czwartek, 11 września 2014

Papryka faszerowana soczewicą - Lentil stuffed peppers










     Były faszerowane cukinie, to teraz pora na faszerowaną paprykę. Żeby było tak całkiem zdrowo to nafaszerowałam ją soczewicą i warzywami. Papryki miałam bardzo duże i jak dla mnie wystarczy połowa dla jednej osoby. To też jedno z aromatycznych dań jesieni.



Papryka faszerowana soczewicą

Składniki:
  • 2 czerwone papryki (lub tyle ile jest osób)
  • 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 -3 jabłka
  • łyżka oliwy
  • woda
  • sól i pieprz


Jak to zrobić?

- obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach
- pokrój cebulę i obrane jabłko w kostkę
- posiekaj czosnek
- dodaj do garnka oliwę i wszystkie warzywa, zeszklij wszystko 2-3 min., pod koniec dodaj tymianek, posól i popieprz
- wypłucz na sitku soczewicę
- dodaj do warzyw, wymieszaj i zalej wodą lub wywarem warzywnym 1 cm ponad objętość
- gotuj na wolnym ogniu około 15-20 min.
- kiedy soczewica będzie miękka, dopraw ją solą i pieprzem
- odetnij "górę" papryki
- usuń gniazda nasienne
- napełnij paprykę farszem
- ułóż w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj 30-35 min.































Czym faszerujecie paprykę?






21 komentarzy:

  1. Z soczewicą,musi być dobre. Ja robię tylko z mięsem mielonym,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak , taki przepis do mnie mówi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z soczewica jeszcze nie robilam . A ze uwielbiam papryka bardzo :) wiec zrobie . Ja zawsze robilam z miesem I ryzem
    Pozdrawiam serdecznie xxx

    http://www.fashionadventuresatanyage.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno przepyszne... Jeszcze z soczewicą nie jadłam. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja z jajkiem jadam taką paprykę.
    A to chyba wegetarianskie danie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. :O to wygląda mega pysznie! ja jadłam tylko z mięsem mielonym, ale myślę, że to może być znacznie lepsze :)
    http://whatisinthehat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie to wygląda! a za mną "chodzi" taka papryka już od dawna, wypełniłabym ją ryżem z warzywami, ale skorzystam też i z tego pomysłu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. trochę pracy ale musi to być pyszne!!! mniam! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. mega apetycznie wyglądają te papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jedno z moich ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z soczewicą jeszcze nie robiłem,ale może być smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłaś to po mistrzowsku. Genialny pomysł na takie nadzienie. A efekt? Niesamowity. Działa na moje kubki smakowe... Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. genialnie "wypchana" papryka:) z każdym nadzieniem smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny przepis, na razie jem soczewicę jedynie w chlebie, ziarnistym, ciemnym który kupuję ale smakuje mi na tyle, że może sama spróbuję coś z niej zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)