czwartek, 3 lipca 2014

Pappardelle z pesto - Pappardelle with pesto








    To nie jest klasyczne pesto z orzeszków piniowych, więc może nie powinnam pisać pesto? Ważne jest jednak to, że jest bardzo dobre i doskonale się komponuje z makaronem. Jeśli chcesz mieć potrawę "na bogato" to zawsze możesz dodać dodatkowy składnik, np. tuńczyka


Pappardelle z pesto

Składniki na pesto:
  • liście z bazylii (około 1 - 1 i 1/2 szklanki)
  • 2 - 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 - 5 łyżek orzechów nerkowca
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy
  • sok i skórka z 1/2 limonki (jeśli ma mało soku to może być z całej)
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól do smaku
  • dodatkowo około 200 g makaronu (dla 2-3 osób)

Jak zrobić pesto?

- upraż orzechy nerkowca na patelni
- włóż orzechy do blendera z nożem lub do moździerza i rozdrobnij
- dodaj czosnek, bazylię i pietruszkę, zblenduj
- dodaj pozostałe składniki i w trakcie blendowania dodawaj oliwę
- dopraw solą do smaku
- ugotuj makaron al dente 
- wymieszaj z pesto


Moja rada:

- pesto przez 5-6 dni możesz przechowywać w lodówce w słoiku
- w wersji "na bogato" możesz dodać tuńczyka z puszki, najlepiej w sosie własnym






















20 komentarzy:

  1. Uwielbiam pesto, ale z tuńczykiem nigdy nie łączyłam...ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron z pesto to jedna z moich opcji na szybki obiad . Czasem , takie ze słoika , ale czasem homemade pesto :) plus oliwki :) i białe wino :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybki i smaczny obiad :)
    Z przyjemnością będę obserwować

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. W najbliższym czasie bedę miała okazję być we Wloszech, mam nadzieję , że zasmakuję w tego rodzaju daniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda że nie mam w domu nerkowców, w najbliższym czasie wykorzystam Twój przepis :D Danie wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jestem przed obiadem,smakowite:))

    OdpowiedzUsuń
  8. miałam podobne coś wczoraj ale bez nerkowca:-) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada znakomicie i wytwornie , chetnie sprobuje !

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam wszystkie składniki, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić taki pyszny makaron. Pobudziłaś moje kubki smakowe tym widokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam, tylko robię w formie spaghetti.

    OdpowiedzUsuń
  12. moje ukochane jedzonko:) dałabym się za nie pokroić:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pesta, nie koniecznie z orzeszkami pini, czesto robie tez z pestkami dynii, albo z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie danie to rozkosz dla podniebienia. Uwielbiam! pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)