środa, 19 kwietnia 2017

Ekspresowe mleko kokosowe







Zanim kupisz w sklepie przeczytaj etykietę ile jest mleka kokosowego w mleku kokosowym. Możesz się bardzo zdziwić "fantazją" producentów.

Mleka kokosowego prawie nigdy nie kupuję w sklepie. Robię je sama. Takie naprawdę wykwintne robię ze świeżego orzecha kokosowego. Tu jednak muszę mieć pomoc do otwarcia orzecha. Przepis znajdziesz TUTAJ.

Ekspresowe mleko kokosowe robię z wiórek kokosowych bio. To naprawdę chwila i biały, aromatyczny płyn już jest w słoiczku. Może być przechowywany w lodówce do tygodnia. Sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, oczywiście pysznego curry ale też do wszelakich deserów. Można zrobić pyszne lody lub dodać odrobinę do kawy. Inwencja nie zna granic.



Mleko kokosowe

Składniki:
  • 200 g wiórek kokosowych bio
  • około 1 - 1.5 litra przegotowanej wody





Jak zrobic mleko kokosowe?

- zalej wiórki wodą i podgrzej do temperatury około 50 stopni, wymieszaj
- zblenduj całość w mikserze około 3 min.
- wlej zawartość na grubą gazę lub tetrę i dobrze wyciśnij (ile masz sił)
- mleko przelej do słoiczka
- wiórki możesz delikatnie uprażyć w piekarniku i wykorzystać do wypieków lub jako panierkę albo zrobić mąkę kokosową







Moja rada:
- możesz wiórki kokosowe zalać wieczorem wodą i zostawić na całą noc w lodówce







Jak zapowiadają pogodynki nadciągają jakieś ciemne chmury pogodowe. Właściwie to nie czarne chmury bowiem ma spaść biały puch. Brrr... w kwietniu! Drzewa kwitną, pszczoły latają a tu coraz zimniej. Nie ma więc sukienki ani szpileczek... to założyłam rękawiczki.

Wcale nie czekam na taką pogodę i nie lubię zimnej aury. Humor można sobie poprawić ale na pogodę wpływu nie mamy, no cóż...












...i nasypało, właśnie dzisiaj...




10 komentarzy:

  1. Dziekuje.za.przepis.na.mleko.kokosowe,swietne.zdjecia,pozdrawiam.cieplo

    OdpowiedzUsuń
  2. Też się kiedyś zdziwiłam co sprzedaje się pod hasłem "mleko kokosowe". Przepis na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana to jest to! Szybko, zdrowo i pysznie. Zreszta moje ulubione:-) Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy znasz ciekawy przepis na wykorzystanie mąki kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na szybko "podrzucam" tylko niektóre:
      http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2016/04/bananowo-kokosowy-chleb-coconut-banana.html
      http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/11/pyszne-ciasteczka-z-maki-kokosowej.html

      Usuń
  5. Kiedyś też wrzucałam wpis jak zrobić własne mleko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U Ciebie zawsze jest coś nowego (dla mnie) i ciekawego. Świetne czerwone "rozweselacze" stroju. Jak zwykle wyglądasz rewelacyjnie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)