Chciałam żeby był piękny, wykwintny i pociągajacy... Miał być tort (bo to przecież urodziny) a ostatecznie powstał sernik. Można rzec, że sernik to ciasto uniwersalne bo najczęściej smakuje każdemu. Ja jednak chciałam aby był wyjątkowy, dlatego najpierw powstało puree z pieczonej dyni (przepis znajdziesz TUTAJ), potem powstwały ozdoby z pianek (przepis znajdziesz TUTAJ) a na końcu powstał dyniowy sernik na urodziny mojego męża.
Sernik jest delikatny, lekko korzenny i wyśmienity. Jak wam się podoba dekoracja?
Urodzinowy sernik z jesienną dekoracją
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki (poj. 250 ml) brązowego cukru
- szklanka (250 ml) puree dyniowego
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kubek śmietanki 18% (330 ml)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Jak zrobić masę serową?
- oddziel białka od żółtek
- ubij białka na sztywną pianę
- do żółtek dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna
- do masy jajecznej partiami dodawaj twaróg i delikatnie mieszaj
- do śmietanki dodaj mąkę ziemniaczaną, puree z dyni i przyprawy korzenne, delikatnie wymieszaj, dodaj do masy serowej
- do masy dodaj roztopione masło
- na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj
- masę wlej do tortownicy wyłożonej ciasteczkami
- ciasto włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 min. następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz ciasto około 30 - 35 min.
- kiedy ciasto przestygnie, "obkrój" formę nożem i udekoruj
- ja posypałam górę cukrem pudrem i potartą gorzką czekoladą
Dodatkowo:
- 1 paczka ciasteczek typu Speculos lub Digestive - ja tym razem kupowałam ciasteczka w sieci Aldi pod nazwą "oryginalne ciasteczka belgijskie, karmelowe"
- 50 g masła
- Ciasteczka podzielone są na 2 opakowania, jedno opakowanie pokrusz bardzo drobno i wymieszaj z roztopionym masłem (50 g roztopionego masła)
- dno tortownicy wyłóż pergaminem, wysyp masę ciasteczkową wymieszaną z masłem i rozłóz ją na dnie tortownicy, dociśnij łyżką lub płaskim naczyniem
- boki tortownicy wyłóż pozostałymi ciasteczkami a następnie delikatnie wlej do tortownicy masę serową
Pięknie ozdobiony!wyglada jak tort!
OdpowiedzUsuńAvo, wspaniały, okazały jesienny sernik. Pięknie go udekorowałaś. W końcu to jubileuszowy sernik. X chęcią zjadłabym porcję do porannej kawy. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te kolory dyni, a sernik dyniowy, to dla mnie nowinka.
OdpowiedzUsuńo wow wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja. Sernika z dyni nie jadłam, nawet nie słyszałam, że tak można. Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMoże i ja spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Jakiej formy uzylas?
OdpowiedzUsuńSernik wygląda przepięknie! Wszystkiego dobrego dla męża!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło:)
Świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
Cudo, chętnie bym skosztowała, wygląda bardzo jesinnie i smakowicie. I najlepsze życzenia dla Męża :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak piękne że szkoda go jeść :) ale musi być też pyszny :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam takiego dyniowego sernika, przepis wart zapisania...serdecznie pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńGenialne to ciasto! Arcydzieło!!
OdpowiedzUsuńGenialne to ciasto! Arcydzieło!!
OdpowiedzUsuńWygląda super!Pewnie i tak smakuje!!
OdpowiedzUsuńPieczony razem z ciasteczkami (tymi niepokruszonymi)?
OdpowiedzUsuń