U mnie na święta Bożego Narodzenia króluje tradycja jednak każdego roku staram się wprowadzić jakąś nową potrawę. Lubię eksperymentować i odkrywać nowe. W tym roku będą to niezwykle aromatyczne śledzie, które kuszą nie tylko wyglądem ale są niezwykle dobre. Nawet jeśli nie jesteście amatorami śledzia, który jest jedną z najzdrowszych ryb, to gwarantuję wam, że to danie wprawi was w zachwyt. Jest proste do przyrządzenia i do tego można go zrobić kilka dni przed świętami. Wygląda niezwykle elegancko a smakiem zachwyca.
Jeśli kupuje śledzie to nigdy w zgrzewce plastikowej tylko takie ze sklepu rybnego "na wagę" filety śledziowe. Ze względu na czas nie kupuję tych w całości. Nie przepadam za filetowaniem i tym podobnymi "atrakcjami" kuchennymi. Troszkę więc na skróty a taki śledź jest naprawdę fantastyczny.
Wykwintne korzenne śledzie
Składniki:
- 8 połówek fileta ze śledzi (4 szt.)
- 2 laski cynamonu
- 6-8 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić miodem)
- duża lampka (koło 200 ml) czerwonego wina
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka ketchupu
- *2 - 3 pierniczki korzenne
Jak zrobić śledzie?
- śledzie dobrze wypłucz, zalej wodą z 2-3 łyżkami octu winnego i wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin
- ponownie wypłucz śledzie i osusz ręcznikiem papierowym
- do garnuszka dodaj wino, goździki, anyż cynamon i syrop, gotuj na wolnym ogniu około 5 min.
- cebulę pokrój w cienkie krążki, przepłucz wrzątkiem i dodaj do zalewy, odstaw z ognia
- dodaj ketchup i odstaw do wystygnięcia
- filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki, układaj warstwami, dodaj zalewę, włóż do lodówki
- śledzie powinny się macerować w zalewie przynajmniej 12 godzin
- przed podaniem pokrusz na górę pierniczki korzenne
- przed podaniem pokrusz na górę pierniczki korzenne
bardzo apetyczne. Uwielbiam rybę w każdej postaci
OdpowiedzUsuńIneresujący!
OdpowiedzUsuńtakich śledzi chyba nie jadłam, więc muszę je zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńŚledzie są właśnie najlepsze do takich eksperymentów w ramach odskoczni od tradycji a jednocześnie nadal bardzo w temacie 😀
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że smakują wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńuściski cieplutkie:)
śledzie uwielbiam, więc zachęciłaś mnie do eksperymentowania. ;) . Wyglądają pysznie, a korzenne przyprawy w Święta - obowiązkowe. Zapraszam również do mnie - wprawdzie nie gotuję, lecz kombinuję coś z modą, ale może znajdziesz coś dla siebie :). Pozdrawiam - Margot www.iameverywoman.eu
OdpowiedzUsuńFajnie, skorzystam z przepisu, pozdraWiam
OdpowiedzUsuńNiestety nie znam takiego przepisu, ale już na samą myśl wiem, że jest to z pewnością smaczne danie. Ja także polecam każdemu fajne grzanki https://mowisalmon.pl/przepisy/grzanki-z-chleba-razowego-z-wedzonym-lososiem-mowi-i-pasta-z-pistacji-z-trukawkami/ gdyż dzięki nim wędzony łosoś smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń