Jedz rośliny strączkowe
Badania naukowe potwierdzają, że rośliny strączkowe bardzo skutecznie zaspokajają głód. Jedzenie jednej porcji tego typu roślin dziennie zwiększa sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej. Taka właśnie jest soczewica!
Choć kaloryczna bowiem gotowana w 100 g zawiera 116 kcal. Dodać j należy jednak, że w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia na długo żołądek dając uczucie sytości.
Czerwona soczewica - jest najpopularniejsza. To pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Dodać należy, że nie wymaga wcześniejszego namaczania, łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup czy też past i dipów.
Soczewica posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze
- zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego
- jest bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego
- obniża ciśnienie krwi
- zawiera związki chroniące przed nowotworami
Pasta z czerwonej soczewicy czyli jedz rośliny
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól himalajska i pieprz do smaku
- posiekane sezonowe zioła (np. bazylia, tymianek, oregano, szałwia)
Jak to zrobić?
- pomidory zalej gorącą wodą i namocz około 15-20 min., odsącz i posiekaj
- na sicie przepłucz soczewicę, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości (około 15-20 min.)
- miękką soczewicę przełóż na sito i kiedy przestygnie zblenduj ją z pozostałymi składnikami
- dopraw solą i pieprzem
- na koniec dodaj posiekane zioła i wymieszaj
- podawaj z ulubionym pieczywem, najlepiej żytnim na zakwasie (własnej roboty)
- * możesz dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, drobno posiekaną papryczkę chili i masz wtedy doskonały dip do warzyw
- w lodówce możesz przechowywać do 10 dni
Przepis został opublikowany również na moim drugim blogu: Przeszłość dla Przyszłości
Jeśli Ci się podoba możesz polubić na Facebooku:
Ale smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńW JAKI SPOSÓB ZOSTAŁEM ZWYCIĘZCIEM PO TAKIM POWAŻNYM NIEPOWODZENIU PRÓBY POŻYCZKI.
UsuńCzuję się tak błogosławiony i spełniony. Nie chciałam ubiegać się o pożyczkę, o której słyszałem, ponieważ wszystko wydaje mi się zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe, ale byłem przekonany i zszokowany, gdy mój przyjaciel w moim miejscu pracy otrzymał pożyczkę od Progresive Loan INC. I obaj to potwierdziliśmy i ja również zgłosiłem się, dziś jestem dumnym właścicielem mojej firmy i zarabiam na pieniądze dla mojej rodziny i szczęśliwej mamy. Cóż, jestem Annie Joe po imieniu z Pauls Valley w Oklahomie. Jako samotna mama z trojgiem dzieci trudno było znaleźć pracę, która mogłaby zająć się mną i moimi dziećmi, a ja miałem tak dużo rachunków do zapłacenia, a żeby było najgorzej, miałem zły kredyt, więc nie mogłem uzyskać pożyczki od żadnego Bank. Miałem ideał, aby założyć firmę jako fryzjer, ale nie miałem kapitału na rozpoczęcie, wypróbowałem wszystkie rodzaje banków, ale nie wyszło, dopóki nie zostałem skierowany przez mojego współpracownika do godsent godsent kredytodawcy reklamy, aby dać pożyczkę w 2 % oprocentowanie. Wysłałem do nich wiadomość e-mail z oficjalnym adresem e-mail (progresiveloan@yahoo.com) i natychmiast otrzymałem odpowiedź, a moja pożyczka została zatwierdzona, a ja zostałem skierowany na stronę banku, gdzie wypłaciłem moją pożyczkę bezpośrednio na moje konto. Krótko mówiąc, jestem dumna ze swojej firmy zajmującej się stylizacją włosów i obiecuję światu dowieść, jak zmieniło się moje życie. Jeśli potrzebujesz jakiejkolwiek pożyczki, radzę skontaktować się z Progresive Loan INC i uzyskać wsparcie finansowe E-mail: progresiveloan@yahoo.com OR Call / Text +1 (603) 786-7565
lubie soczewice , dodaje do ryzu , lubie soczewicowa na ostro zupe
OdpowiedzUsuńpasta wydaje sie fajna propozycja na urozmaicenie kanapek
Super, z chęcią wypróbuje !
OdpowiedzUsuńJa nawet z soczewicy kotlety i smalec robię :) bardzo lubię takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńSuper Artykuł!
OdpowiedzUsuń