit my blog: Cosa mi metto???
InLoveWithFashion giveaway!!
Mmmm brzmi świetnie :) Lubię brokuły więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i pięknie,fantastyczne jest to o robisz:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoj, ciasto francuskie, stęskniłam się za nim! chyba upichcę coś podobnego - nie jem mięska, więc ta wersja odpada, ale może tarta porowa, albo ze szpinakiem? :) no zobaczę jeszcze ;) taka kobieta w domu, co i ugotuje, a do tego zrobi to w tak obłędnym stroju, to podwójny bonus dla mężczyzny! ;)
OdpowiedzUsuńGreat outfit and sense of style! Also, the cooking is EXTRA good. Oh my! Seriously!
OdpowiedzUsuńzgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz ;)
zapraszam ponownie, tym razem na KONKURS ! :)
Mmmmm....yummy! Good look!
OdpowiedzUsuńKisses,
Miriam
Fashion Crazy Ball and My Facebook Page
i want a piece of it!
OdpowiedzUsuńFASHION BLOG by MiriamStella
MY FACEBOOK FAN PAGE CLICK HERE
I have an award for you in my blog!!!
OdpowiedzUsuńHope you like
Have a wonderful weekend!
Besos, desde España, Marcela♥
Bardzo fajne danie, zaplatania delikatnie się boję ale może kiedyś spróbuje tej metody! Efekt wizualny niewątpliwie jest tego wart.
OdpowiedzUsuń