wtorek, 12 września 2017

Babeczki czekoladowe z bezą







Sama słodycz w tym przepisie. Ciasto czekoladowe, słodkie bezy i nieco gorzkiej czekolady. To takie imprezowe ciastka, na które warto się skusić.

Robiąc to ciasto można nieco pofantazjować. Ja czasem robię babeczki różnej wielkości albo mały torcik i małe babeczki.

Ten babeczkowy tort został zrobiony na urodziny mojej synowej. Zaspokoił gusta dzieci, które nie lubią żadnych kremów w ciastach. Dla nich były więc babeczki "masowo puste".



Składniki:
  • 110 g masła
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka duże
  • 150 g mąki pszennej 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 110 ml mleka

Jak zrobić babeczki?
- utrzyj masło razem cukrem na puszystą masę pod koniec dodawaj jajka
- przesiej wszystkie suche składniki i dodawaj do masy na przemian z mlekiem i delikatnie wymieszaj
- rozłóż papilotki i napełniaj je do 2/3 ciastem
- włóż babeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 min.
- kiedy lekko przestygną możesz włożyć do nowych papilotek i ozdobić lub przykryć bezą





Składniki na bezę:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • szczypta mąki ziemniaczanej

Jak zrobić bezę?

- ubij na bardzo sztywno białka
- pod koniec ubijania dosypuj cukier i dalej ubijaj aż masa będzie błyszcząca
- na koniec dodaj szczyptę maki ziemniaczanej , wymieszaj
- przełóż masę do szprycy i na pergaminie wyciskaj małe bezy wielkości babeczek
- włóż bezy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 min.
- zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz bez jeszcze około 30-40 min


Moja rada:

- bezy najlepiej "przyczepić" do babeczek roztopioną czekoladą gorzką
- resztę czekolady możesz wykorzystać aby udekorować bezy
- jeśli skusisz się na mały tort i babeczki to ilość bezy musisz podwoić i dodatkowo ubić śmietankę kremówkę o przełożenia tortu (200 ml)












....i piosenka dla mojej pięknej i mądrej synowej.

12 komentarzy:

  1. przywodzą na myśl Pavlovą, już lubie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię bezy i jeść i robić. Twoje babeczki z bezami to świetny pomysł i taki ciekawy deser zrobiłaś. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W domu to mają z tobą dobrze ;) zjadłabym :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. To polecam samo ciasto czekoladowe, jest pyszne :)

      Usuń
  5. Nie przepadam za bezami ale trzeba przyznać, że wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczkę porywam i znikam...na szczęście wirtualna nie tuczy...pozdrawiam serdecznie Ava...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli są tak dobre jak są piękne ich zdjęcia !? Bardzo apetyczne. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)