niedziela, 27 października 2019

Dyniowy sernik na spodzie z brownie











To jesienna poezja smaku. Połączenie dyni z twarogiem i czekoladą. Tak! Bowiem spód tego sernika to ciasto brownie. Czyż może być bardziej wyrafinowana kompozycja smaku? I do tego jeszcze  polewa z białej czekolady i kuszący smak kwaskowej żurawiny, przełamany odrobiną miodu. Ten sernik uwiedzie każdego. 
Może i wydaje się pracochłonny ale to tylko pozory, bowiem jeśli dobrze rozplanujesz czas to nawet nie zauważysz kiedy on się zrobi. Poza tym jeśli chcesz zabłysnąć na rodzinnej imprezie lub innym towarzyskim spotkaniu, to możesz go zrobić jeden a nawet dwa dni wcześniej, a o to nam przecież chodzi w przygotowaniach.




Składniki na spód sernika:
  • 3 jajka 
  • szklanka trzcinowego cukru
  • 130 g mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki słonecznika
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Jak to zrobić?
-rozpuść w rondelku masło
- do gorącego masła dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę
- jajka lekko ubij z cukrem (mniej niż sztywna piana)
- do masy dodawaj roztopioną masę czekoladową z masłem, wymieszaj
- następnie dodaj mąki i wszystko delikatnie połącz
- wlej masę do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy, posyp górę ziarnami słonecznika i piecz w temperaturze 170 stopni 20 min.
- w tym czasie przygotuj masę serową





Składniki na sernik:
  • 1 kg twarogu do wypieków (czytaj skład) lub trzykrotnie zmielonego
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 300 g pure z pieczonej dyni rozdrobnionego malakserem 
  • 100 ml śmietanki 30% + 3 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszaj

Jak to zrobić?
- jajka wymieszaj z cukrem
- dodawaj ser partiami i mieszaj
- dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj
- wylej masę na podpieczony spód
- piecz przez 10 min. w temperaturze 170 stopni, następnie wyłącz ogrzewanie spodu piekarnika i piecz sernik w temperaturze 160 stopni przez 60-70 min.
- wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia


Przygotuj polewę: 1/2 opakowania serka mascarpone rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 1 białą czekoladę, dokładnie wymieszaj i rozprowadź masę na wystygniętym serniku.

Świeża żurawina pojawia się w sklepach sezonowo. Najczęściej pod koniec lata lub wczesną jesienią. Może ona stanowić w serniku dodatkowy walor smakowy i wizualny. Wystarczy garść żurawiny, łyżka miodu, wszystko krótko zagotować i kiedy przestygnie udekorować sernik.
Warto zostawić kilka owoców żurawiny, przekroić je na połowę i poukładać dekoracyjnie na górze sernika.















Jesień, jesień, ach to ty!


20 komentarzy:

  1. Niesamowicie pięknie u Ciebie i jak pysznie. Aż ślinka leci 😜😛. Cieplutko pozdrawiam 🍂🍁, miłego dnia 💞

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za połączenie, konieczie musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam okazję spróbować Pani wypieku. To rozkosz dla podniebienia❣️Uwielbiam serniki i próbowałam już przeróżnych, ale tak wyjątkowego jeszcze nie jadłam. Na pewno wkrótce zagości i na moim stole😊Dziękuję za pyszności i przepis🤗Pozdrawiam. Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Moniko, serdecznie dziękuję za komentarz, aż się czerwienię :) serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  4. Dynia idealnie pasuje wszędzie, nie ważne czy w deserze czy zupie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, lubię takie spody brownie. Muszę wypróbować ten przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik na bogato. Ciekawy przepis z tą dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam, nawet mi się udało. Wyszło pyszne, polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  8. Na święta na pewno upiekę, właśnie zaczynam zbierać ciekawe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  9. Przy obecnej poplarności dyni to bardzo ciekawy pomysł. I ta żurawina, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dynia to bardzo fajny składnik, zwłaszcza teraz jesienią jest na nią ochota, bo wszędzie jej pełno :) Dziękuję za przepis, z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

  12. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up your mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email
    address::{professionalonlinecardhacker@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $500 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $650 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $700 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $900 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    emailaddress::::{professionalonlinecardhacker@gmail.com}
    Whatsapp:::::+13523585253


    #STAYSAFE

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)