niedziela, 2 kwietnia 2017

Odwrócone ciasto z jabłkami - Apple cake








To może być ciasto jesienne, wiosenne, letnie i zimowe. Ciasto na każdą porę roku. Jesienią i zimą można dodać cynamon a wiosną i latem jakiś sezonowy owoc (borówki, poziomki, lub wiśnie). Jabłko to nasz narodowy owoc i do tego bardzo dobry. 

Ciasto odwrócone to mało zachodu i moc przyjemności. Jest kuszące, wilgotne i każdego zadowoli. Pycha!

Dzisiejsza niedziela jest cudowna. Wymarzona pogoda. Bardzo ciepło i lekki wiaterek. Spacer, bieg, nordic walking, rower a nawet wiosenne opalanie - takie delikatne muśnięcie słońcem - to piękny czas na rozpoczęcie nowego tygodnia.

Ciasto odwrócone zrobicie w parę chwil i bardzo Wam umili weekendowy czas wypoczynku, a jeśli włączycie do tego jakąkolwiek aktywność to możecie zjeść bez wyrzutów sumienia w obawie o boczki. Lato przecież tupie i zerka nie tylko z kartek kalendarza. 


Do zrobienia tego ciast potrzebne są nasze polskie jabłka, zrobienie odrobiny karmelu lub powidła morelowe albo brzoskwiniowe i proste, ucierane ciasto.



Odwrócone ciasto z jabłkami

Składniki na karmel

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • około 50 ml wody
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny


Jak zrobić karmel?
- zagotuj cukier z wodą i gotuj tak długo aż zacznie delikatnie gęstnieć (2-3 min.)
- dodaj masło i sok z cytryny i zagotuj ponownie
- kiedy masa zacznie delikatnie gęstnieć wylej ją do formy na tartę






Jabłka
- potrzebne są 3-4 jabłka
- obierz jabłka, wydryluj i pokrój w cienkie plasterki
- na rozlanym karmelu ułóż na zakładkę plastry jabłek 
- zrób ciasto




Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić ciasto?
- utrzyj cukier z masłem na puszysta masę
- ciągle ucierając dodaj kolejno po jednym jajku 
- przesiej wszystkie suche składniki 
- mieszaj delikatnie ciasto i dodawaj na przemian suche składniki i mleko
- dodaj wanilię
- ciasto wyłóż na ułożone jabłka
- włóż ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 45-50 min.
- wyjmij ciasto, poczekaj aż lekko przestygnie
- obkrój brzegi ciasta nożem, przyłóż paterę i odwróć
- kiedy ciasto przestygnie, udekoruj listkami mięty
- prawda, że zachwyca?

Moja rada:
- piecz ciasto do suchego patyczka na środku
- jeśli w trakcie pieczenia ciasto jest za bardzo przyrumienione nakryj go folią








Moja luźna, robocza bluza w tym roku jest w kolorze blue. Czuję się jakbym wracała do czasów liceum bo wówczas większość mojej szafy była w niebieskościach i granatach. Ponadczasowe barwy i kroje mogą spokojnie przetrwać kilka sezonów a ja tak właśnie komponuję swoje rzeczy. 

Jednak buty... no cóż kocham je jak większość z Was. Zaszalałm nieco z tą srebrzystością, ale co tam. Muszę jednak z uśmiechem dodać, że moje wnuczki są nimi zachwycone! Przecież błyszczą i to jak. Teraz kolej na ich srebrne buciki.











13 komentarzy:

  1. Kocham twoje ciasta są zawsze fantastyczne recepty. Kocham swoje podstawowe i prosty wygląd. Lubię koszuli, miękkość koloru. A twoje obcasy? Świetnie! Ale twoje piękne włosy są szczególnie godne uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda smakowice !idealne do porannej Kawy
    Ty zas wyglądasz wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z jabłkami to zdecydowanie, oprócz tortów mój ulubiony słodki smakołyk. A niebieski to ukochany od zawsze kolor. Bardzo twarzowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna moja w błękitach, jestem absolutnie na tak! A ciacho kradnę, upichcę wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ze zdjęcia podglądowego myślałam że to ananasy na wierzchu !^^

    Plan na jutro upiec takie ciacho ,dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega apetycznie , podobnie jak Ty w tej pięknej bluzce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Soda w przepisie jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, możesz zastąpić taką samą ilością proszku do pieczenia.

      Usuń
  8. Całe szczęście, że Wielkanoc już blisko :) będę mogła z całą rodziną wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądasz pięknie :-) przepis na ciasto zapisuję... :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne ciasto i świetna stylówka! srebrne buty rewelacja, jestem fanka srebrnych i złotych ;D spróbuj podwinąć sobie nogawki i więcej je odsłonić, zrobi się tak lżej ;) a, i czekam na pokaz białych botków ! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trafiłam tu w poszukiwaniu przepisów bez glutenu ale mimo to, muszę powiedzieć, że wyglada Pani naprawdę pięknie- mysłałam, ze jest Pani mamą Basi ;-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)