wtorek, 19 lutego 2019

Delikatne ciasto kokosowe









Jedni uwielbiają drudzy nie cierpią kokosu. To ciasto jest jednak wyjątkowo delikatne. Zawsze wybieram kokos ten drobny a jeśli takiego nie mam to delikatnie go mielę w młynku do kawy.
To ciasto zawsze  zachwyca.


Delikatne ciasto kokosowe

Składniki na ciasto:
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 kopiastych łyżek drobnego kokosu

 Jak zrobić ciasto?

- ubij białka na sztywno pod koniec ubijania dodaj cukier i żółtka
- dodaj do masy kokos, delikatnie wymieszaj
- przesiej pozostałe suche składniki i dodaj partiami, wymieszaj
- wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- włóż ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30-35 min.
- kiedy ciasto przestygnie, odwróć formę, zdejmij papier i przekrój ciasto na dwa cienkie płaty
- jeden ułóż w formie i rozsmaruj na nim masę budyniowo-kokosową
- przykryj ciasto drugim płatem i ozdób wierzch białą czekoladą


Składniki na masę budyniowo-kokosową:
  • 1 litr mleka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka i 1/2 drobnych wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 płaskich łyżek maki tortowej
  • 2 żółtka
  • łyżka esencji waniliowej
  • 200 g miękkiego masła
Jak zrobić masę?

- odlej szklankę mleka i dodaj do niej mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową i żółtka
- zagotuj resztę mleka z cukrem, kiedy mleko zacznie się gotować dodaj pozostałe mleko i krótko zagotuj
- dodaj kokos i esencję waniliową i krótko zgotuj mieszając
- odstaw masę aż do ostygnięcia 
- kiedy masa ostygnie zacznij ucierać masło i stopniowo do niego dodawaj masę kokosowo - budyniową, po jednej łyżce
- puszystą masę wyłóż na ciasto, zostaw 3-4 łyżki na górę
- przykryj drugą częścią ciasta
- posmaruj wierzch pozostała masą i delikatnie posyp drobnym kokosem
- możesz dodatkowo wierzch ozdobić roztopiona w kąpieli wodnej białą czekoladą z odrobiną (1/2 łyżeczki) oleju kokosowego
- włóż ciasto do lodówki na 3-4 godziny

















Jeszcze zimowo ale już z nadzieją na wiosnę...pozdrawiam.


25 komentarzy:

  1. Wszystko co kokosowe jest pyszne. Muszę wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię kokosowy smak, moja synowa też. Kolejny przepis od Ciebie który zagości u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto z kokosową nutką mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię kokos. Moja babunia zawsze robiła pyszne ciasto kokosowe. Nawet pamiętam smak. Twoje ciacho wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko z kokosem. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie delikatne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałbym bym je spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. M. nie lubi kokosu od dziecka, ja bardzo. :)
    Avo, wyglądasz jak Królewna Śnieżka.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasto na niedzielę, dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)