piątek, 28 października 2016

Dyniowy sernik z brownie z powiewem jesiennego lasu







Ten sernik jest inspirowany nie tylko złocistą dynią ale przede wszystkim urodzinami mojego syna. Ma więc charakter tortu z logo adwokatury polskiej. Mój najmłodszy syn to  28 letni mecenas, człowiek z silnym charakterem i osobowością. Wprawdzie już o tym pisałam ale nie było przepisu i oto go publikuję.


Składniki na spód sernika: 
  • 180 g masła 
  • 180 g czekolady gorzkiej przynajmniej 70% 
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki 

Jak zrobić spód sernika?

- oddziel białka od żółtek
- ubij białka na sztywna pianę pod koniec dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie szklista
 - w kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę
- kiedy masa będzie letnia (nie może być gorąca) dodawaj żółtka i delikatnie mieszaj
- do ubitych białek dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj
- do masy czekoladowej dodaj parę łyżek ubitej piany i całość dodaj do pozostałej piany z białek delikatnie wymieszaj
- odłóż 3-4 łyżki masy czekoladowej do miseczki, resztę wlej do formy wyłożonej pergaminem
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
- w tym czasie zrób masę serową 




Masa na sernik dyniowy
  • 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki trzcinowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 230 ml puree z pieczonej dyni (przepis znajdziesz TUTAJ)
  • 200 ml śmietanki 18%
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej 

Jak zrobić masę serową?

- oddziel żółtka od białek
- utrzyj żółtka z cukrem a następnie partiami dodawaj twaróg i mieszaj
- do śmietanki dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj
- dodaj śmietankę do masy serowej a następnie dodaj puree z dyni i przyprawy, delikatnie wymieszaj
- masę serowo-dyniową wyłóż na spód z brownie
- włóż ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę
- kiedy sernik ostygnie ozdób go polewą czekoladową






Jak zrobić polewę?
- w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z łyżką oleju kokosowego 



Kiedy mam więcej czasu to z kijkami biegam po lesie. Las wycisza, daje energię i wyzwala z przyziemnych kłopotów. Niezmiennie zachwyca i zadziwia. Tylko natura potrafi stworzyć takie cuda. To przewrócone drzewo ma swoją historię. Stałm obok niego i nie mogłam się napatrzeć. Zwalone czasem i starością a jednak dumnie leżało na ziemi i zadziwiało pięknem. Zakamarkami, gdzie znalazły dom inne stworzenia. Obok stały inne drzewa. Wysokie, dumne ze złocącą się jesienią w liściach. 




Taki malutki liść a potrafi tak zadziwić.








Las jest cudowny. Wybierzcie się ze mną w sobotę na jesienną wędrówkę. Po to aby pomilczeć, przemyśleć i kochać życie.  

12 komentarzy:

  1. Ładnie wygląda ten sernik. Nigdy takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wspaniały, przepis świetny a Ty jesteś mistrzynią w przygotowywaniu takich pięknych wypieków. Potrafisz z wielką precyzją ozdobić każdą prezentowaną słodkość.
    Avo, ja też uwielbiam spacery po lesie. Ładuję wtedy swoje akumulatory.... Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki szczególnie te z dynią sa przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbuję zrobić taki sernik może i mi wyjdzie tak pięknie jak tobie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki syn zasługuje na wszystko co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja cały czas wspominam Twoje bułeczki z masa cynamonowa ale ten sernik tez musiał byc pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Też kocham las i leśne spacery ! Liście są niesamowite, zwłaszcza jesienią. Ten Twój listek przypomina usta. Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Może i ja zrobię taki sernik,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolor sernika. Liść przypomina karminowe usta cudowny:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój sernik jest takim samym dziełem sztuki jak ten piękny listek stworzony przez Naturę. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Dyniowy sernik wygląda bardzo dostojnie (to logo) i z pewnością jest pyszny. Chętnie bym spróbowała. Może w końcu pokuszę się o jakiś przepis z dynią. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Beautiful photos, you look really fantastic!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)