Pyszne, zdrowe i bardzo proste w wykonaniu. Dla bezglutenowców ale uwaga: dla tych co nie są uczuleni na orzechy. Mąkę arachidową można kupić lub zmielić w młynku do kawy. W tych ciasteczkach jest wszystko zdrowe: miód, białko jaja kurzego, orzeszki arachidowe, gorzka czekolada dobrej jakości. Muszę dodać, że czekoladę można zastąpić żurawiną, rodzynkami lub nie dodać nic.
Składniki:
- 2 białka kurze
- 5-6 łyżek płynnego miodu naturalnego
- 250 g mąki z orzechów arachidowych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Jak to zrobić?
- ubij białka na sztywną pianę
- pod koniec ubijania dodawaj płynny miód
- dodaj mąkę arachidową i delikatnie wymieszaj
- na koniec dodaj pokruszoną czekoladę, wymieszaj
- odstaw masę do lodówki aby napęczniała
- na blachę wyłożoną papierem pergaminowym kładź łyżką małe ciasteczka
- zostaw odstępy bowiem ciastka podczas pieczenia robią się10-12 min.
- kiedy ciasteczka przestygną zdejmij je z blaszki
Mój maj był wyjątkowo pracowity, zapracowany, zabiegany, pomysłowy. Wklejam dwa zdjęcia z Europejskiego Kongresu gospodarczego. O więcej niem czasu napisać. Fantastyczny miesiąc!
Mój maj był wyjątkowo pracowity, zapracowany, zabiegany, pomysłowy. Wklejam dwa zdjęcia z Europejskiego Kongresu gospodarczego. O więcej niem czasu napisać. Fantastyczny miesiąc!
.... a ciasteczka są fantastyczne, sycące i zdrowe, po 2-3 czujesz się najedzona na kilka godzin.
Dziękuję, że zaglądacie :)
Cudowny przepis, bardzo chętnie zjem takie ciasta. Myślę, że wszyscy w domu chętnie zjedzą. :) Pozdrawiam i życzę udanego weekendu. :)
OdpowiedzUsuńprzepisy na ciasteczka zawsze w cenie:)
OdpowiedzUsuńTa... a ja od dziś na detoksie cukrowym i nagle wszystkie blogerki wrzucają przepisy na słodkości :P no ja sie tak nie bawię :D
OdpowiedzUsuńCiasteczka z czekoladą zawsze chętnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy w domu pochrupać sobie takie ciasteczka, chętnie przepis wypróbuję
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJak mnie smak naszedł na takie ciasteczka.. Normalnie chyba sobie zrobię :D
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne. Robiłam kiedyś podobne z orzechami włoskimi :)
OdpowiedzUsuńDo herbatki w sam raz. Tylko ja nie jadam słodyczy
OdpowiedzUsuńIdealne do kawki. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńjak to wygląda apetycznie.. o matko! :D Chyba spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastka z mączki orzechów lub z masła orzechowego, są bardzo sycące i smaczne :)
OdpowiedzUsuńciasteczka wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńte ciasteczka na pewno zawierają więcej niż "śladowe ilości orzechów arachidowych", nie dla uczulonych ;)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie, z przyjemnością wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie stosowałam takiej mąki w przepisach. Muszę jeszcze dziś wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuń