Nie będzie to typowa zupa tajska tylko raczej z tych "zerknij co masz w lodówce". Myślę, że ten przepis zadowoli szczególnie tych co nie mają w swojej kuchni wachlarza orientalnych przypraw a mają ochotę na odmianę.
To danie można przygotować na bazie kurczaka ale również może mieć wersję wegetariańską. Wystarczy wtedy bulion z kurczaka zamienić na warzywny a kurczaka po prostu nie dodać.
Zupa z mlekiem kokosowym
Składniki na zupę:
- litr bulionu z kurczaka
- 1/2 puszki mleka kokosowego lub własnej roboty
- 1 połówka piersi z kurczaka
- mała wiązka makaronu ryżowego, grubego
- 1/2 papryczki chili
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 małe pieczarki
- 2 różyczki kalafiora
- 2 różyczki brokuła
- mała garść szpinaku
- 2-3 gałązki dymki
- kilka gałązek kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól do smaku
Jak zrobić zupę?
- do gorącego bulionu dodaj mleko kokosowe, posiekaną papryczkę chili, imbir i czosnek, zagotuj
- do gotującej się zupy dodaj makaron (na opakowaniu była informacja aby gotować 8 min.) i pokrojonego w kostkę kurczaka gotuj około 4 min.
- do delikatnie gotującej się zupy dodaj pozostałe przyprawy, pokrojony w plastry kalafior i brokuł oraz pieczarki, gotuj kolejne 4 min.
- na koniec dodaj szpinak i posiekaną zieloną nać dymki, odstaw z ognia, wymieszaj i jeśli jest taka potrzeba dopraw solą lub sosem sojowym
Dawno nie było... A Ciebie, jak zawsze pysznie. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Avo ciepło!
Ja tez robię takie tajskie z przeglądu zapasów 😀
OdpowiedzUsuńMogłabym wypróbować :) brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupki :)
OdpowiedzUsuń_______________
PorcelainDesire ♥
Curry bez mięsa wykorzystałam we własnej kuchni , ta zupa tez ma spore szanse
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę świetnie i pewnie tak też smakuje ;) Takie azjatyckie klimaty zawsze w modzie :)
OdpowiedzUsuńZawsze masz ciekawe przepisy Ava...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń