Nieco inna wersja pesto. Dodać jednak muszę, że pesto można robić z wielu liści/naci warzyw. O pietruszce wszyscy wiedzą ale mogą to być również liście rzodkiewki, młodej marchewki, najważniejsze aby pochodziły ze sprawdzonych, zdrowych upraw.
Pesto z jarmużu
Składniki:
- 2 spore garści liści bazylii i jarmużu (2 szklanki)
- 1/2 szklanki słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- około 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- bardzo mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka skórki z cytryny* (nie musi być)
Jak zrobić pesto?
- opłucz i osusz licie, posiekaj
- ziarna delikatnie podpiecz w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu
- posiekaj czosnek
- do blendera dodaj składniki i w trakcie miksowania dolewaj olej
- pod koniec dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
- górę posyp utartą skórką z cytryny
Pesto jest idealne do makaronu ale też doskonale nadaje się na kanapkę i do sałatek. Dodatkiem mogą być również płatki chili, znakomicie podkręcają smak i metabolizm. Ostrożnie z czosnkiem, zwłaszcza jeśli kanapkę jesz w pracy lub wybierasz się na spotkanie lub randkę :)
Krzaki uginają się od pomidorów, które szukają promieni słońca. Muszą je wręcz kraść aby ubarwić się kolorem i zapachem. Cóż, jesień idzie...
Pyszne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Muszę zrobić:) Niestety też nie nacieszyłam się latem, ale jesień też może być piękna:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńLubie rożne rodzaje pesto, takie pewnie tez by mi posmakowało 😄
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pesto. Nie robiłam z dodatkiem jarmużu. Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńZrobię takie pesto. Wszystko co trzeba mam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pesto na kanapki, do makaronu :) ale zawsze kupowałam sama jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńno, wreszcie będę umiała sama zrobić pesto! Hura!:)
OdpowiedzUsuńmega zielono! świetnie wygląda :))
OdpowiedzUsuńPesto wygląda super. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie