piątek, 15 sierpnia 2014

Brokułowo-szpinakowa zupa - Broccoli-spinach soup









    Brokuły w tym przepisie zostały ożywione szpinakiem. Nie tylko smak jest rewelacyjny ale ta zieleń szpinaku, który celowo zmiksowałam tak, aby były widoczne delikatne, zielone drobinki dodała pięknego efektu. Same witaminy, żadnych tuczących dodatków czyli lato light w pełni. Jeszcze muszę dodać, że to bardzo szybki przepis.



Brokułowo-szpinakowa zupa

Składniki:
  • 1 mały brokuł
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • płaska łyżka masła lub oliwy i 1 płaska łyżeczka oliwy
  • szklanka mleka
  • woda: około 1-1/5 l
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu

Jak to zrobić?

- podziel brokuła na różyczki
- pokrój łodygi selera
- pokrój cebulę i zeszklij ją na łyżce masła
- dodaj do cebuli brokuł i seler
- dodaj około 1 litra wody, lekko posól i gotuj warzywa do miękkości
- na patelnię dodaj łyżeczkę oliwy i szpinak, mieszaj i duś około 1-2 min.
- warzywa kiedy będą miękkie zmiksuj w blenderze, w trakcie miksowania dolej mleko
- na koniec  dodaj szpinak miksuj bardzo krótko, tak aby były widoczne małe drobinki
- dodaj sól i pieprz do smaku i krótko zagotuj
- przed podaniem dodaj jogurt


Moja rada:

- warzywa miksowałam w dwóch partiach i do drugiej dodałam szpinak
- zupa jest tak aromatyczna, że już nie potrzeba żadnych dodatków, jeśli lubisz bardziej kwaśną możesz dodać sok z limonki




















Jak tam u Was letnie zupy?





24 komentarze:

  1. Twoja propozycja zupy jest dla mnie idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza zupa świata!

    pozdrawiam
    velvetbambi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Brokulowa to ulubiona mojej młodszej córki . Choć robię nieco inaczej . Bez selera naciowego i zeszklonej cebuli. ( za to z marchwią i porem ) ale chętnie wyprobuje wariant z szpinakiem . Który u nas tez wysoko na liście dobrych smaków !

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brokuły jak tez i kalafior :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię brokuły i szpinak. I lubię zupy kremy. Pięknie Avo podałaś, pięknie ozdobiłaś. Jest to uczta dla oczu (najpierw). Potem... dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze raz pochwale tę zupę. Za składniki, za kolory i za podanie... Super! Miłego dnia Avo :)

      Usuń
  6. Robiłam podoną, zaprawiłam zielonym curry. Pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brokuły i szpinak moi chłopcy lubią w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny ma kolor i na pewno jest pycha!
    Słonecznego dłuugiego weekendu kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś nie lubiłam brokuł, ale ostatnio zaczęły mi smakować dlatego mam nadzieję że mi wyjdzie :d Bo do gotowania chyba nie mam daru ;/

    ronnielands.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Same pyszności, uwielbiam..pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowicie pięknie wygląda i pewnie smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada pysznie! I jak pieknie podane :) Pozdrawiam serdecznie I zycze milego weekendu xxx

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupki lubię, więc poproszę 1 porcję. Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja ostatnio robię często cukiniowo-szpinakowa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)