środa, 21 grudnia 2016

Świąteczny bananowy chleb - Banana Bread






Jeśli przed świętami macie bardzo dojrzałe banany to zachęcam do upieczenia chleba ale z nutą świąteczną. Wszystko za sprawą przypraw iście świątecznych. Prawie jak piernik tylko, że mniej słodki. Zawiera same dobre składniki.



Świąteczny bananowy chleb

Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka (można zstąpić 3 łyżami siemienia lnianego delikatnie zmielonego i zalanego wodą)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej




Jak zrobić bananowy chleb?

- płatki owsiane zmiel w młynku do kawy (możesz też zostawić całe)
- rozgnieć widelcem na papkę 3 banany a jeden przekrój na pół
- do miski dodaj jajka, roztrzep je widelcem i dodaj rozgniecione banany
- suche składniki wymieszaj w misce
- do mleka dodaj olej kokosowy
- do masy bananowej dodawaj na przemian suche składniki i mleko z olejem
- wlej masę do formy wyłożonej pergaminem, na górę dodaj połówki banana i posmaruj je olejem koksowym
- wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę (do suchego patyczka)











10 komentarzy:

  1. Łał... fajnie. Moja mama też sama robi wypieki. Na szczęście to jest dużo bardziej zdrowe niż te ze sklepów. Ostatnio byłam w markecie i znalazłam kartkę ze składem pieczywa... szok...
    --> http://juzniedlugobedefit.blogspot.com/2016/12/szybkie-i-swieze-wypieki-w-marketach.html

    Swoją drogą robiłam dzisiaj omleta bananowego :D Taki mega słodki wyszedł, że o jejku, bo ja nie jem słodyczy już miesiąc :D Chleb też jest taki słodki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Różne smaczne "cudeńka" robiłam z bananów, ale chlebka nie piekłam. Smakowicie wygląda:
    Avo, korzystając z okazji składam Tobie i Twojej Rodzinie życzenia
    ZDROWYCH, RADOSNYCH, I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny przepis, musi być ten chlebek pyszny, i trochę wilgotny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo nigdy nie jadłam takiego, chętnie sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja raczej wykorzystam przepis po świętach, wygląda bardzo, bardzo zachęcająco. Wczoraj upiekłam chleb orkiszowy, na zakwasie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój wpis zainteresował mnie już wcześniej i właśnie go odszukałam. Koniecznie muszę spróbować tego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, muszę wypróbować ...pozdrawiam Ava cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam chlebek bananowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie coś nowego,wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny blog.mam pewną propozycje ropozycję dla Pani.Jestem
    dziennikarka
    Bardzo proszę o kontakt.tel 530 633 553
    Pilne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)