Placki. Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa ich smaku, aromatu i różnych sposobów jedzenia? Najczęściej z cukrem i śmietaną - na słodko lub lekko posolone z kefirem.
Placki
- 8-10 ziemniaków
- cebula, 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sezonowe zioła (bazylia, może być szczypiorek lub inne...)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- grzyby
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 3-4 łyżki śmietany (12% z kartonu)
- opakowanie łososia wędzonego
- trochę kawioru (nie jest jednak konieczny)
- jogurt, koperek, cytryna
- sałata z sosem winegret
Placki - wersja I
Dostałam grzyby od taty, wytrawnego grzybiarza
Grzyby płuczemy, czyścimy, kroimy
Dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotujemy aż do odparowania wody
Kiedy woda już prawie odparuje dodajemy łyżkę masła, delektujemy się aromatem i dodajemy śmietanę
Mój niezastąpiony w kuchni BOSCH doskonale ściera ziemniaki, cebulę i czosnek
Do masy dodajemy jajko, sezonowe zioła, 1-2 łyżki mąki, sól ,pieprz do smaku,
mieszamy na jednolitą masę
Placki pieczemy na złocisty kolor, kładziemy na ręcznik papierowy,
który doskonale wchłania tłuszcz
Na placki kładziemy grzyby w śmietanie i posypujemy pietruszką
Placki - wersja II
Przygotowujemy sałatę z sosem winegret
Na placki kładziemy jogurt, najlepiej grecki z koperkiem i odrobiną cytryny,
kawałki łososia wędzonego i trochę kawioru
Te Twoje placki są obłędne, każda wersja. A w tej z łososiem już się zakochałam :) pobudziłaś moje zmysły...mniam:)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa.
Usuńa ja odkrywam twego bloga od podstaw:) zaczne od plackow, tej wersji z lososiem:) wyglada bardzo obiecujaco! :)
OdpowiedzUsuń