Dorsz to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Muszę przyznać, że uwielbiam ryby na parze, jednak od czasu do czasu daję się skusić i lądują na patelni. Tak też było z tym dorszem. Jest nieco inny od tradycyjnych, bowiem jako delikatnej panierki użyłam płatków jaglanych wymieszanych dodatkowo z ziołami. Efekt mnie zachwycił. Zobaczcie sami.
Dorsz w płatkach jaglanych
Składniki:
- około 200 g dorsza
- sól i pieprz
- panierka: łyżka bezglutenowej bułki tartej, 2 łyżki płatków jaglanych, łyżeczka lubczyku suszonego, łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
Jak zrobić dorsza?
- jeśli masz większy kawałek ryby to przekrój go na 2 części, delikatnie posól i popieprz
- wymieszaj wszystkie składniki panierki i obtocz rybę
- kładź na rozgrzany olej i smaż z każdej strony około 3 min.
- osącz na ręczniku papierowym
- udekoruj cytryną i kiełkami
Wyglada.bardzo.smacznie,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :) uwielbiam dorsza! Do tego jeszcze tylko frytki z piekarnika i puree z groszku i obiad idealny gotowy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby. Ta wygląda przepysznie - muszę spróbować. Pozdrawiam Margot www.iameverywoman.eu
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńCudnego weekendu:)
Zaskakujesz niebanalnymi pomysłami. Wygląda świetnie i zapewne tak też smakuje. Ściskam
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo. Prezentuje się niczym w wykwintnej restauracji:-)
OdpowiedzUsuńŁał, ale pyszności. :)
OdpowiedzUsuń