środa, 7 grudnia 2016

Jaglano-gryczane pieczone kotlety








Tyle dobrych ziaren na półkach sklepowych. Kasze to kopalnia wszelkiego dobra. O kaszy jaglanej więcej możesz przeczytać TUTAJ. Jeśli do kaszy dodamy przyprawy, zieleninę i inne ulubione dodatki (byle nie przesadzić) to mamy cały wachlarz pysznych dań zarówno na obiad, kolację a także do lunchboxa. 

W tym poście propozycja pysznych kotlecików pieczonych w piekarniku. Zrobiłam je w dwóch wersjach. Malutkie kuleczki z dodatkiem masła z awokado (przepis na masło znajdziesz TUTAJ) są doskonałą przekąską lub przystawką i rewelacyjnie sprawdzają się na szwedzkim stole.



Jaglano-gryczane pieczone kotlety

Składniki:
  • *szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • *szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3-4 suszone pomidory z oliwy
  • 2 łyżki soczewicy zielonej lub czerwonej (nie musi być, akurat miałam ugotowaną)
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki (około 4 łyżek)
  • 2-3 ząbki posiekanego lub rozgniecionego czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

*kaszę jaglaną i gryczaną gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 około 12-15 min., odstaw na około 5 min., po tym czasie kasza powinna wchłonąć wodę





Jak zrobić kotlety?

- nic prostszego, wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
- ręce zmocz wodą i wyrabiaj małe kotleciki o grubości około 2 cm
- kładź na blaszcze wyłożonej pergaminem
- delikatnie posmaruj oliwą z suszonych pomidorów
- włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 min.
- doskonałym dodatkiem są wszelkiego rodzaju sórówki i lekkie sałatki
- małe kuleczki z masłem z awokado do propozycja na szwedzki stół
















8 komentarzy:

  1. Dobre są też tego typu z brązowego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne i zdrowe! Małe arcydzieła:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię takie, przepis zapisuję...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja bosko
    ja sie do kaszy jaglanej nie potrafie przekonac
    choc gryczana uwielbiam
    jadamy dosc regularnie choc to wyczyn na emigracji gdzie sie jej nie jada i nie ma w ofercie sklepowej

    a poza tym
    w koncu poprobowalam termomixa i ..... kupilam robot kuchenny, z twojego polecenia

    co do pierwszego uzadzenia - przereklamowane, cene nieadekwatna do ilosci opcji- taki malakser z funkcja podgrzewania
    ale co najbardziej mi przeszkadzalo to - przepisy - trzeba sie ich scisle trzymac, komputer wymusza kolejnosc i czas dodawania skladnikow i ... to ogranicza kreatywnosc
    a poza tym nie da sie w nim zrobic wystarczajacej ilosci zupy dla calej rodziny 4 osobowej

    ale za twoja rade i sugestie dziekuje
    jestem w 100 procentach zadowolona

    OdpowiedzUsuń
  5. wow ale wyglądają aż szkoda było by ich jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musze przyznać, że zaciekawiły mnie Twoje przepisy. Przyznam się, że za gotowaniem nie przepadam, ale takie fajne lekkostrawne potrawy bardzo lubię. Powinnaś pisać jeszcze ile czasu zajmuje przygotowanie, bo to dla nie ważne - nie lubię długo czasu "marnować" w kuchni. Preferuję potrawy które można przygotować do 30 min, jeśli coś naprawdę lubię lub mam DUŻĄ ochotę wypróbować, to inwestuję 45-60 min :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)