sobota, 10 września 2016

Brioszki z borówkami










Z borówkami, z jagodami jak kto woli ale z pewnością to smak lata i to pachnącego lasem.
Robię je przynajmniej raz w roku i uwielbiam kiedy mogę zapakować bliskim lub znajomym na piknik. Może jest z nimi trochę pracy ale warto.


Brioszki z borówkami leśnymi

Składniki:
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży (użyłam Babuni)
  • 100 g cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła (nie może być gorące)
  • około 500 g świeżych borówek
*dodatkowo rozmącone żółtko z mlekiem i odrobiną cukru do posmarowania oraz łyżka sezamu


Jak zrobić brioszki?

- do letniego mleka dodaj łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszaj
- jajka ubij razem z pozostałym cukrem
- dodawaj do ubitych jajek na przemian rozczyn drożdżowy i przesianą mąkę ze szczyptą soli, wyrabiaj ciasto
- dodaj roztopione masło i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne
- pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50-60 min.
- kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel go na 3 cześci i każdą z trzech części na 6 lub osiem mniejszych kawałków
- lekko spłaszcz ręką ciasto i nałóż łyżeczką borówki zlep końce i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej i posypanej mąką
- posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na około 25-30 min.
- włóż brioszki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 16-18 min.
- prawda, że cieszą po upieczeniu 😊






Milusińskiej i kreatywnej soboty wam życzę. W kręgu bliskich, których kochacie i którzy was kochają i doceniają.

16 komentarzy:

  1. Właśnie lubię lato za to, że pachnie lasem :) Pyszne brioszki! Z jagodami, to chyba moje ulubione! Ja też wczoraj wstawiłam przepis na drożdżówki z jagodami :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przepiszę przepis na Brioszki w moim zeszycie. Jestem nieco staroświecka i wszystkie ciekawe, wypróbowane przepisy zapisuję w specjalnym zeszycie. Dziękuję za inspiracje .....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smaczniej niż z piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś smaku :) Przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszą być pyszne :) wyślij mi jedną pocztą :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym jutro do porannej herba~tki:)
    pięknego tygodnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie u Ciebie Ava...mniammm...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ile tych jajek ubić xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dałem 3, ale ciasto jakieś lejące wyszło... czekam godzinę zobaczymy

      Usuń
  9. Przepis jest zły. Nie podano ile jajek ubić. Ja użyłam dwóch, a ciasto wyszło rzadkie. Nie dało się z niego lepić bułeczek. Coś jest nie tak z tym przepisem

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma ilości jajek podanych w składnikach!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)