czwartek, 15 grudnia 2016

Wykwintne korzenne śledzie








U mnie na święta Bożego Narodzenia króluje tradycja jednak każdego roku staram się wprowadzić jakąś nową potrawę. Lubię eksperymentować i odkrywać nowe. W tym roku będą to niezwykle aromatyczne śledzie, które kuszą nie tylko wyglądem ale są niezwykle dobre. Nawet jeśli nie jesteście amatorami śledzia, który jest jedną z najzdrowszych ryb, to gwarantuję wam, że to danie wprawi was w zachwyt. Jest proste do przyrządzenia i do tego można go zrobić kilka dni przed świętami. Wygląda niezwykle elegancko a smakiem zachwyca.

Jeśli kupuje śledzie to nigdy w zgrzewce plastikowej tylko takie ze sklepu rybnego "na wagę" filety śledziowe. Ze względu na czas nie kupuję tych w całości. Nie przepadam za filetowaniem i tym podobnymi "atrakcjami" kuchennymi. Troszkę więc na skróty a taki śledź jest naprawdę fantastyczny.


Wykwintne korzenne śledzie


Składniki:
  • 8 połówek fileta ze śledzi (4 szt.)
  • 2 laski cynamonu
  • 6-8 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2  łyżki syropu daktylowego (można zastąpić miodem)
  • duża lampka (koło 200 ml) czerwonego wina
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka ketchupu
  • *2 - 3 pierniczki korzenne






Jak zrobić śledzie?

- śledzie dobrze wypłucz, zalej wodą z 2-3 łyżkami octu winnego i wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin
- ponownie wypłucz śledzie i osusz ręcznikiem papierowym
- do garnuszka dodaj wino, goździki, anyż cynamon i syrop, gotuj na wolnym ogniu około 5 min.
- cebulę pokrój w cienkie krążki, przepłucz wrzątkiem i dodaj do zalewy, odstaw z ognia
- dodaj ketchup i odstaw do wystygnięcia
- filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki, układaj warstwami, dodaj zalewę, włóż do lodówki 
- śledzie powinny się macerować w zalewie przynajmniej 12 godzin
- przed podaniem pokrusz na górę pierniczki korzenne
- * tak przygotowane śledzie mogą być w lodówce prawie tydzień, są więc doskonałym daniem na świąteczny stół, polecam

Moja rada:
Jeśli chcesz aby zalewa była bardziej klarowna zrezygnuj z ketchupu











8 komentarzy:

  1. bardzo apetyczne. Uwielbiam rybę w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  2. takich śledzi chyba nie jadłam, więc muszę je zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzie są właśnie najlepsze do takich eksperymentów w ramach odskoczni od tradycji a jednocześnie nadal bardzo w temacie 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pewna, że smakują wyśmienicie!
    uściski cieplutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śledzie uwielbiam, więc zachęciłaś mnie do eksperymentowania. ;) . Wyglądają pysznie, a korzenne przyprawy w Święta - obowiązkowe. Zapraszam również do mnie - wprawdzie nie gotuję, lecz kombinuję coś z modą, ale może znajdziesz coś dla siebie :). Pozdrawiam - Margot www.iameverywoman.eu

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, skorzystam z przepisu, pozdraWiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)