Czy to placki czy kotlety? Jak kto woli. Wegetarianie określą je chyba mianem kotletów ale to nie ma najmniejszego znaczenia. Najważniejsze, że są miłą i smaczną odmianą obiadu lub kolacji. Z dodatkiem sałatki są nawet wykwintnym daniem.
Placki z soczewicy
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (około 1/2 przed ugotowaniem_
- 1 jajko
- pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki mąki
- *olej do smażenia
Jak zrobić placki?
- soczewicę przepłucz wodą i ugotuj do miękkości (około 15-20 min), ostudź
- obrane ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami
- ziemniaki odsącz
- pietruszkę posiekaj
- następnie połącz wszystkie składniki
- na rozgrzany olej kładź małe placuszki i smaż z każdej strony na złoto
- usmażone placki kładź na ręczniku papierowym
- wybornie smakują z kwaskową sałatką z awokado
Składniki:
- 1 awokado
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 gruszki lub 1 mała
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka miodu
- płaska łyżka oliwy
- obrane awokado pokrój w plastry
- gruszkę pokrój w kostkę lub plasterki
- pomidorki przekrój na pół
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
soczewica smakuje mi w każdej postaci, pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńsoczewica i awokado to dwa produkty, które uwielbiam :) świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńUwielbiam soczewicę :) placki raz jadłam podobne, z soczewicy robię też pastę do chleba :) sałatka też apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory najczęściej z soczewicy robiłam farsz do pierogów. To teraz kolej na placki, bo wyglądają apetycznie. Robisz tak piękne zdjęcia swoich potraw - karmisz duszę !
OdpowiedzUsuńSałatkę też zabieram do siebie. Pozdrawiam Ewa
Pysznie wyglądają te placki. Nie jadłam nigdy takich.
OdpowiedzUsuńmniam mniam mnia,az zrobilam sie glodna, chociaz nigdy nie jadlam soczewicy,jestem jej bardzo ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe te placki trzeba będzie kiedyś zrobic😀
OdpowiedzUsuńZ soczewicy nie robiłam więc zapisuję. Sałatka wygląda bardzo pysznie i...kisi od rana...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńpyszny przepis...
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis (z drobnymi różnicami) i BARDZO mi smakują te placki, choć ich nie robię, tylko od czasu do czasu mam okazję zjeść w gościnie. Uwielbiam jak jest dużo pietruszki.
OdpowiedzUsuń