Z borówkami, z jagodami jak kto woli ale z pewnością to smak lata i to pachnącego lasem.
Robię je przynajmniej raz w roku i uwielbiam kiedy mogę zapakować bliskim lub znajomym na piknik. Może jest z nimi trochę pracy ale warto.
Brioszki z borówkami leśnymi
Składniki:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 25 g drożdży (użyłam Babuni)
- 100 g cukru
- 150 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego masła (nie może być gorące)
- około 500 g świeżych borówek
*dodatkowo rozmącone żółtko z mlekiem i odrobiną cukru do posmarowania oraz łyżka sezamu
Jak zrobić brioszki?
- do letniego mleka dodaj łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszaj
- jajka ubij razem z pozostałym cukrem
- dodawaj do ubitych jajek na przemian rozczyn drożdżowy i przesianą mąkę ze szczyptą soli, wyrabiaj ciasto
- dodaj roztopione masło i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne
- pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50-60 min.
- kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel go na 3 cześci i każdą z trzech części na 6 lub osiem mniejszych kawałków
- lekko spłaszcz ręką ciasto i nałóż łyżeczką borówki zlep końce i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej i posypanej mąką
- posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na około 25-30 min.
- włóż brioszki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 16-18 min.
- prawda, że cieszą po upieczeniu 😊
- lekko spłaszcz ręką ciasto i nałóż łyżeczką borówki zlep końce i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej i posypanej mąką
- posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na około 25-30 min.
- włóż brioszki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 16-18 min.
- prawda, że cieszą po upieczeniu 😊
Milusińskiej i kreatywnej soboty wam życzę. W kręgu bliskich, których kochacie i którzy was kochają i doceniają.
Właśnie lubię lato za to, że pachnie lasem :) Pyszne brioszki! Z jagodami, to chyba moje ulubione! Ja też wczoraj wstawiłam przepis na drożdżówki z jagodami :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPycha😀
OdpowiedzUsuńFajne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńChętnie przepiszę przepis na Brioszki w moim zeszycie. Jestem nieco staroświecka i wszystkie ciekawe, wypróbowane przepisy zapisuję w specjalnym zeszycie. Dziękuję za inspiracje .....
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszności:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smaczniej niż z piekarni!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku :) Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne :) wyślij mi jedną pocztą :P
OdpowiedzUsuńZjadłabym jutro do porannej herba~tki:)
OdpowiedzUsuńpięknego tygodnia życzę
Bardzo smakowicie u Ciebie Ava...mniammm...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńAle ile tych jajek ubić xd
OdpowiedzUsuńdałem 3, ale ciasto jakieś lejące wyszło... czekam godzinę zobaczymy
UsuńPrzepis jest zły. Nie podano ile jajek ubić. Ja użyłam dwóch, a ciasto wyszło rzadkie. Nie dało się z niego lepić bułeczek. Coś jest nie tak z tym przepisem
OdpowiedzUsuńNie ma ilości jajek podanych w składnikach!
OdpowiedzUsuń