Papryka (capsicum annuum) to wyjątkowe warzywo o
właściwościach odżywczych i leczniczych. Doceniona została w medycynie
naturalnej już 6000 temu, zwłaszcza w Ameryce Środkowej i Południowej. Aztekowie
wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił
witalnych. Za sprawą drugiej wyprawy
Kolumba do Europy przywiózł ją Diego
Alvaraez Chanca w 1493 r.
Papryka jako kulinarne warzywo najbardziej w Europie została doceniona
przez Węgrów, którzy zaczęli ją uprawiać w 1526 r. i tak się w niej
rozsmakowali, że potrawy z papryką stały się sztandarowymi daniami kuchni
węgierskiej. Leczo, paprykarz, bogracz czy zupa rybna bez papryki nie istnieją.
Nie należy również przypomnieć, że to właśnie
Węgrzy w latach 30. ubiegłego wieku wyodrębnili z papryki krystaliczny kwas
ascorbinowy - czyli witaminę C. I tu dodać należy, że świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Ważne
jest to, że witamina C w innych warzywach ulega zniszczeniu pod wpływem
procesów kulinarnych a w papryce w dalszym ciągu zachowuje swoje właściwości.
Właściwości lecznicze papryki:
-
zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
- minimalizuje a nawet likwiduje ból
głowy
- witaminy C, A i E, hamują starzenie
się komórek, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych,
osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chroniąc tym samym przed
miażdżycą
- zawiera przeciwutleniacze, które
chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
Pasta z czerwonej papryki
Składniki:
- 3-4 czerwone papryki
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 3-4 pomidory
- łyżka octu winnego
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- szczypta gałki muszkatowej
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek tymianku
Jak to zrobić?
- na blaszce wyłożonej pergaminem ułóż papryki, wyszorowane marchewki i
przekrojone na pół pomidory
- włóż warzywa do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 min.
- połóż paprykę na sicie i kiedy przestygnie zdejmij skórkę, wyjmij
pestki
- pozostaw paprykę na sicie do osączenia przynajmniej na godzinę (ja
zostawiam na całą noc)
- pomidory przetrzyj przez sito
- marchewkę delikatnie obierz jeśli jest taka potrzeba
- do blendera dodaj marchewkę pokrojoną w plastry i przetarte pomidory,
zmiksuj
- dodaj do blendera paprykę i pozostałe składniki i zmiksuj
- dopraw solą i pieprzem
- doskonała pasta do pieczywa, zwłaszcza żytniego na zakwasie Moja rada:
- sok z papryki i pomidorów możesz wykorzystać do sosu
A jak z trwałością takiej pasty, do ilu dni trzeba ją zjeść?
OdpowiedzUsuńDzięki za pytanie zaraz uzupełnię. Wszystko jest poddane obróbce więc jeśli chcesz dłużej przechowywać to najlepiej nie dodawaj świeżych ziół tylko dopiero na kanapce. Taką pastę w lodówce można przechowywać około 7-10 dni. Pozdrawiam :)
UsuńW JAKI SPOSÓB ZOSTAŁEM ZWYCIĘZCIEM PO TAKIM POWAŻNYM NIEPOWODZENIU PRÓBY POŻYCZKI.
UsuńCzuję się tak błogosławiony i spełniony. Nie chciałam ubiegać się o pożyczkę, o której słyszałem, ponieważ wszystko wydaje mi się zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe, ale byłem przekonany i zszokowany, gdy mój przyjaciel w moim miejscu pracy otrzymał pożyczkę od Progresive Loan INC. I obaj to potwierdziliśmy i ja również zgłosiłem się, dziś jestem dumnym właścicielem mojej firmy i zarabiam na pieniądze dla mojej rodziny i szczęśliwej mamy. Cóż, jestem Annie Joe po imieniu z Pauls Valley w Oklahomie. Jako samotna mama z trojgiem dzieci trudno było znaleźć pracę, która mogłaby zająć się mną i moimi dziećmi, a ja miałem tak dużo rachunków do zapłacenia, a żeby było najgorzej, miałem zły kredyt, więc nie mogłem uzyskać pożyczki od żadnego Bank. Miałem ideał, aby założyć firmę jako fryzjer, ale nie miałem kapitału na rozpoczęcie, wypróbowałem wszystkie rodzaje banków, ale nie wyszło, dopóki nie zostałem skierowany przez mojego współpracownika do godsent godsent kredytodawcy reklamy, aby dać pożyczkę w 2 % oprocentowanie. Wysłałem do nich wiadomość e-mail z oficjalnym adresem e-mail (progresiveloan@yahoo.com) i natychmiast otrzymałem odpowiedź, a moja pożyczka została zatwierdzona, a ja zostałem skierowany na stronę banku, gdzie wypłaciłem moją pożyczkę bezpośrednio na moje konto. Krótko mówiąc, jestem dumna ze swojej firmy zajmującej się stylizacją włosów i obiecuję światu dowieść, jak zmieniło się moje życie. Jeśli potrzebujesz jakiejkolwiek pożyczki, radzę skontaktować się z Progresive Loan INC i uzyskać wsparcie finansowe E-mail: progresiveloan@yahoo.com OR Call / Text +1 (603) 786-7565
Fajny przepis. Ciekawe jak smakuje taka pasta. Papryka również zdrowa tak jak inne warzywa.
OdpowiedzUsuńHmmm chętnie bym zasmakowała szczególnie ze świeżą bagietka hihihihi
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) lubię takie pasty :)
OdpowiedzUsuńO rany! Papryka to moje ulubione warzywo - smak tej pasty musi być cu-dow-ny!
OdpowiedzUsuń