Pojawiły się dość dawno w sklepach. Są białe lub brązowe. Jedno jest pewne są bardzo zdrowe i smaczne. Grzyby shimeji.
Wystarczy kilka minut aby przygotować to wykwintne a jednocześnie bardzo zdrowe danie.
Składniki na sos:
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- łyżka octu rybnego lub balsamicznego
- łyżeczka cukru muscovado
- około 100 ml bulionu warzywnego
- *wszystkie składniki wymieszaj
Pozostałe składniki:
- 2 gniazdka makaronu wstążki (użyłam bezglutenowego)
- 200 g białych grzybów shimeji
- 1/2 małej czerwonej papryki
- kilka różyczek brokułu
- 8 plasterków cukinii
- 2 kopiaste łyżki ugotowanej lub z puszki fasoli
- 1/3 papryczki chili
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jak to zrobić?
- wymieszaj wszystkie składniki sosu
- ugotuj makaron aldente
- posiekany ząbek czosnku zeszklij na oleju, delikatnie
- dodaj na patelnię pokrojone warzywa i smaż 2 min.
- dodaj grzyby i smaż kolejne 2-3 min.
- dodaj sos, mieszaj aż do zagotowania, potrzymaj jeszcze na ogniu 1-2 min.
- dodaj makaron, wymieszaj i możesz podawać
Moja rada:
- całość możesz posypać posiekaną kolendrą
Fajne te grzybki, choć nie widziałam ich jeszcze w sklepach
OdpowiedzUsuńPoszukam tych grzybków :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjem takie danie. Grzybki te to będzie dla mnie nowość, a ja lubię próbować nowości. :) Włosy piękne. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo aromatyczne danie, muszę wypróbować ten przepis. Wyglądasz promiennie piękna pani Wiosno :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki. Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńmiło się czyta i ogląda :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich grzybów, ale danie wygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuńsmakowite
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne
OdpowiedzUsuńKuszą mnie te grzybki od jakiegoś czasu, ale nie miałam pojęcia co z nimi zrobić. Teraz już wiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńNie potrafię się na Ciebie napatrzeć. Cudnie wyglądasz.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Wow pyszne
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich grzybków, jestem ciekawa :)
OdpowiedzUsuńGdzie takie grzybki można dostać? Bo danie wydaje mi się interesujące
OdpowiedzUsuńKupowałam w sieciówkach, pozdrawiam.
UsuńGrzybki wyglądaj niesamowcie! Muszą równie dobrze wyglądać :) https://e-zpue.com/magazyny-energii/
OdpowiedzUsuńMniam danie wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń