To jesienna poezja smaku. Połączenie dyni z twarogiem i czekoladą. Tak! Bowiem spód tego sernika to ciasto brownie. Czyż może być bardziej wyrafinowana kompozycja smaku? I do tego jeszcze polewa z białej czekolady i kuszący smak kwaskowej żurawiny, przełamany odrobiną miodu. Ten sernik uwiedzie każdego.
Może i wydaje się pracochłonny ale to tylko pozory, bowiem jeśli dobrze rozplanujesz czas to nawet nie zauważysz kiedy on się zrobi. Poza tym jeśli chcesz zabłysnąć na rodzinnej imprezie lub innym towarzyskim spotkaniu, to możesz go zrobić jeden a nawet dwa dni wcześniej, a o to nam przecież chodzi w przygotowaniach.
Składniki na spód sernika:
- 3 jajka
- szklanka trzcinowego cukru
- 130 g mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżki słonecznika
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
Jak to zrobić?
-rozpuść w rondelku masło
- do gorącego masła dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę
- jajka lekko ubij z cukrem (mniej niż sztywna piana)
- do masy dodawaj roztopioną masę czekoladową z masłem, wymieszaj
- następnie dodaj mąki i wszystko delikatnie połącz
- wlej masę do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy, posyp górę ziarnami słonecznika i piecz w temperaturze 170 stopni 20 min.
Składniki na sernik:
- 1 kg twarogu do wypieków (czytaj skład) lub trzykrotnie zmielonego
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 300 g pure z pieczonej dyni rozdrobnionego malakserem
- 100 ml śmietanki 30% + 3 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszaj
Jak to zrobić?
- jajka wymieszaj z cukrem
- dodawaj ser partiami i mieszaj
- dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj
- wylej masę na podpieczony spód
- piecz przez 10 min. w temperaturze 170 stopni, następnie wyłącz ogrzewanie spodu piekarnika i piecz sernik w temperaturze 160 stopni przez 60-70 min.
- wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
Przygotuj polewę: 1/2 opakowania serka mascarpone rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 1 białą czekoladę, dokładnie wymieszaj i rozprowadź masę na wystygniętym serniku.
Świeża żurawina pojawia się w sklepach sezonowo. Najczęściej pod koniec lata lub wczesną jesienią. Może ona stanowić w serniku dodatkowy walor smakowy i wizualny. Wystarczy garść żurawiny, łyżka miodu, wszystko krótko zagotować i kiedy przestygnie udekorować sernik.
Warto zostawić kilka owoców żurawiny, przekroić je na połowę i poukładać dekoracyjnie na górze sernika.
Świeża żurawina pojawia się w sklepach sezonowo. Najczęściej pod koniec lata lub wczesną jesienią. Może ona stanowić w serniku dodatkowy walor smakowy i wizualny. Wystarczy garść żurawiny, łyżka miodu, wszystko krótko zagotować i kiedy przestygnie udekorować sernik.
Warto zostawić kilka owoców żurawiny, przekroić je na połowę i poukładać dekoracyjnie na górze sernika.
Niesamowicie pięknie u Ciebie i jak pysznie. Aż ślinka leci 😜😛. Cieplutko pozdrawiam 🍂🍁, miłego dnia 💞
OdpowiedzUsuńDziękuję Basieńko, serdeczne uściski i do zobaczenia :)
UsuńThat cake looks delicious. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Thank you. It is true. Best wishes
UsuńCo za połączenie, konieczie musze spróbować.
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz, zachęcam :)
UsuńMiałam okazję spróbować Pani wypieku. To rozkosz dla podniebienia❣️Uwielbiam serniki i próbowałam już przeróżnych, ale tak wyjątkowego jeszcze nie jadłam. Na pewno wkrótce zagości i na moim stole😊Dziękuję za pyszności i przepis🤗Pozdrawiam. Monika
OdpowiedzUsuńPani Moniko, serdecznie dziękuję za komentarz, aż się czerwienię :) serdecznie pozdrawiam.
UsuńDynia idealnie pasuje wszędzie, nie ważne czy w deserze czy zupie.
OdpowiedzUsuńTo prawda, podzielam twoje zdanie.
UsuńWygląda przepysznie, lubię takie spody brownie. Muszę wypróbować ten przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSernik na bogato. Ciekawy przepis z tą dynią :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, nawet mi się udało. Wyszło pyszne, polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńNa święta na pewno upiekę, właśnie zaczynam zbierać ciekawe przepisy
OdpowiedzUsuńPrzy obecnej poplarności dyni to bardzo ciekawy pomysł. I ta żurawina, mniam.
OdpowiedzUsuńDynia to bardzo fajny składnik, zwłaszcza teraz jesienią jest na nią ochota, bo wszędzie jej pełno :) Dziękuję za przepis, z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńINSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
Get $5,500 USD every day, for six months!
See how it works
Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
Make up your mind before applying, straight deal...
Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
via email
address::{professionalonlinecardhacker@gmail.com}
We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack services, we are here for you anytime any day.
Here is our price lists for the ATM CARDS:
Cards that withdraw $5,500 per day costs $500 USD
Cards that withdraw $10,000 per day costs $650 USD
Cards that withdraw $35,000 per day costs $700 USD
Cards that withdraw $50,000 per day costs $850 USD
Cards that withdraw $100,000 per day costs $900 USD
make up your mind before applying, straight deal!!!
The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
emailaddress::::{professionalonlinecardhacker@gmail.com}
Whatsapp:::::+13523585253
#STAYSAFE
Pyszota
OdpowiedzUsuńMniam, już czuje zapach w powietrzu :)) https://odszkodowaniapowypadkowe.com.pl/
OdpowiedzUsuń