Pyszne, kokosowe i bardzo sycące. Jest alternatywą dla chleba dla tych co nie tolerują glutenu. Wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec, Pachnie egzotyką, wakacjami i przygodą. Ten bananowo-kokosowy chleb można potraktować nawet jako kawałek ciasta do dobrej kawy.
Bananowo-kokosowy chleb
Składniki:
- 3 banany
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki kokosowej (około 50 g)
- 2 łyżki mąki gryczanej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- kopiasta łyżka karobu (zamiennik kakao)
- 150 ml mleka roślinnego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
Jak zrobić ciasto?
- obrane i pokrojone banany zmiksuj razem z jajkami
- połącz wszystkie sypkie składniki i dodaj do masy bananowej
- dodaj orzechy i słonecznik, wymieszaj
- dodaj roztopiony olej, wymieszaj
- na końcu dodaj mleko, wymieszaj
- dno formy wyłóż papierem pergaminowym
- dodaj do formy ciasto i włóż nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 60-65 min. (w połowie pieczenia nakryj górę pergaminem_
- wyjmij ciasto z piekarnika, kiedy delikatnie przestygnie obkrój dookoła i odwróć na drugą stronę
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie to wyglada!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie,musze wyprobwac przepis :)
OdpowiedzUsuńDwa razy jest mleko w przepisie? Czy jak nie ma się mąki kokosowej to mozna zmielic wiórki kokosowe. Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, już poprawiłam. Nie jestem pewna ale myślę, że jak dobrze zmielisz to można spróbować. Ja mielę w młynku do kawy wiórki kokosowe nawet do ciast bo wtedy są "lżejsze" - pozdrawiam :)
UsuńNa pawno smaczny ten chlebek. Szkoda, że nie umiem piec w swoim prostackim piekarniku, który wszystko spali, wystarczy chwila nieuwagi :-( Muszę jeszcze trochę poczekać na swoje wypieki.
OdpowiedzUsuńWYgląda genialnie! Zapisuję do przepisów idealnych dla mnie i Mamy :)
OdpowiedzUsuńZ bananem piekłam, ale z mączka kokosowa jeszcze nie...
OdpowiedzUsuńRewelacyjny:) Ale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńwspaniałej majówki:)
bardzo ładnie wygląda i zapewne jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i na pewno tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuńwww.HELLO-WONDERFUL.blogspot.com ♥
Avo, Ty czarodziejko kulinarna!
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień ciepłych. :)