piątek, 29 kwietnia 2016

Bananowo-kokosowy chleb - Coconut Banana Bread






Pyszne, kokosowe i bardzo sycące. Jest alternatywą dla chleba dla tych co nie tolerują glutenu. Wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec, Pachnie egzotyką, wakacjami i przygodą. Ten bananowo-kokosowy chleb można potraktować nawet jako kawałek ciasta do dobrej kawy. 



Bananowo-kokosowy chleb

Składniki: 
  • 3 banany 
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (około 50 g)
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • kopiasta łyżka karobu (zamiennik kakao)
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego


Jak zrobić ciasto?

- obrane i pokrojone banany zmiksuj razem z jajkami
- połącz wszystkie sypkie składniki i dodaj do masy bananowej
- dodaj orzechy i słonecznik, wymieszaj
- dodaj roztopiony olej, wymieszaj
- na końcu dodaj mleko, wymieszaj
- dno formy wyłóż papierem pergaminowym
- dodaj do formy ciasto i włóż nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 60-65 min. (w połowie pieczenia nakryj górę pergaminem_
- wyjmij ciasto z piekarnika, kiedy delikatnie przestygnie obkrój dookoła i odwróć na drugą stronę

















12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie,musze wyprobwac przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa razy jest mleko w przepisie? Czy jak nie ma się mąki kokosowej to mozna zmielic wiórki kokosowe. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już poprawiłam. Nie jestem pewna ale myślę, że jak dobrze zmielisz to można spróbować. Ja mielę w młynku do kawy wiórki kokosowe nawet do ciast bo wtedy są "lżejsze" - pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Na pawno smaczny ten chlebek. Szkoda, że nie umiem piec w swoim prostackim piekarniku, który wszystko spali, wystarczy chwila nieuwagi :-( Muszę jeszcze trochę poczekać na swoje wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  5. WYgląda genialnie! Zapisuję do przepisów idealnych dla mnie i Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z bananem piekłam, ale z mączka kokosowa jeszcze nie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny:) Ale bym zjadła:)
    wspaniałej majówki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ładnie wygląda i zapewne jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie i na pewno tak też smakuje ;)

    www.HELLO-WONDERFUL.blogspot.com ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Avo, Ty czarodziejko kulinarna!
    Moc pozdrowień ciepłych. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)