Jakoś tak mi się zrobiło słodko - kwaśno w ostatnim dniu września, a że pikantne w potrawach od czasu do czasu lubię, to i papryczka chili znalazła swoje miejsce w tym przepisie. A tak naprawdę każdego roku robię kilka słoików pikantnych gruszek. Są wyśmienite do wykwintnej kolacji, obiadu, lub przystawki.
Do tego przepisu powinny być gruszki z odmian tzw. twardych i lepsze są mniejsze. Kiedy gruszka jest równa można ją obrać i urządzeniem do drylowania wydrążyć środek. Wygląda wtedy fantastycznie. Nigdy jednak nie jest tak, że wszystkie gruszki są idealne i równe. Nie chcąc marnować niczego resztę z nich kroję na połówki lub ćwiartki i taką różnorodność wkładam do słoika. Są fantastyczne zresztą zobaczcie sami.
Gruszki słodko - kwaśne
Składniki na zalewę:
- około 2 litry wody
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub miodu
- 2/3 szklanki octu winnego
Wszystkie składniki należy zagotować.
Co jeszcze będzie potrzebne?
- około 2-3 kg gruszek (wszystko zależy od wielkości i grubości obierania, ja obieram bardzo cienko)
- 2-3 papryczki chili
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren kardamonu
- kilka gałązek rozmarynu
- 3-4 cm obranego imbiru pokrojonego w plastry
Jak to zrobić?
- obrane gruszki (wydrążone z gniazd nasiennych) ułóż w czystych słoikach
- pomiędzy owoce powkładaj przyprawy
- wszystko zalej gorącą marynatą, włóż do garnka z wodą i gotuj od momentu zagotowania 10-15 min (to zależy od twardości owoców)
- po wyjęciu słoików z wody zostaje już tylko spiżarnia :)
O proszę, nigdy nie robiłam żadnych przetworów z gruszek.
OdpowiedzUsuńTakie gruszki to dla mnie nowość, zapisuje przepis...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNo proszę jaka fajna nowość -brzmi bardzo zachęcająco. Ściskam
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog parentingowy
dosyć ciekawe :)
OdpowiedzUsuńw takiej zalewie muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmoja mama robi podobne, pychota :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na gruszki, nie pomyślałabym :)
OdpowiedzUsuńpychotki
OdpowiedzUsuńw takiej marynacie muszą super smakować
OdpowiedzUsuńtakiej to jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńZapisuję koniecznie do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten smak strasznie ;)
OdpowiedzUsuńkocham tak zrobione owoce
OdpowiedzUsuńtakich gruszek jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńSłyszałam o takich gruszkach, jednak nigdy nie jadłam a szkoda :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam - zrobiłam je już dwa razy - pyszne są!
OdpowiedzUsuńTeż jeszcze nie jadłam takich. Chętnie bym spróbowała 😃😃😃 co roku zabieram się za robienie przetworów na zimę i nigdy nie wychodzi. Jak ta sójka co się wybiera za morze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie 😃 w wolnej chwili
http://kasinyswiat.blogspot.com
Gruszki słodko - kwaśne Składniki na zalewę:
OdpowiedzUsuń