czwartek, 27 sierpnia 2020

Mini ciasto bananowe

 




Ciasto bananowe ma setki wersji. To jedna z moich ulubionych. Prosty przepis, zawsze wyjdzie, idealny dla dzieci. W kwestii poziomu słodkości można pofantazjować a najlepiej wcale nie dodawać cukru, zwłaszcza, że dojrzałe banany są bardzo słodkie. To wystarczy.


Ciasto/chlebek bananowy: składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miodu lub cukru nierafinowanego (można też nie dodać)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 duże dojrzałe banany

Jak to zrobić?
- wszystkie suche składniki wymieszaj w misce
- rozgnieć widelcem banany na papkę
- dodaj do suchych składników jajko, banany, roztopione masło i dobrze wymieszaj
- włóż ciasto do małej formy i do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 35-40 min.







Moja rada:
- mała porcja więc i forma do ciasta jest mała: u mnie średnica formy 17 cm, spód wyłożyłam papierem do pieczenia
- dzieciom ciasto bardzo smakuje ntz. "do rączki", w wersji dla dzieci, cukier jest niepotrzebny
- można też podać z owocami sezonowymi a nawet zrobić kanapkę





Kilka zdjęć z mojego zielonego królestwa.













Czyż te słoneczniki nie są piękne?



3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)