Ciasto bananowe ma setki wersji. To jedna z moich ulubionych. Prosty przepis, zawsze wyjdzie, idealny dla dzieci. W kwestii poziomu słodkości można pofantazjować a najlepiej wcale nie dodawać cukru, zwłaszcza, że dojrzałe banany są bardzo słodkie. To wystarczy.
Ciasto/chlebek bananowy: składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka miodu lub cukru nierafinowanego (można też nie dodać)
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 duże dojrzałe banany
Jak to zrobić?
- wszystkie suche składniki wymieszaj w misce
- rozgnieć widelcem banany na papkę
- dodaj do suchych składników jajko, banany, roztopione masło i dobrze wymieszaj
- włóż ciasto do małej formy i do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 35-40 min.
Moja rada:
- mała porcja więc i forma do ciasta jest mała: u mnie średnica formy 17 cm, spód wyłożyłam papierem do pieczenia
- dzieciom ciasto bardzo smakuje ntz. "do rączki", w wersji dla dzieci, cukier jest niepotrzebny
- można też podać z owocami sezonowymi a nawet zrobić kanapkę
Kilka zdjęć z mojego zielonego królestwa.
Czyż te słoneczniki nie są piękne?
I love your photos, you look like a good fairy in the forest, you look really beautiful!
OdpowiedzUsuńThank you, my virtual friend.
UsuńMimo, że mini ciasto, to bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń