Na urlopie, czy na wakacjach każdy chyba nabrał nieco dobrej formy ogładzonej promieniami słońca z turbo - doładowaniem witaminy D3. Dobrze jest zatrzymać i kontynuować jak najdłużej wakacyjną lekkość i witalność.
Poranny rozruch, szklanka imbirowej wody z cytryną, ulubiona owsianka z ziarenkami i lekki lunch - to jest to. Pachnące pomidory, które są wspomnieniem lata ale już przywołują jesień.
Różne rodzaje kaszy podbijają naszą kuchnię i serca. U mnie kasza pęczak na zielono. To pożywne i pyszne danie bardzo wspiera układ trawienny i sylwetkę.
Czekam co roku na piękną, złotą, polską.
Zielona kasza
Składniki:
- szklanka kaszy pęczak
- ulubione zioła: u mnie gałązka bazylii i rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 1 gwiazdka anyżu
- płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 2 szklanki wody
Jak zrobić kaszę?
- do wody dodaj wypłukaną kaszę pęczak i pozostałe składniki
- zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj kaszę na wolnym ogniu około 20 min.
- kiedy kasza wchłonie wodę, powinna być miękka
- wyjmij gałązki ziół i liście laurowe
- wymieszaj kaszę z zielonym, ziołowym sosem i dodaj potarty parmezan
- wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
- podawaj z sezonowymi warzywami
Składniki na zielony sos:
- 3 gałązki bazylii
- mały pęczek pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sos?
- posiekaj zioła
- dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem
- dodaj sos do ugotowanej kaszy, wymieszaj
Trochę wakacyjnych zdjęć w paskach, które towarzyszyły mi przez większość lata. Jakoś tak się złożyło, że były ze mną i na wakacyjnych "wypadach" i w pracy
Przypominają mi o szumiącym morzu, wschodach i zachodach słońca i wakacyjnym luzie...
Ślę wam ogromną wiązkę promieni słonecznych z lekkim podmuchem wiatru, który topi się w marzeniach.
Smacznie, zdrowo i jeszcze tak apetycznie podane jedzenie... to podstawa. Sama chętnie zasiadłabym do takiego obiadu.
OdpowiedzUsuńWidać miłe wspomnienia wakacji na Twojej twarzy. Pięknie wyglądasz Avo. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
Uwielbiam sukienki w paski z niebieskim płaszczem, ładny wygląd. Wyglądasz absolutnie cudowne!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na te kaszę - uwielbiam pęczak! Buziaki Piękna
OdpowiedzUsuńPiękna ta sukienka:) Wyglądasz w niej mega zgrabnie:)
OdpowiedzUsuńoch jaka cudna sukieneczka w paski
OdpowiedzUsuńslicznie ci
kasza tez wyglada ok
musze zlapac swoj rytm i zaczac przygotowywac siebie lunch boxy
bo na szybkim jedzeniu ,nawet jak jest to pracownicza stolowka francuska, i nieregularnym to daleko nikt jeszcze nie ujechal
Kasze uwielbiam wszystkie rodzaje i bardzo często gotuję. Widać na zdjęciach jak bardzo Ci służy jej spożywanie.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny zestaw w zielonej kaszy. Dziękuję za ten przepis! W tej sukience wyglądasz i wakacyjnie i ślicznie.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny zestaw w zielonej kaszy. Dziękuję za ten przepis! W tej sukience wyglądasz i wakacyjnie i ślicznie.
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo wygląda. Uwielbiam twoją elegancję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Świetny pomysł na kasze, na pewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądasz !!! Do pęczaku przekonałam się nie tak dawno, taka jej wersja smakowita. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJednym słowem- cudnie.😌
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ta kasze :) Będę musiała spróbować :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkocham takie połączenia :) dziś robiłam pastę z cieciorki :)
OdpowiedzUsuńP.S. Ten anyż w garnku na pierwszy rzut oka wygląda jak robaczek :P jakiś pajączek czy coś :D
Jeju, ta kasza wygląda na taką smaczną, gdzie można taką kupić? Piękne zdjęcia, z książką Pani do twarzy ;)
OdpowiedzUsuńTo najzwyklejszy pęczak dostępny w każdym sklepie spożywczym, pozdrawiam :)
UsuńU mnie też w tym roku paski...pięknie wyglądasz...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPięknie podane i bardzo zdrowe danie :-) Równie wspaniale wyglądasz. Sukienką w paski jestem zachwycona :-)
OdpowiedzUsuńKasza smacznie wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuń