czwartek, 30 maja 2019

Ciasteczka z mąki z orzechów arachidowych








Pyszne, zdrowe i bardzo proste w wykonaniu. Dla bezglutenowców ale uwaga: dla tych co nie są uczuleni na orzechy. Mąkę arachidową można kupić lub zmielić w młynku do kawy. W tych ciasteczkach jest wszystko zdrowe: miód, białko jaja kurzego, orzeszki arachidowe, gorzka czekolada dobrej jakości. Muszę dodać, że czekoladę można zastąpić żurawiną, rodzynkami lub nie dodać nic.



Składniki:
  • 2 białka kurze
  • 5-6 łyżek płynnego miodu naturalnego
  • 250 g mąki z orzechów arachidowych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Jak to zrobić?

- ubij białka na sztywną pianę
- pod koniec ubijania dodawaj płynny miód
- dodaj mąkę arachidową i delikatnie wymieszaj
- na koniec dodaj pokruszoną czekoladę, wymieszaj
- odstaw masę do lodówki aby napęczniała
- na blachę wyłożoną papierem pergaminowym kładź łyżką małe ciasteczka
- zostaw odstępy bowiem ciastka podczas pieczenia robią się10-12 min.
- kiedy ciasteczka przestygną zdejmij je z blaszki















Mój maj był wyjątkowo pracowity, zapracowany, zabiegany, pomysłowy. Wklejam dwa zdjęcia z Europejskiego Kongresu gospodarczego. O więcej niem czasu napisać.  Fantastyczny miesiąc!
.... a ciasteczka są fantastyczne, sycące i zdrowe, po 2-3 czujesz się najedzona na kilka godzin.







Dziękuję, że zaglądacie :)

18 komentarzy:

  1. Cudowny przepis, bardzo chętnie zjem takie ciasta. Myślę, że wszyscy w domu chętnie zjedzą. :) Pozdrawiam i życzę udanego weekendu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepisy na ciasteczka zawsze w cenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta... a ja od dziś na detoksie cukrowym i nagle wszystkie blogerki wrzucają przepisy na słodkości :P no ja sie tak nie bawię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka z czekoladą zawsze chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy w domu pochrupać sobie takie ciasteczka, chętnie przepis wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak mnie smak naszedł na takie ciasteczka.. Normalnie chyba sobie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszą być pyszne. Robiłam kiedyś podobne z orzechami włoskimi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do herbatki w sam raz. Tylko ja nie jadam słodyczy

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne do kawki. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak to wygląda apetycznie.. o matko! :D Chyba spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciastka z mączki orzechów lub z masła orzechowego, są bardzo sycące i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasteczka wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nie jadłam takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. te ciasteczka na pewno zawierają więcej niż "śladowe ilości orzechów arachidowych", nie dla uczulonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Samo zdrowie, z przyjemnością wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie stosowałam takiej mąki w przepisach. Muszę jeszcze dziś wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)