wtorek, 4 lipca 2017

Truskawkowo - jogurtowe ciasto i kartka z podróży w groszki - Strawberry Yogurt Cake







W sezonie truskawkowym trzeba zrobić kilka wersji ciast truskawkowych. To prawie mus! Tylko chwila jak się nie obejrzycie świeże truskawki wygrzane w promieniach słońca znikną  z krzaków i pozostaną nabuchane chemią przywożone nie wiadomo skąd. Cieszmy się zatem latem i prawdziwymi truskawkami o smaku i zapachu truskawek.

To ciasto z tych "co zawsze wychodzi". Oczywiście truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami i też będzie super.


Najpierw warto zrobić kruszonkę. Można "bez" albo dodać ubite białko i będzie ciasto z bezą...ale, ale wróćmy do kruszonki...


Kruszonka



Składniki:
  • 80 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • około 100 g mąki



Jak zrobić kruszonkę?

- wszystkie składniki rozgnieć palcami lub widelcem i włóż do lodówki


Kruszonka może poczekać i kiedy ciasto będzie gotowe należy ją delikatnie pokruszyć. Można kruszonkę zrobić dzień wcześniej i też będzie OK! Prawda, że fajny przepis? Taki z serii tych co można nieco pofantazjować i będzie super! 





Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • szklanka drobnego cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1-2 łyżeczki esencji waniliowej (nie musi być)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki 
  • * około 600 - 800 g truskawek



Jak zrobić ciasto?

- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą
- utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę
- dodaj masło, wanilię i jogurt, wymieszaj
- dodaj mąkę z proszkiem wymieszaj
- wlej ciasto do wyłożonej pergaminem formy 
- na górze ułóż truskawki (jeśli  truskawki są duże - ja takie miałam - to przekrój je na połowę)
- posyp ciasto przygotowaną wcześniej kruszonkę
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 - 50 min. 
- kiedy ciasto przestygnie  możesz je delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub podać ze świeżymi truskawkami i listkami mięty.










Groszkowa kartka z podróży to moja sukienka. Lekka jak mgiełka ale wcale nie prześwituje. Lato sprzyja sukienkom i zakładaniem minimum rzeczy. Za to między innymi kocham lato. Na wakacjach najczęściej towarzyszą mi kapelusze i zawsze zabieram ich kilka - od sportowych po bardziej klasyczne. Nie jest to żaden problem zapakować je do walizki bowiem są lekkie. Kładę je na środku walizki a dookoła układam inne rzeczy, najczęściej zwinięte w rulon.  "Zapełniam" środek kapelusza i tak ułożony doskonale znosi podróż.

Pokazałam wam jedną z moich ulubionych sukienek na letnie podróże i wypady. Myślę, że jednak najbardziej zachwycą was widoki w tle. Pierwszy raz byłam na Gozo i przywiozłam mnóstwo fantastycznych zdjęć. Zwiedziłam niesamowite miejsca, cuda architektury i dziwy przyrody. 
Wypoczywam wtedy gdy zwiedzam, poznaję ludzi, kulturę, styl życia, problemy, regionalne zwyczaje i kuchnię. Leniuchowanie na plaży i kąpiel w słonej wodzie są dopełnieniem całości. 




















I choć jestem typem samotnika i "kota chodzącego własnymi ścieżkami" to  doceniam to, że mogę się przytulić, porozmawiać, pośmiać się i czuć się bezpiecznie w ramionach mojego męża.

13 komentarzy:

  1. Ciasto tak wygląda apetycznie, że ślinka za ślinką leci. Sukienka idealna na lato i ten wspaniały kapelusz. a moment uchwycony z mężem bezcenny :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie nieskomplikowane ciasta z owocami jako dodatek :D
    Wspaniałe zdjęcia z podróży!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo pysznie. Wyglądasz fenomenalnie w tym kapeluszu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję cudownej wycieczki. Przepiękne zdjęcia! Ciasto prezentuje się świetnie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na to, że ciasto nie jest skomplikowane. Biorę ten przepis.
    Piękne zdjęcia z wakacji, będzie co wspominać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite ciasto. Najsmaczniejsze ciasta wychodzą z najłatwiejszych przepisów.
    Avo urzekły mnie zdjęcia z podróży. Pięknie wyglądasz, bo szczęśliwa, wypoczęta i taka radosna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcia rewelacja a ciasto wyszło bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, letnie wspomnienia! A ciasto wygląda smakowicie.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Awa droga, Twoje przepisy są zawsze bardzo smaczne i sprawia, że chcesz iść do kuchni, aby przygotować. Że piękne zdjęcia z wakacji, kocham swój wygląd z piękną sukienkę i kapelusz to wspaniała kombinacja. Ty, jak zawsze, w całym swoim pięknem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciasta. Piękne wspomnienia z podróży.
    Ściskam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię odpoczywać w ruchu, w podróży. Nie wyobrażam sobie innego sposobu na spędzenie wolnego czasu. Groszki też lubię, ale ostatnio zakładam rzadko. Sama nie wiem dlaczego. Są urocze i takie romantyczne. Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz. Próbuję wrócić do blogowania. Mam nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudowne, wakacyjne miejsca! co za widoki! tyle jest fantastycznych miejsc na świecie i wszystkie chciałoby sie zobaczyć! ;) ślicznie wyglądasz a ciasto pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)