Ten sernik jest inspirowany nie tylko złocistą dynią ale przede wszystkim urodzinami mojego syna. Ma więc charakter tortu z logo adwokatury polskiej. Mój najmłodszy syn to 28 letni mecenas, człowiek z silnym charakterem i osobowością. Wprawdzie już o tym pisałam ale nie było przepisu i oto go publikuję.
Składniki na spód sernika:
- 180 g masła
- 180 g czekolady gorzkiej przynajmniej 70%
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki mąki
Jak zrobić spód sernika?
- oddziel białka od żółtek
- ubij białka na sztywna pianę pod koniec dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie szklista
- w kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę
- kiedy masa będzie letnia (nie może być gorąca) dodawaj żółtka i delikatnie mieszaj
- do ubitych białek dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj
- do masy czekoladowej dodaj parę łyżek ubitej piany i całość dodaj do pozostałej piany z białek delikatnie wymieszaj
- odłóż 3-4 łyżki masy czekoladowej do miseczki, resztę wlej do formy wyłożonej pergaminem
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
- w tym czasie zrób masę serową
Masa na sernik dyniowy
- 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 3/4 szklanki trzcinowego cukru
- 4 jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 230 ml puree z pieczonej dyni (przepis znajdziesz TUTAJ)
- 200 ml śmietanki 18%
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
Jak zrobić masę serową?
- oddziel żółtka od białek
- utrzyj żółtka z cukrem a następnie partiami dodawaj twaróg i mieszaj
- do śmietanki dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj
- dodaj śmietankę do masy serowej a następnie dodaj puree z dyni i przyprawy, delikatnie wymieszaj
- masę serowo-dyniową wyłóż na spód z brownie
- włóż ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę
- kiedy sernik ostygnie ozdób go polewą czekoladową
Jak zrobić polewę?
- w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z łyżką oleju kokosowego
Kiedy mam więcej czasu to z kijkami biegam po lesie. Las wycisza, daje energię i wyzwala z przyziemnych kłopotów. Niezmiennie zachwyca i zadziwia. Tylko natura potrafi stworzyć takie cuda. To przewrócone drzewo ma swoją historię. Stałm obok niego i nie mogłam się napatrzeć. Zwalone czasem i starością a jednak dumnie leżało na ziemi i zadziwiało pięknem. Zakamarkami, gdzie znalazły dom inne stworzenia. Obok stały inne drzewa. Wysokie, dumne ze złocącą się jesienią w liściach.
Taki malutki liść a potrafi tak zadziwić.
Las jest cudowny. Wybierzcie się ze mną w sobotę na jesienną wędrówkę. Po to aby pomilczeć, przemyśleć i kochać życie.
Ładnie wygląda ten sernik. Nigdy takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTort wspaniały, przepis świetny a Ty jesteś mistrzynią w przygotowywaniu takich pięknych wypieków. Potrafisz z wielką precyzją ozdobić każdą prezentowaną słodkość.
OdpowiedzUsuńAvo, ja też uwielbiam spacery po lesie. Ładuję wtedy swoje akumulatory.... Miłego weekendu :)
Uwielbiam serniki szczególnie te z dynią sa przepyszne :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję zrobić taki sernik może i mi wyjdzie tak pięknie jak tobie:)
OdpowiedzUsuńTaki syn zasługuje na wszystko co najlepsze!
OdpowiedzUsuńJa cały czas wspominam Twoje bułeczki z masa cynamonowa ale ten sernik tez musiał byc pyszny
OdpowiedzUsuńTeż kocham las i leśne spacery ! Liście są niesamowite, zwłaszcza jesienią. Ten Twój listek przypomina usta. Pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńPiękny kolor sernika. Liść przypomina karminowe usta cudowny:-)
OdpowiedzUsuńTwój sernik jest takim samym dziełem sztuki jak ten piękny listek stworzony przez Naturę. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDyniowy sernik wygląda bardzo dostojnie (to logo) i z pewnością jest pyszny. Chętnie bym spróbowała. Może w końcu pokuszę się o jakiś przepis z dynią. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBeautiful photos, you look really fantastic!
OdpowiedzUsuń