Macie trochę warzyw w lodówce i mleko kokosowe? To super! Polecam ekspresowe curry, które doskonale nadaje się na niedzielny obiad lub kolację. Wystarczy dodać ryż lub dobre pieczywo i uczta gotowa. Zapraszam.
Warzywne curry
Składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- łyżka oleju kokosowego
- 1 mała czerwona papryka lub 1/2 dużej
- 1 mała cukinia
- 3-4 pieczarki
- szklanka świeżego szpinaku
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 płaskie łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku i jeśli lubisz dodaj sok z cytryny
- kilka gałązek kolendry lub pietruszki
Jak zrobić curry:
- na patelnię dodaj olej kokosowy, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chili
- zeszklij wszystko około 2 min.
- dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki, smaż 2-3 min.
- dodaj pokrojoną w plastry lub kostkę cukinię i smaż kolejne 2 min.
- dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, dodaj pozostałe przyprawy i duś około 5 min.
- dopraw solą i pieprzem, jeśli lubisz sokiem z cytryny
- na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i gotowe
- na talerzu posyp kolendrą lub pietruszką
Lubię takie warzywne dania.
OdpowiedzUsuńPaski - u mnie tego lata też będzie ich sporo.
Serdecznie pozdrawiam Ava...
Chętnie takie danie wykonam u siebie:)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką curry <3
OdpowiedzUsuńTak latem chce się warzyw !
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie :)
OdpowiedzUsuńA za mną chodzi hinduskie
Pyszności KOchana, dawno nie jadłam curry a lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy lubię. Bardzo.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądasz.
U mnie też ostatnio paskowo. :)