Ostatnio komponuję lunchboxy. Staram się aby było dietetycznie i smacznie ale czasem dodaję do nich słodką przekąskę. Bananowe muffiny wydają się być idealne. Zdrowe ziarna, odrobina gorzkiej czekolady i banany. Świetnie pasują do całości. Jeśli akurat masz ścisłą dietę zawsze możesz oddać koleżance do biurowej kawy albo komuś kto jest w potrzebie bo brakuje mu popołudniowego powera.
Babeczki są świetne również dla dzieci bowiem są naturalne i zawierają zdrowe ziarna, które można zastąpić również innymi. Według upodobania i preferencji smakowych.
Bananowe muffiny
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 70 ml oleju rzepakowego
- 1 bardzo duży dojrzały banan albo 2 mniejsze
Jak zrobić muffiny?
- utrzyj jajko z cukrem
- strumieniem dolewaj olej
- banan rozgnieć widelcem na papkę i dodaj do masy
- czekoladę posiekaj nożem
- czekoladę posiekaj nożem
- dodaj mleko i pozostałe suche składniki
- napełnij papilotki do 3/4 objętości
- włóż muffiny do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 - 25 min.
- po wyjęciu , kiedy lekko przestygną wyjmij z foremek, włóż do papierowych papilotek, możesz udekorować
Polecam papilotki z Stella (link tutaj). Mają świetnej jakości produkty do pieczenia i nie tylko. Bardzo trwałe worki na śmieci i wszystko co w domu jest potrzebne aby zadbać o czystość. Używam tych produktów od dłuższego czasu i jestem zachwycona nie tylko estetyką ale jakością na medal!
Jesień, jesień... Jak na razie jest piękna. Tyle rzeczy w niej kocham. To nie tylko kosze śliwek, jabłek, pomidorów i złocistej dyni. To ciepły podmuch wiatru, babie lato we włosach, mknące chmury po błękitnym niebie z prześwitem promieni słonecznych... to mgliste poranki, rosa na trawie i w pajęczynach utkanych niczym misterne naszyjniki...
A u mnie jesienna ramoneska i spodnie dzwony, ale o tym w następnym poście.
chyba nie
OdpowiedzUsuńznaczy pewnie pyszne izdrowa
ale w naszej szkole zabronione
ale z przepisu skorzystam
bo lubie i muffiny i smak bananow
A nie przesadzają trochę w twojej szkole? Polecam z przymrużeniem oka film: Złe mamuśki http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+3+%28polski%29-39830
UsuńRegularnie maja pogadanki o zdrowym jedzeniu , same nie chcą wielu produktów - coli , soków z kartonika , za nic w świecie nie chcą wejść do MacDo , a desery jadają w domu ... Albo w szkolnej stołówce , po jedzeniu ...
UsuńTo lepsze niz szkolne sklepiki pełne śmieciowego jedzenia .
Trudno przestrzegać zasad jak robi sie wyjątki , co chwila . Sa dzieci co jadają tylko chleb z nutella ...
Ale pięknie wyglądają! muszę sobie kupić takie foremki:)
OdpowiedzUsuńPS ślicznie wyglądasz♥♥♥
Extra przepis! Mniam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zakupiłam silikonowe formy na mufinki. Świetnie się składa :-))
OdpowiedzUsuńtakie muffinki to bym sobie wszamała ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Uwielbiam muffinki :) zresztą wszystko co słodkie :)
OdpowiedzUsuńKOchana, dawno u CIebie nie byłam (urlop) ale widzę, że jak zawsze smakowicie. NO i z klasą! BUziaki :)
OdpowiedzUsuńooo tak jesień w tym roku jest bardzo śliczna :) a muffinki - kurcze nigdy sama nie robiłam zawsze się bałam ze coś źle zrobię ale one mnie kusza i będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńJadłabym!
OdpowiedzUsuńMuffiny pychotka. A jeień taką wczesną i z tymi wszystkim dobrodziejstwami też bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam najmocniej:)
Uwielbiam takie muffiny :)
OdpowiedzUsuńTę piękną, słoneczną, złotą - lubię! Gorzej z tą słotną.
OdpowiedzUsuńNie mogę doczekać się na Twoją stylizację.
Pozdrawiam Ava serdecznie...
Jak coś jest z bananami, to ja już na pewno spróbuję to wykonać :)
OdpowiedzUsuńMuffinkow sto lat nie robiłam 😀Zachowuje przepis bo faktycznie składniki zdrowe
OdpowiedzUsuńmniam, mniam!
OdpowiedzUsuńSandicious
Już kiedyś jadłam bananowe muffinki i były pyszne! Muszę koniecznie skorzystać z Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
https://jagglam.blogspot.com/
Upiekę ale z mąką ryczaną.
OdpowiedzUsuńściskam i całuję, też uwielbiam jesień, pa