To ciasto u mnie przynajmniej raz do roku musi zagościć na stole. Najczęściej jest to jesienią, kiedy jest sezon dyniowy. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo, zawiera bardzo wiele cennych składników i do tego jest mało kaloryczna. Oczywiście z ciastem ostrożnie bo jest masło, cukier, mąka ale za to zupy z dyni czy też lekkie sałatki z jej dodatkiem to poezja zdrowia smaku.
Składniki:
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szklanka pure w pieczonej lub gotowanej dyni
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Jak zrobić ciasto:
- rozpuść masło razem z cukrem
- kiedy będzie letnie dodaj pure z dyni i żółtka, wymieszaj
- dodaj wanilię wymieszaj
- ubij białka na sztywną pianę
- przesiej przez sitko suche składniki i mieszając dodaj je do mokrych
- na końcu delikatnie połącz z pianą z białek i wlej ciasto do okrągłej formy
- piecz w temperaturze 180 stopni około 30-35 min.
- kiedy przestygnie możesz udekorować
Propozycje dekoracji:
- posyp ciasto cukrem pudrem lub potartą białą czekoladą
- możesz zrobić polewę: rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę, na koniec dodaj płaską łyżkę oleju kokosowego, wymieszaj i polej ciasto, a brzegi posyp prażonym słonecznikiem lub migdałami
Wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmam w domu dynię, więc pewnie zrobię to ciacho u siebie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog parentingowy
Zachęcający przepis i jednocześnie prosty.
OdpowiedzUsuńP.S. Jedno z piękniejszych Twoich zdjęć !!!
Pychotkowe - uwielbiam dyniowe ciaqcha i babeczki:-) Ściskam Kochana
OdpowiedzUsuńlubię takie proste szybkie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDynię lubię, więc dyniowe ciasto na pewno jest pyszne.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię ciepło!
na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńmmm dyniowe, uwielbiam ten kolor i smak :)
OdpowiedzUsuńpyszne i bardzo łatwe :)
OdpowiedzUsuń