Wiosna nastraja nie tylko duszę i umysł ale również nasze menu. Mniej ma się ochotę na mięso a bardziej przyciąga wszystko co zielone i kolorowe. Z nowalijkami trzeba uważać, chyba że mamy sprawdzone źródło. Mam dla was pyszne kotleciki wegetariańskie a jeśli nie dodacie jajka to mogą być nawet wegańskie.
Kotleciki można jeść na ciepło i na zimno, Dodatkiem może być sos jogurtowy.
Wegetariańskie kotlety z jarmużem
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kiełków grochu
- ząbek czosnku
- 3-4 liście jarmużu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
- 1/3 szklanki płatów jaglanych (do obtoczenia kotlecików)
- olej do smażenia
Jak zrobić kotleciki?
- obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, przepuść przez praskę do ziemniaków
- zmiksuj na gładką masę jajko i kiełki, wymieszaj z ziemniakami
- posiekaj drobno jarmuż, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy ziemniaczanej
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- formuj owalne dość płaskie kotleciki, obtaczaj w płatkach jaglanych i kładź na rozgrzany olej
- smaż z każdej strony na złocisty kolor
- po usmażeniu kładź kotleciki na papierowym ręczniku
- są pyszne na ciepło oraz na zimno
Wyglądają pysznie. Dzięki za przepis. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńfajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają! <3 Pożeram je wzrokiem :D
OdpowiedzUsuńOj, takie chętnie bym zjadła. Wspaniały przepis. :)
OdpowiedzUsuńWygladaja fajnie, wspaniałe na wiosnę!
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńW tym roku zasieję jarmuż i będziemy robić kotlety z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPyszności KOchana!!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygladają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Przepysznie wyglądają :) Będę mogłą porównać, które smaczniejsze, bo u nas też publikowaliśmy przepis na kotlety z jarmużu: https://100club.pl/artykuly/Kotlety-z-jarmuzu,86.html
OdpowiedzUsuń