Zanim kupisz w sklepie przeczytaj etykietę ile jest mleka kokosowego w mleku kokosowym. Możesz się bardzo zdziwić "fantazją" producentów.
Mleka kokosowego prawie nigdy nie kupuję w sklepie. Robię je sama. Takie naprawdę wykwintne robię ze świeżego orzecha kokosowego. Tu jednak muszę mieć pomoc do otwarcia orzecha. Przepis znajdziesz TUTAJ.
Ekspresowe mleko kokosowe robię z wiórek kokosowych bio. To naprawdę chwila i biały, aromatyczny płyn już jest w słoiczku. Może być przechowywany w lodówce do tygodnia. Sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, oczywiście pysznego curry ale też do wszelakich deserów. Można zrobić pyszne lody lub dodać odrobinę do kawy. Inwencja nie zna granic.
Mleko kokosowe
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych bio
- około 1 - 1.5 litra przegotowanej wody
Jak zrobic mleko kokosowe?
- zalej wiórki wodą i podgrzej do temperatury około 50 stopni, wymieszaj
- zblenduj całość w mikserze około 3 min.
- wlej zawartość na grubą gazę lub tetrę i dobrze wyciśnij (ile masz sił)
- mleko przelej do słoiczka
- wiórki możesz delikatnie uprażyć w piekarniku i wykorzystać do wypieków lub jako panierkę albo zrobić mąkę kokosową
- możesz wiórki kokosowe zalać wieczorem wodą i zostawić na całą noc w lodówce
Jak zapowiadają pogodynki nadciągają jakieś ciemne chmury pogodowe. Właściwie to nie czarne chmury bowiem ma spaść biały puch. Brrr... w kwietniu! Drzewa kwitną, pszczoły latają a tu coraz zimniej. Nie ma więc sukienki ani szpileczek... to założyłam rękawiczki.
Wcale nie czekam na taką pogodę i nie lubię zimnej aury. Humor można sobie poprawić ale na pogodę wpływu nie mamy, no cóż...
Dziekuje.za.przepis.na.mleko.kokosowe,swietne.zdjecia,pozdrawiam.cieplo
OdpowiedzUsuńPYszności!
OdpowiedzUsuńFajne lampasy :)
OdpowiedzUsuńTeż się kiedyś zdziwiłam co sprzedaje się pod hasłem "mleko kokosowe". Przepis na pewno się przyda :)
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńKochana to jest to! Szybko, zdrowo i pysznie. Zreszta moje ulubione:-) Ściskam
OdpowiedzUsuńCzy znasz ciekawy przepis na wykorzystanie mąki kokosowej?
OdpowiedzUsuńTak na szybko "podrzucam" tylko niektóre:
Usuńhttp://mystylemyeveryday.blogspot.com/2016/04/bananowo-kokosowy-chleb-coconut-banana.html
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/11/pyszne-ciasteczka-z-maki-kokosowej.html
Kiedyś też wrzucałam wpis jak zrobić własne mleko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze jest coś nowego (dla mnie) i ciekawego. Świetne czerwone "rozweselacze" stroju. Jak zwykle wyglądasz rewelacyjnie. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń