wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe hamburgery - Hamburgers








           Przepis na bułki hamburgerowe znajdziesz:  http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/hamburgerowe-buki-burgers-buns.html
Kiedy są już bułki to czas na mięso i pozostałe dodatki. Mięso powinno być wołowe i dobrej jakości, a dodatki to już kwestia gustu, choć ogórek i sałata to mus i oczywiście keczup!


Trochę historii

    Hamburger został wymyślony przez garncarza Fletchera Davisa. Podczas wystaw garncarskich również gotował i jedną z potraw, którą zaproponował gościom była grzanka z mielonym kotletem z sałatą, majonezem i musztardą.

     Samo słowo hamburger do kuchni amerykańskiej wprowadzili imigranci z Niemiec. Kotlet z siekanej wołowiny inaczej befsztyk po hambursku, co przełożyło się na hamburger steak. Najstarsza restauracja w USA w stanie Connecticut – to  Louis Lunch,  mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych grillach gazowych. Dodatkiem są pomidory w plastrach i cebula, a podawane jest na chlebie tostowym. Hamburger po raz pierwszy został przygotowany w 1838 w amerykańskiej restauracji, a dopiero w 1921 r. powstała pierwsza restauracja serwująca tylko hamburgery.

    Za sprawą  sieci McDonald’s hamburgery stały się symbolem fast foodów i znane są prawie na całym świecie. Dodatki są najróżniejsze i dotyczą również mięsa. W bułce serwowany jest  kurczak, ryby, z dodatkiem różnych sosów. Dla odróżnienia mają one też swoje nazwy chickenburger, fishburger.

    Sięgając do historii należy wspomnieć o Tatarach, którzy są prekursorami „rozgniecionej” wołowiny. Wkładali ją bowiem pod siodła co powodowało rozgniecenie mięsa, które następnie było zeskrobywane, doprawiane i pieczone.
    
    Nie sposób  nie wspomnieć o najdroższym hamburgerze świata, który podawany jest w NJ i kosztuje 275 $. Wszystko za sprawą japońskiej wołowiny Wagyu, innych dodatków i snobizmu.



    U mnie dodatki do hamburgera każdy wybierał sobie sam i większość dołożyła plaster sera, więc tak naprawdę to cheeseburger,  niech jednak w tej wersji zostanie domowym hamburgerem.


Mięso do hamburgerów

Składniki:
  • około 500 - 600 g mięsa wołowego
  • 1 żółto
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • około 1/3 szklanki wody
  • olej do smażenia

Jak to zrobić?

- pokrój mięso, dodaj natkę pietruszki, lekko posól i popieprz, przemiel
- dodaj do mięsa żółtko i wodę, wymieszaj
- dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
- formuj z mięsa dość duże krążki i kładź na rozgrzany tłuszcz
- smaż z każdej strony 3-4 min.
- połóż na papierowy ręcznik

Wcześniej przygotuj dodatki: pokrój w plastry cebulę, pomidory, ogórek, liście sałaty, ser i keczup


Jak zrobić hamburgera?

- przekrój bułkę na połowę
- połóż na jednej części sałatę, mięso, trochę keczupu, plaster pomidora, ogórka, cebulę i keczup
- dodaj na górę plaster sera i przykryj drugą częścią bułki
- Enjoy America!
























Lubicie domowe hamburgery?



19 komentarzy:

  1. Avo jezeli twoje hamburgery zaczynasz robić od bułeczki , to zacznę wierzyć ze to nie fast food a zdrowe jedzenie !

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro, zrobię, ale w wersji chicken :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zjadłabym dobrego hamburgera, a nie jakiegoś śmierdzącego z budy, takich nie jem. Twój wygląda obiecująco

    OdpowiedzUsuń
  4. Siedzę w pracy i mi język z głodu do krzyża przysycha a tu takie przysmaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiedziałam, ze będzie BARDZO smacznie... Domowe hamburgery uwielbiam, a twój kochana, mistrzostwo swiata!!!
    POZDRAWIAM serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe najlepsze - zawsze po takie sięgam, gdy mam ochotę na fastfood ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No cabe ninguna duda de que estas hamburguesas no solo están superdeliciosas, sino que gracias a tu reportaje fotográfico del todo el proceso, no cabe duda alguna de que son sanas. Muy buena receta.
    Un abrazo!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam do nich slabosc, uwielbiam☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie domowy i tylko... Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam dobowe burgery, ale w kurczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj jaki piękny! Muszę zrobić na weekend ;) Dziś u mnie góruje stek. Wrocław odwiedzam i zaszłam do swojej ulubionej knajpki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)