piątek, 8 kwietnia 2016

Dorsz w płatkach jaglanych - Codfish









Dorsz to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Muszę przyznać, że uwielbiam ryby na parze, jednak od czasu do czasu daję się skusić i lądują na patelni. Tak też było z tym dorszem. Jest nieco inny od tradycyjnych, bowiem jako delikatnej panierki użyłam płatków jaglanych wymieszanych dodatkowo z ziołami. Efekt mnie zachwycił. Zobaczcie sami.




Dorsz w płatkach jaglanych


Składniki:

  • około 200 g dorsza
  • sól i pieprz 
  • panierka: łyżka bezglutenowej bułki tartej, 2 łyżki płatków jaglanych, łyżeczka lubczyku suszonego, łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia


Jak zrobić dorsza?

- jeśli masz większy kawałek ryby to przekrój go na 2 części, delikatnie posól i popieprz
- wymieszaj wszystkie składniki panierki i obtocz rybę
- kładź na rozgrzany olej i smaż z każdej strony około 3 min.
- osącz na ręczniku papierowym
- udekoruj cytryną i kiełkami











9 komentarzy:

  1. Musi być pyszny :) uwielbiam dorsza! Do tego jeszcze tylko frytki z piekarnika i puree z groszku i obiad idealny gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryby. Ta wygląda przepysznie - muszę spróbować. Pozdrawiam Margot www.iameverywoman.eu

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakujesz niebanalnymi pomysłami. Wygląda świetnie i zapewne tak też smakuje. Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i zdrowo. Prezentuje się niczym w wykwintnej restauracji:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)