niedziela, 18 listopada 2018

Proste dyniowe ciasto







To ciasto u mnie przynajmniej raz do roku musi zagościć na stole. Najczęściej jest to jesienią, kiedy jest sezon dyniowy. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo, zawiera bardzo wiele cennych składników i do tego jest mało kaloryczna. Oczywiście z ciastem ostrożnie bo jest masło, cukier, mąka ale za to zupy z dyni czy też lekkie sałatki z jej dodatkiem to poezja zdrowia smaku.




Składniki:

  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka pure w pieczonej lub gotowanej dyni
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Jak zrobić ciasto:

- rozpuść masło razem z cukrem
- kiedy będzie letnie dodaj pure z dyni i żółtka, wymieszaj
- dodaj wanilię wymieszaj
- ubij białka na sztywną pianę
- przesiej przez sitko suche składniki i mieszając dodaj je do mokrych
- na końcu delikatnie połącz z pianą z białek i wlej ciasto do okrągłej formy
- piecz w temperaturze 180 stopni około 30-35 min.
- kiedy przestygnie możesz udekorować


Propozycje dekoracji:

- posyp ciasto cukrem pudrem lub potartą białą czekoladą
- możesz zrobić polewę: rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę, na koniec dodaj płaską łyżkę oleju kokosowego, wymieszaj i polej ciasto, a brzegi posyp prażonym słonecznikiem lub migdałami






















Nadrabiam powoli blogowe zaległości i serdecznie Was pozdrawiam.


9 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam w domu dynię, więc pewnie zrobię to ciacho u siebie :)

    Zapraszam na mój blog parentingowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcający przepis i jednocześnie prosty.
    P.S. Jedno z piękniejszych Twoich zdjęć !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotkowe - uwielbiam dyniowe ciaqcha i babeczki:-) Ściskam Kochana

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie proste szybkie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynię lubię, więc dyniowe ciasto na pewno jest pyszne.:)
    Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm dyniowe, uwielbiam ten kolor i smak :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)