To bardzo stary przepis. Nie wiem czy nazwać go starodawny, staropolski czy domowy śląski. Odkąd pamiętam zawsze było parę słoików tego specjału w domowej spiżarni. Oczywiście jako dziecko go nie lubiłam za jego ostrość. Dopiero kiedy podrosłam doceniłam wszystkie walory smakowe i cały bukiet aromatu tego specjału.
Ogórki są rzeczywiście ostre ale przełamane słodyczą i kwaśnością. To taki rarytas na zimę i do tego doskonale wspomaga trawienie i ponoć odporność.
Ogórki - ognista słodycz
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (małych)
- około 1 łyżki soli morskiej
Składniki na zalewę:
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 250 ml miodu
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 główka czosnku (pokrojonego w grube plastry)
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 3 świeże papryczki chili (pokrojone w plastry 0,5 cm)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Jak zrobić ogórki?
- ogórki pokrój w bardzo grube plastry (2 - 3 cm), posól, wymieszaj i pozostaw na 2-3 godz. na sicie aż puszcza sok
- wszystkie składniki zalewy włóż do garnka, mieszaj i ogrzewaj aż się rozpuszczą
- gorącą zalewę dodaj do ogórków, wymieszaj i pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
- następnego dnia przełóż ogórki do słoiczków, napełnij pozostałą zalewą i pasteryzuj około 15-20 min.
Moja rada:
- w lżejszej wersji możesz użyć octu winnego
- słoiki możesz również pasteryzować w piekarniku w temperaturze 130 stopni przez około 30 min.
- najlepiej kupić więcej niż dwa kilogramy ogórków - to prawdziwy zimowy rarytas
Ale muszą być pyszne! 😍
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie robiłam, ani u mnie w domu rodzinnym się nie robiło, ciekawa alternatywa dla zwykłych kiszonych:)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są najlepsze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
Nie ma to jak własne słoiki! Na co dzień korzystam z cateringu od https://bedietcatering.pl/katowice/ ale mimo to lubię mieć takie zapasy w spiżarni! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńJuż na zdjęciu wyglądają na smakowite.
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda. Przepis zapisany. Jak tylko pojawią się ogórki, to spróbuję zrobić. Do tej pory robiłam tylko soki i od czasu do czasu dżemy. Teraz zainteresował mnie temat konserwacji warzyw https://onedaymore.pl/blog/domowa-konserwacja-warzyw/. Szukam sprawdzonych przepisów na domowe przetwory :) Będę tutaj częściej zaglądać.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju słoiki i przetwory. Zawsze babcia przygotowywała dla mnie wałówkę, jak do niej przyjeżdżałam teraz odkąd nie żyje nie mam już tych pysznych produktów. Sama nie mam talentu do tego tak jak moja mama, obydwie lewe ręce. Dobrze, że w ofercie https://zakupyw24h.pl/, gdzie robię zakupy spożywcze online znalazłam pyszne przetwory. Muszę zamówić na Święta ogórki i paprykę. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń