piątek, 31 sierpnia 2012

Placki






Placki. Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa ich smaku, aromatu i różnych sposobów jedzenia? Najczęściej z cukrem i śmietaną - na słodko lub lekko posolone z kefirem.

Placki
  • 8-10 ziemniaków
  • cebula, 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sezonowe zioła (bazylia, może być szczypiorek lub inne...)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Placki wersja z grzybami
  • grzyby
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki śmietany (12% z kartonu)
Placki, wersja z łososiem 
  • opakowanie łososia wędzonego
  • trochę kawioru (nie jest jednak konieczny)
  • jogurt, koperek, cytryna
  • sałata z sosem winegret
 Placki - wersja I


 Dostałam grzyby od taty, wytrawnego grzybiarza 
Grzyby płuczemy, czyścimy, kroimy


Dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotujemy aż do odparowania wody

  
Kiedy woda już prawie odparuje dodajemy łyżkę masła, delektujemy się aromatem i dodajemy śmietanę


Mój niezastąpiony w kuchni BOSCH doskonale ściera ziemniaki, cebulę i czosnek


Do masy dodajemy jajko, sezonowe zioła, 1-2 łyżki mąki, sól ,pieprz do smaku, 
mieszamy na jednolitą masę



Placki pieczemy na złocisty kolor, kładziemy na ręcznik papierowy, 
który doskonale wchłania tłuszcz



 Na placki kładziemy grzyby w śmietanie i posypujemy pietruszką

 Placki - wersja II

 

Przygotowujemy sałatę z sosem winegret


 Na placki kładziemy jogurt, najlepiej grecki z koperkiem i odrobiną cytryny, 
kawałki łososia wędzonego i trochę kawioru





3 komentarze:

  1. Te Twoje placki są obłędne, każda wersja. A w tej z łososiem już się zakochałam :) pobudziłaś moje zmysły...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja odkrywam twego bloga od podstaw:) zaczne od plackow, tej wersji z lososiem:) wyglada bardzo obiecujaco! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)