poniedziałek, 10 października 2016

Cynamonowo-czekoladowe - Cinnabon rolls






Cynamon to nie tylko zapach jesieni ale świetny "wspomagacz" metabolizmu i odporności. Kocham ten brązowy aromatyczny proszek, który jest zawsze w mojej kuchni. A że coraz zimniej to i ciasteczka mniejsze. Moje Cinnabon rolls to takie miniaturki na jeden kęs. Można je piec na papierze pergaminowym albo w małych papilotkach. Wyglądają bosko.


Cinnabon rolls 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • kopiasta łyżka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto?

- do letniego mleka dodaj drożdże i cukier, wymieszaj
- dodaj do zaczynu jajko, wymieszaj
- do mąki dodaj szczyptę soli, dolewaj rozczym i wyrabiaj ciasto
- dodaj roztopione masło (nie może być gorące)
- wyrabiaj ciasto aż będzie eslastyczne
- odstaw ciasto na około 30 - 40 min.
- podziel ciasto na dwie części
- z każdej uformuj prostokąt o grubości około 0,5 cm
- posmaruj ciasto masą cynamonową i posyp potartą czekoladą, zroluj
- potnij rulon na 3 cm części i układaj na blaszce lub w papilotkach
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 min.    


Składniki na masę cynamonową:
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
Jak zrobić masę?
rozgnieć widelcem wszystkie składniki na jednolitą masę


* dodatkowo:400 g potartej tabliczki gorzkiej czekolady


Moja rada:


- Jeśli chcesz mieć małe cinnabon  rozwałkuj ciasto cienko i zrób mniejszy prostokąt, takie miniaturki są doskonałym dodatkiem do lunchboksu (oczywiście jeden + zielona herbata "postawią" cię po południu na nogi)









Mój ubiór do pracy też ze szczyptą cynamonu. Wprawdzie przeważa czerń ale coś tam dodałam rozjaśniającego. Nie zawsze wytrzymuję cały dzień na wysokich obcasach i najczęściej baleriny wkładam  kiedy prowadzę samochód. Też tak robicie? 











Taki piękny bonsai dostałam w prezencie...






https://www.facebook.com/mystylemyeveryday

18 komentarzy:

  1. Masz rację, zapach cynamonu w domu to raj dla duszy. Lubię ten klimat jesienno-świąteczny. Ciasteczka na jeden kęs to świetny pomysł. I smaczny poczęstunek.
    Avo, baleriny są moim ulubionym wariantem na dłuższe chodzenie. Natomiast nie zmieniam obuwia do jazdy autem. No pewnie, że wygodniej w balerinach niż w szpilkach i obcasy się nie niszczą. Ale...
    Miłego tygodnia Avo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze, bardzo smaczny przepis. I, jak zawsze, ładny wygląd i piękne kobiety.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha. 😃 robiłam podobne ale z sama czekoladą, te muszą być znacznie lepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pozytywna sesja, pięknie :) a rolki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. babeczki wyglądaja mega apetycznie a ty wyglądasz wręcz pieknie ;)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  6. Cynamon brzmi dobrze !

    Mogę miec nietypowa prośbę ?!
    Post o pomocnikach kuchennych - czyli jakie gadżety sa fajne i użyteczne w kuchni
    Spalił mi sie mikser , cześć blendera tez i zastanawiam sie czy osobno czy robot i wogole jakie takie cuda maja funkcje czy jak kupie to bede używać ?! Czy moze lepiej osobno ?
    Lubie gotować , a czasem pod górkę sobie robie , jak brak blendera przez lata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja mam Boscha podbnego do tego tylko z metalową misą: Bosch MUM4655EU, robi prawie wszystko, może maszynka do mięsajest trochę mała ale mi to nie przeszkadza, Jest prosty w obsłudze, podstawowy korpus stoi u mnie na szafce tylko części mam w szafce, używam go prawie codziennie zwłaszcza kielicha do koktajli, syn też ma podobny model ale większy i bardziej "wypasiony", bowiem robi nawet makaron. Ja większego nie potrzebuję. W mikserze mielę nawet bułki na bułke tartą. Dodatkowo mam jeszcze mały podręczny blender Coś takiego ale innej firmy: http://www.tvokazje.pl/blendery/773-blender-spesso-2-w-1-eta.html?gclid=CjwKEAjwm_K_BRDx5o-sxq6ouXASJAC7TsFLfx4VqPDUo3JzHzU-cHbKIDwo2BFqZXKPx8zLqv2wAhoCTFfw_wcB Lepiej kupić jeden wielofunkcyjny, serdeczności ślę

      Usuń
  7. Bardzo smakowicie wyglądają te ciasteczka, pózno jest a mi się teraz słodkiego chce :-) Pięknie wyglądasz w tej stylizacji, włochaty kardigan jest moim faworytem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ty to zawsze pieknie wyglądasz:)) A babeczki mega apetyczne:))

    OdpowiedzUsuń
  9. z przyjemnością bym zjadła takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, pychotka! Będę musiała wypróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, jak ja takie ciach lubię! i chociaż nie przepadam za "robotą kuchenną" ;) to takie ciasteczka udziałam! tak postanowiłam ;D a sweterek jest bardzo intrygujący ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka wyglądają obłędnie aż wydaje się , że przez monitor przenika ich zapach :-))
    Sweterek wspaniały !

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zapach cynamonu w jesiennej i zimowej kuchni 😀

    OdpowiedzUsuń
  14. Też piekę takie bułeczki, tylko w wersji do odrywania, są pyszne! Świetna stylizacja:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cynamon uwielbiam, świetne te bułeczki, zapiszę sobie przepis.
    Zestaw też ładny, elegancko, ale nie sztywno. Śliczna bluzka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam te ciastka-pycha!dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)