piątek, 18 listopada 2016

Placki z soczewicą i sałatka z awokado - Lentil Pancakes







Czy to placki czy kotlety? Jak kto woli. Wegetarianie określą je chyba mianem kotletów ale to nie ma najmniejszego znaczenia. Najważniejsze, że są miłą i smaczną odmianą obiadu lub kolacji. Z dodatkiem sałatki są nawet wykwintnym daniem.




Placki z soczewicy

Składniki:
  • 4-5 ziemniaków
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (około 1/2 przed ugotowaniem_
  • 1 jajko
  • pęczek pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • *olej do smażenia

Jak zrobić placki?

- soczewicę przepłucz wodą i ugotuj do miękkości (około 15-20 min), ostudź
- obrane ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami
- ziemniaki odsącz 
- pietruszkę posiekaj
- następnie połącz wszystkie składniki
- na rozgrzany olej kładź małe placuszki i smaż z każdej strony na złoto
- usmażone placki kładź na ręczniku papierowym
- wybornie smakują z kwaskową sałatką z awokado





Sałatka z awokado

Składniki:
  • 1 awokado 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 gruszki lub 1 mała
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka miodu
  • płaska łyżka oliwy





Jak zrobić sałatkę?

- obrane awokado pokrój w plastry
- gruszkę pokrój w kostkę lub plasterki
- pomidorki przekrój na pół
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj

10 komentarzy:

  1. soczewica smakuje mi w każdej postaci, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. soczewica i awokado to dwa produkty, które uwielbiam :) świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam soczewicę :) placki raz jadłam podobne, z soczewicy robię też pastę do chleba :) sałatka też apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory najczęściej z soczewicy robiłam farsz do pierogów. To teraz kolej na placki, bo wyglądają apetycznie. Robisz tak piękne zdjęcia swoich potraw - karmisz duszę !
    Sałatkę też zabieram do siebie. Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają te placki. Nie jadłam nigdy takich.

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam mnia,az zrobilam sie glodna, chociaz nigdy nie jadlam soczewicy,jestem jej bardzo ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe te placki trzeba będzie kiedyś zrobic😀

    OdpowiedzUsuń
  8. Z soczewicy nie robiłam więc zapisuję. Sałatka wygląda bardzo pysznie i...kisi od rana...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam ten przepis (z drobnymi różnicami) i BARDZO mi smakują te placki, choć ich nie robię, tylko od czasu do czasu mam okazję zjeść w gościnie. Uwielbiam jak jest dużo pietruszki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)